Gymzaal Bennekom verandert in duurzame brandweerpost

Gymzaal Bennekom verandert in duurzame brandweerpost

Een opzienbarende transformatie in het centrum van het Gelderse Bennekom: een in onbruik geraakte gymzaal aan de Schoolstraat verandert dit jaar in een moderne brandweerpost. "In de voormalige gymzaal is straks plek voor twee brandweerauto's", zegt Henriëtte van Dorenmalen, projectcoördinator Vastgoed bij de gemeente Ede, waar Bennekom onder valt.

De huidige brandweerpost aan de Bergakkerweg voldoet niet meer aan de arbo-eisen van deze tijd. Zo hangen de pakken van de brandweerlieden op dit moment nog in de garage zelf, maar dat mag straks niet meer: er is een aparte ruimte nodig om je om te kleden. Bovendien kunnen de brandweerauto’s niet meer zo goed worden gestald in de huidige post.

Tweede leven

Van Dorenmalen: "Verschillende opties zijn de revue gepasseerd, dus ook het huidige pand slopen en iets nieuws bouwen. Niet ideaal, want dan moet je tijdelijke huisvesting regelen. Al snel ontstond het idee om te kijken of herbestemming van de gymzaal een optie was.’’ Het sportgebouw, op een steenworp afstand, stond al een tijdje leeg, vervolgt de projectcoördinator Vastgoed. Na een uitgebreide analyse van het voormalige sportgebouw bleek transformatie een haalbare kaart, zowel functioneel als financieel. Het gebouw krijgt op deze manier een tweede leven: een ultiem voorbeeld van duurzaamheid en hergebruik. Van Dorenmalen: "Het ziet er straks echter uit als een nieuw gebouw.’’

De oude gymzaal – gebouwd in de jaren zeventig – wordt eerst ontdaan van asbestplaten, niet-geïsoleerde geveldelen en niet-dragende binnenmuren. De gymzaal zélf – dus de ruimte waar tot voor kort bijvoorbeeld nog werd gevoetbald, gevolleybald en geturnd - wordt een stallingsplek voor de brandweerauto’s. Een deel van de nevenruimten van de sportaccommodatie wordt gesloopt, een ander deel blijft staan: hierin komen onder meer douches, een kleedkamer, kantoorruimte en een kantine.

Gasloos

De brandweerpost wordt all electric, gasloos dus. Het gebouw maakt straks gebruik van een warmtepomp, op het dak komen een stuk of zeventig zonnepanelen te liggen. Ook wordt de nieuwe brandweerpost extra goed geïsoleerd. De huidige buitenschil wordt voorzien van een geïsoleerde stuclaag.

Het is de bedoeling dat eind maart wordt begonnen met de sloopwerkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt, kan de nieuwe brandweerpost aan de Schoolstraat eind dit jaar in gebruik worden genomen.

Lokale partijen

De brandweerpost in Bennekom – die wordt bemenst door vrijwilligers - is onderdeel van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VVGM). De huidige brandweerkazerne aan de Breelaan in het centrum van Ede voldoet ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Samen met de gemeente is de brandweer op zoek naar een nieuwe locatie. De gemeente Ede hoopt over enkele maanden bekend te maken waar de nieuwe kazerne wordt gebouwd.

Synargio Architecten uit Ede is verantwoordelijk voor het ontwerp, bouwbedrijf Van Swaay uit Wageningen is de hoofdaannemer. Lokale partijen dus. Niet geheel toevallig: de gemeente Ede hanteert een aanbestedingsbeleid waarbij in elk geval twee van de drie partijen uit de directe omgeving moet komen.


Plaats: Bennekom
Opdrachtgever: Gemeente Ede
Ramingsgroep: 1.3 miljoen euro
Nummer: 523109

Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

In de nieuwe woonwijk Essenvelt in Middelburg verrijst De Heeren van Essen, een project met 32 luxe appartementen. De gebouwen liggen aan een kronkelende laan aan de rand van de nieuwbouwwijk.

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Ontwikkelcombinatie Merwede-C (AM en Synchroon ) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Op het terrein is plek voor circa 1000 woningen en voor ongeveer 10.000 vierkante meter aan voorzieningen.

Beeld: Absent Matter

MIX Amsterdam: mixed-use in stadscentrum Osdorpplein

Op het Osdorpplein, in het hart van Amsterdam Nieuw-West, verrijst op dit moment MIX Amsterdam. Een project dat bestaat uit 528 huurappartementen, ongeveer 4000 vierkante meter commerciële ruimte, auto- en fietsenstallingen en het kunst- en cultuurcentrum Het Verhalenhuis.