Sexbierum krijgt MFA mét gymlokaal en dorpshuis

Sexbierum krijgt MFA mét gymlokaal en dorpshuis
Gull design en media B.V. uit Sexbierum en WE Architecten uit Amsterdam zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

Sexbierum (Friesland) krijgt een nieuwe, multifunctionele accommodatie (MFA). In de MFA komen onder meer een gymzaal en het dorpshuis. De accommodatie verrijst aan de Skoalstrjitte (de Schoolstraat, voor de niet-Friezen onder ons). Opdrachtgever van dit project is de stichting Dorpscentrum Sexbierum Pietersbierum.

Sexbierum vormt met Pietersbierum een dubbeldorp en ligt in de gemeente Waadhoeke. De MFA wordt gebouwd naast christelijke basisschool De Skeakel. Het nieuwe gebouw gaat onderdak bieden aan onder meer de drumfanfare en de plaatselijke kaats-, judo-, gymnastiek- en toneelvereniging.

Hart van het gebouw

De gymzaal vormt het hart van het nieuwe gebouw, daaromheen komen meerdere, kleinere zalen. In het ontwerp steekt het gymlokaal (met verdiepte vloer) een stuk boven het MFA uit. Bij de ingang komt een foyer met horecagedeelte. Ook komt er een podium. Bij grote evenementen kunnen foyer en gymzaal tot één ruimte worden gemaakt. Gull design en media BV uit Sexbierum is samen met WE Architecten uit Amsterdam verantwoordelijk voor het ontwerp. Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer is.

'Proces van lange adem'

"Het is een proces van de lange adem geweest", zegt voorzitter Ab Brouwer van de werkgroep MFA, onderdeel van de stichting. Hij is sinds 2012 betrokken bij het project. De aanleiding voor de plannenmakerij was een verouderde gymzaal aan het Fliet uit 1954, de enige in het dorp. "Dat gymlokaal ligt er niet meer zo geweldig bij’’, vervolgt Brouwer. "Een dorp als Sexbierum – met circa 2000 inwoners - heeft echter wel een gymlokaal nodig." Alternatief is dat schoolkinderen voor hun gymlessen moeten uitwijken naar het verderop gelegen Franeker. Niet ideaal natuurlijk. Brouwer: "Verder speelde mee dat het huidige dorpshuis It Waed – gebouwd in 1975 – verouderd is. Zo ontstond het idee voor een MFA, op het perceel van het huidige dorpshuis.’’

Intussen is ook de Protestantse Gemeente Sexbierum-Pietersbierum (PKN) aangehaakt bij de realisatie van het project. De PKN  heeft nu meerdere, deels verouderde gebouwen in gebruik en zocht een toekomstbestendige oplossing voor het houden van vergaderingen en bijeenkomsten. Deze kerkelijke gemeente gaat de MFA overigens niet gebruiken voor kerkdiensten: ze beschikt over een eigen kerk. Door de komst van de MFA moet een nieuwe bestemming worden gezocht voor de gereformeerde kerk en bijgebouwen. Zowel de PKN-gemeente als de MFA willen zich hiervoor inspannen.

Fors gestegen bouwkosten

De accommodatie gaat ruim twee miljoen euro kosten. De voormalige gemeente Franekeradeel, die later in Waadhoeke is overgegaan, heeft een miljoen euro beschikbaar gesteld. "Eind 2019 besloot de gemeenteraad een half miljoen euro extra vrij te maken. Dat is nodig vanwege de fors gestegen bouwkosten’’, vertelt Brouwer.  Het resterende bedrag wordt verkregen via subsidies en zelfredzaamheid. Het is de bedoeling dat inwoners van beide dorpen gaan meehelpen. Brouwer: "Hoe dat precies vorm gaat krijgen, is nog niet bekend. We willen de aannemer in elk geval niet in de weg zitten. Maar ik zou me zo voor kunnen stellen dat vrijwilligers worden ingezet bij de sloop van het huidige dorpshuis en tijdens de afbouwfase van de nieuwe accommodatie.’’

Brouwer verwacht dat in 2021 kan worden gestart met de bouw. "Er is nog veel werk te verzetten, maar er is voldoende draagvlak onder de inwoners van Sexbierum en Pietersbierum. We hopen dan ook dat ze willen meehelpen, op welke manier dan ook. Zodat we een voorziening hebben waar we tientallen jaren mee vooruit kunnen, hard nodig voor de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in onze dorpen.’’


Plaats: Sexbierum
Opdrachtgever: Stichting Dorpscentrum Sexbierum Pietersbierum
Ramingsgroep: 2.2 miljoen euro
Nummer: 280066

Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

In de nieuwe woonwijk Essenvelt in Middelburg verrijst De Heeren van Essen, een project met 32 luxe appartementen. De gebouwen liggen aan een kronkelende laan aan de rand van de nieuwbouwwijk.

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Ontwikkelcombinatie Merwede-C (AM en Synchroon ) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Op het terrein is plek voor circa 1000 woningen en voor ongeveer 10.000 vierkante meter aan voorzieningen.

Beeld: Absent Matter

MIX Amsterdam: mixed-use in stadscentrum Osdorpplein

Op het Osdorpplein, in het hart van Amsterdam Nieuw-West, verrijst op dit moment MIX Amsterdam. Een project dat bestaat uit 528 huurappartementen, ongeveer 4000 vierkante meter commerciële ruimte, auto- en fietsenstallingen en het kunst- en cultuurcentrum Het Verhalenhuis.