De- en remontabele bouw tiny houses rond pyjamafabriek Enschede

De- en remontabele bouw tiny houses rond pyjamafabriek Enschede
Tiny houses Robson, opdrachtgever: Domijn, ontwikkelaar: Hodes Huisvesting, ontwerp: LKSVDD architecten.’’

Op de plek waar ooit pyjama's, blouses en overhemden van het merk Robson werden gemaakt, ontstaat op dit moment een bijzonder wijkje waar straks gewoond én gewerkt wordt: het Robsonterrein, aan de rand van het centrum in Enschede. Van de voormalige fabrieksgebouwen is alleen de pyjamafabriek uit 1948 overeind gebleven. Naast de voormalige fabriek verrijzen binnenkort 21 kleine rijwoningen, 20 studio's, 3 tiny houses en 14 koopwoningen.

"De fabriek aan de Blekstraat – geen monument, maar wel van grote cultuur-historische waarde - is inmiddels opgeknapt en biedt plek aan circa twintig creatieve ondernemers", zegt ontwikkelingsmanager Sophie Oosterbroek van woningcorporatie Domijn. De woningcorporatie is eigenaar van het terrein waar volgens haar ‘een creatief, duurzaam, groen en betaalbaar leefklimaat centraal komt te staan’.  "We gaan een deel van het terrein verkopen aan een markpartij die de koopwoningen gaat realiseren," vervolgt Oosterbroek. Ook komt er een moestuin voor buurtbewoners.

Geprefabriceerd

Hodes Huisvesting gaat de studio’s en tiny houses bouwen, LKSVDD architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Oosterbroek: "Hoewel, bouwen: misschien kun je beter het woord assembleren gebruiken. De woningen worden voor 90% in een fabriek gemaakt, vervolgens worden ze op de bouwlocatie in elkaar gezet.’’

Het stedenbouwkundig plan is tot stand gekomen in zeer nauwe samenwerking met omwonenden en de wijkraad, benadrukt Oosterbroek. "Zowel de wijkraad als omwonenden is gevraagd met ideeën en een visie te komen. Pas daarna is een architect aan het werk gegaan. Dat maakt dit project voor ons extra bijzonder.’’

Circulair bouwen

De 20 studio’s en 3 tiny houses zijn bestemd voor de sociale huur en worden gerealiseerd volgens het principe van circulair bouwen. Oosterbroek: "De woningen zijn de- en remontabel, verder maken we gebruik van zo min mogelijk materialen. En de bouwmaterialen die we gebruiken, zijn onderhoudsarm en herbruikbaar. Mocht het in de toekomst om wat voor reden dan ook nodig zijn, dan kunnen de huizen op een andere plek worden neergezet.’’

Op het dak komen zonnepanelen, verder wordt gebruik gemaakt luchtwarmtepompen. Ook worden de woningen bijzonder goed geïsoleerd. Het worden net geen nul-op-de-meterwoningen, aldus Oosterbroek. "Daarvoor zijn de daken net iets te klein, maar de energierekening zal niet hoog zijn.’’

Uniek concept

Met een oppervlakte van 27 vierkante meter zijn de studio’s klein, maar het zijn wel volwaardige woningen. Deze studio’s – die in een complex met twee woonlagen komen – hebben een woon-, slaap- en kookgedeelte en een aparte badkamer. Ook is er een gezamenlijke binnenterrein en gemeenschappelijke berging.

Qua vloeroppervlak zijn de tiny houses even groot als de studio’s, met dezelfde indeling. Het grote verschil is dat het om vrijstaande huisjes gaat. Ander verschil is de procedure: voor de studio’s geldt toewijzing op basis van loting, onder de voorwaarde dat een belangstellende ingeschreven staat als woningzoekende. Voor de verhuur van een tiny house geldt een afwijkende procedure. Oosterbroek: "De tiny houses zijn echt bedoeld voor creatieve talenten die ook een bijbehorend atelier in de voormalige pyjamafabriek huren of gaan huren. Het concept om een woonruimte naast een atelier te hebben, bestaat nog niet in Enschede, daarin zijn we uniek. Uit gesprekken met onder de AKI, de kunstacademie in Enschede, blijkt dat er zeker belangstelling voor is.’’

Oplevering woningen

De oplevering van de studio’s staat medio augustus gepland, de tiny houses zijn in september klaar. De rijwoningen zijn volgend jaar klaar. Wanneer de koopwoningen worden opgeleverd, is niet bekend.

De voormalige pyjamafabriek – al jaren in gebruik door creatieve ondernemers en kunstenaars – is afgelopen maanden opgeknapt. Het pand kreeg een onder meer een nieuw dak met dubbel glas, nieuwe ramen en verwarming.


Plaats: Enschede
Opdrachtgever: Domijn
Ramingsgroep: Niet bekend
Nummer: 308909

Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

In de nieuwe woonwijk Essenvelt in Middelburg verrijst De Heeren van Essen, een project met 32 luxe appartementen. De gebouwen liggen aan een kronkelende laan aan de rand van de nieuwbouwwijk.

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Ontwikkelcombinatie Merwede-C (AM en Synchroon ) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Op het terrein is plek voor circa 1000 woningen en voor ongeveer 10.000 vierkante meter aan voorzieningen.

Beeld: Absent Matter

MIX Amsterdam: mixed-use in stadscentrum Osdorpplein

Op het Osdorpplein, in het hart van Amsterdam Nieuw-West, verrijst op dit moment MIX Amsterdam. Een project dat bestaat uit 528 huurappartementen, ongeveer 4000 vierkante meter commerciële ruimte, auto- en fietsenstallingen en het kunst- en cultuurcentrum Het Verhalenhuis.