Van Berlo ontzorgt aannemer met gehele betonnen onderconstructie

Van Berlo ontzorgt aannemer met gehele betonnen onderconstructie

Van Berlo is vooral actief in de aanleg van logistieke centra. Het werd ruim veertig jaar geleden opgericht door Harrie van Berlo, als eenmanszaak, met het leggen van bedrijfsvloeren als hoofdactiviteit.

In 2003, het bedrijf was inmiddels aardig uitgebreid, kwam er op initiatief van zoon Marcel een eigen engineersafdeling. “Daardoor werden we veel flexibeler”, vertelt commercieel directeur Glenn Verhoef. “We werkten tot dat moment met externe engineeringsbureaus en als er een ontwerpwijziging van een opdrachtgever kwam, konden we niet zo snel schakelen als we wilden. Dankzij die afdeling, die inmiddels bestaat uit vier constructeurs en zes tekenaars, kunnen we meer richting geven aan onze eigen ontwerpen en ideeën.”

Totaalplaatje

Je zou de oprichting van de engineeringsafdeling kunnen zien als de start van een nieuwe aanpak, waarbij er steeds meer werd toewerkt naar het aanbieden van het totale plaatje aan de klant: niet alleen de vloer, maar ook de (prefab) systeemfundering, vloerpalen en de engineering daarvan. “We zijn de systeemfunderingen in 2004 gaan aanbieden vanwege de groeiende vraag ernaar.”

Systeemfunderingen

De divisie systeemfunderingen verzorgt onder meer funderingen, laaddockconstructies, vloergoten en vloerputten. Daarbij vertaalt het bedrijf de vraag van de opdrachtgevers in prefab betonnen producten. “Zo hebben we bijvoorbeeld voor opdrachtgever Cosimco vorig jaar poeren ontwikkeld van maar liefst 14 meter lang”.

Betonnen systeemkist Polanenpark.

Van Berlo produceert de poeren met een betonnen bekistingssysteem, in tegenstelling tot de vaak gebruikelijke stalen systeemkist. Verhoef: “Het bekistingssysteem is een eigen ontwikkeling. We hebben ervoor gekozen om de betonnen platen in onze prefab centrale te storten. Op locatie maken we vervolgens op de prefab palen een stabiele werkvloer waarop de wapeningskorven worden geplaatst. Vervolgens stellen we de vier elementen van het betonnen bekistingssysteem, koppelen deze aan elkaar met spindels en dan kan het beton gestort worden. Deze methodiek maakt het mogelijk om in een relatief hoog tempo de poeren te realiseren met zo min mogelijk mensen op de bouwplaats. Het betonnen bekistingssysteem is behandeld met betonafstotend materiaal en voorzien van geïntegreerde afstandshouders, zodat de elementen relatief eenvoudig ontkoppeld kunnen worden.”

Omdat we al vanaf de start van een project aan tafel zitten en kunnen meedenken in de ontwerpfase, kunnen we optimalisaties realiseren”

239.000 palen in 2019

De afdeling Funderingstechnieken is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van de Mini Vibropaal. Deze betonnen funderingspalen worden in de grond gestort. “We leggen een deksel op de bedding en trillen die met een buis van achttien centimeter doorsnee de grond in, tot wel 25 meter diep als dat nodig is. Vervolgens trekken we de buis uit de grond en storten we het gat vol met beton.” Dat gaat razendsnel: “Gemiddeld doen we er zo’n 250 per dag. In 2019 hebben we 239.000 palen gestort.

20 procent groei per jaar

In 2009 hebben zonen Marcel en Frank het bedrijf overgenomen van hun vader. Inmiddels zijn er 110 mensen vast in dienst. Daarnaast werkt het bedrijf op dagelijkse basis samen met nog eens 170 tot 190 externen. Sinds 2015 groeien ze jaarlijks 20 tot 25 procent. In 2019 hebben zij verdeeld over 220 projecten 2,6 miljoen vierkante meter vloeren gestort. Ook deed het dertig systeemfunderingsprojecten en hebben ze inmiddels vijf heistellingen om de Mini Vibropalen te storten.

Prefab docks.

Optimaliseren

Sinds de oprichting in 1979 is het familiebedrijf uitgegroeid tot marktleider die opdrachtgevers volledig kan ontzorgen. “Dat begint met onze eigen engineersafdeling. Omdat we al vanaf de start van een project aan tafel zitten en kunnen meedenken in de ontwerpfase, kunnen we optimalisaties realiseren, door te kijken naar de beste oplossing: een lichtere funderingsconstructie waar de vloer niet op afdraagt of juist een zwaardere waar de vloer wel op afdraagt.” Dat levert voordelen op in tijd (vier keer zo snel als conventionele technieken) en in geld.

Dit artikel is gesponsord door Van Berlo.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."