Eyecatcher langs de A2: spiraalvormige trap Helix

Eyecatcher langs de A2: spiraalvormige trap Helix
Paul de Ruiter Architects

Wie straks in het donker over de A2 bij Leidsche Rijn rijdt, kan het bijna niet ontgaan: kantoorgebouw Helix, een project van gebiedsontwikkelaar AM. Achter de glazen gevel is vooral een goudkleurige, spiraalvormige trap in het atrium te zien. "Die trap vormt het hart van het gebouw en wordt een absolute blikvanger'', vertelt manager planontwikkeling Luuk Bouman van BAM Bouw en Techniek, die het project realiseert.

"Beweging stimuleren en gezond werken, dat is het idee achter deze trap. Die nodigt uit tot bewegen, maar het wordt ook echt een heel cool ding. De trap is van staal en wordt ’s avonds aangelicht, zodat hij zichtbaar is voor iedereen die over de snelweg rijdt.’’

Helix verrijst aan het Reykjavikplein, op een zichtlocatie langs de A2. Het kantoorgebouw – met een vloeroppervlakte van circa 10.000 vierkante meter - maakt straks onderdeel uit van het Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw telt vier kantoorlagen; onder het gebouw komen twee parkeerlagen met ruimte voor 150 auto’s. BAM Bouw en Techniek is deze week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. De oplevering van het project staat gepland in april 2021.

Symbool voor DNA

De naam van het kantoorgebouw verwijst naar de vorm van een uitgerold DNA-molecuul. De dubbele helix – twee strengen die om elkaar gedraaid zijn – wordt vaak gebruikt als symbool voor DNA. ‘De helix is ‘rechtsdraaiend’: als een van de strengen een glijbaan was en je zou er vanaf glijden, dan zou je een bocht maken met de klok mee’, zo staat te lezen op de website allesoverdna.nl. De trap moest straks ook voor interactie en verbondenheid zorgen tussen de medewerkers van de verschillende bedrijven die in het gebouw komen.

Licht en flexibel

Helix wordt een diep gebouw met verhoogde plint en krijgt – door het grote atrium en twee kleinere atriums aan de linker- en rechterzijde van het pand- veel daglicht binnen. Het flexibel indeelbare gebouw wordt voorzien van warmtepompen. Ook komt er een separate patio, die is bedoeld als beschutte buitenruimte.

Certificering gezond gebouw

Met een GPR-duurzaamheidsscore van 8.0 wordt het kantoor een duurzaam, maar vooral ook een gezond gebouw. "Het serieus nemen van de gezonde levensstijl van mensen is niet alleen het omarmen van vitaliteitsprogramma’s, maar ook het creëren van een omgeving waarin mensen gezond blijven: niet alleen fysiek, maar ook sociaal en mentaal’’, aldus Raymon van Miltenburg van de directie van AM. "De gebouwde omgeving is onderdeel van de oplossing’’, vervolgt Van Miltenburg. "Daarom is Helix aangemeld voor het certificaat ‘WELL Core Zilver’’. WELL Building Standard-certificering is de eerste standaard voor gebouwen die zich alleen richt op de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: AM
Ramingsgroep: 10 miljoen euro
Nummer: 530242


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

In de nieuwe woonwijk Essenvelt in Middelburg verrijst De Heeren van Essen, een project met 32 luxe appartementen. De gebouwen liggen aan een kronkelende laan aan de rand van de nieuwbouwwijk.

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Ontwikkelcombinatie Merwede-C (AM en Synchroon ) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Op het terrein is plek voor circa 1000 woningen en voor ongeveer 10.000 vierkante meter aan voorzieningen.

Beeld: Absent Matter

MIX Amsterdam: mixed-use in stadscentrum Osdorpplein

Op het Osdorpplein, in het hart van Amsterdam Nieuw-West, verrijst op dit moment MIX Amsterdam. Een project dat bestaat uit 528 huurappartementen, ongeveer 4000 vierkante meter commerciële ruimte, auto- en fietsenstallingen en het kunst- en cultuurcentrum Het Verhalenhuis.