Van Berlo is vooral actief in de aanleg van logistieke centra. Zo staat onder de distributiecentra van bol.com, Jumbo, Lidl en Zalando de handtekening van dit Veghelse familiebedrijf. Het werd ruim veertig jaar geleden opgericht door Harrie van Berlo, als eenmanszaak, met het leggen van bedrijfsvloeren als hoofdactiviteit. In 2003, het bedrijf was inmiddels aardig uitgebreid, kwam er op initiatief van zoon Marcel een eigen engineersafdeling. “Daardoor werden we veel flexibeler”, vertelt commercieel directeur Glenn Verhoef. “We werkten tot dat moment met externe engineeringsbureaus en als er een ontwerpwijziging van een opdrachtgever kwam, konden we niet zo snel schakelen als we wilden. Dankzij die afdeling, die inmiddels bestaat uit vier constructeurs en zes tekenaars, kunnen we meer richting geven aan onze eigen ontwerpen en ideeën.”
Onder de TL-lamp
Je zou de oprichting van de engineeringsafdeling kunnen zien als de start van een nieuwe aanpak, waarbij Van Berlo steeds meer toewerkte naar het aanbieden van het totale plaatje aan de klant: niet alleen de vloer, maar ook de (prefab) systeemfundering, funderingstechnieken en de engineering daarvan. “We zijn de systeemfunderingen in 2004 gaan aanbieden vanwege de groeiende vraag ernaar. Een paar jaar later, in 2008, zijn we verhuisd. De aanleiding daarvoor was de wens voor meer ruimte, zodat we ‘onder de TL-lamp’, zoals wij dat altijd zeggen, betonelementen kunnen maken en opslaan voor onze projecten. Nu kunnen we zo weersonafhankelijk mogelijk werken en plannen.”
239.000 palen in 2019
In ongeveer dezelfde tijd werd Van Berlo Funderingstechnieken opgericht, gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van de Mini Vibropaal. Deze betonnen funderingspalen worden in de grond gestort. “We leggen een deksel op de bedding en trillen die met een buis van achttien centimeter doorsnee de grond in, tot wel 25 meter diep als dat nodig is. Vervolgens trekken we de buis uit de grond en storten we het gat vol met beton.” Dat gaat razendsnel: “Gemiddeld doen we er zo’n 250 per dag. In 2019 hebben we 239.000 palen gestort. Hoe meer je naar het westen van Nederland gaat, hoe groter de vraag naar vloerpalen wordt.”
20 procent groei per jaar
In 2009 hebben zonen Marcel en Frank het bedrijf overgenomen van hun vader. Inmiddels zijn er 110 mensen vast in dienst bij Van Berlo. Daarnaast werkt het bedrijf op dagelijkse basis samen met nog eens 170 tot 190 externen. Het familiebedrijf boekt klinkende resultaten. Sinds 2015 groeien ze jaarlijks 20 tot 25 procent. In 2019 heeft Van Berlo verdeeld over 220 projecten 2,6 miljoen vierkante meter vloeren gestort. Ook deed het dertig systeemfunderingsprojecten. “We boeken record op record. Ik zie dat ook niet minder worden, aangezien we al zo’n drie jaar lang tien vloeren per dag storten. We hebben nu vier heistellingen om de Mini Vibropalen te storten en dit jaar nemen we de vijfde in gebruik.”
Werven in Letland
Voldoende mankracht vinden voor al die projecten is best lastig. “Het is moeilijk om aan vakkundig, goed opgeleid vakkundig personeel te komen, zeker omdat er niet echt een opleiding is voor het maken van een monoliet vloer.”
Daarom heeft Van Berlo een bedrijfsdocent in de arm genomen die mensen intern opleidt. “Dat gebeurt aan de hand van leermodules die we hebben gemaakt op basis van onze ervaring, kennis en kunde. De opleiding die we mensen bieden, is heel breed: van maatvoering en het zetten van de hoeklijnen tot het daadwerkelijk storten van het beton en het monoliet afwerken. Dat leren we de mensen zelf. Daarnaast hebben we afgelopen jaar mensen geworven in Letland. De werkeloosheid onder mannen tussen de 25 en 30 jaar is hoog waardoor zij bereid zijn naar Nederland te komen. Een voordeel van Letten is bovendien dat ze goed Engels spreken en een goede basisopleiding hebben. We hebben achttien mensen geworven en opgeleid en zij vormen nu twee zelfstandig werkende stortploegen.”
Optimaliseren
Sinds de oprichting in 1979 is Van Berlo uitgegroeid tot marktleider die opdrachtgevers volledig kan ontzorgen. “Dat begint met onze eigen engineersafdeling. Omdat we al vanaf de start van een project aan tafel zitten en kunnen meedenken in de ontwerpfase, kunnen we optimalisaties realiseren, door te kijken naar de beste oplossing: een lichtere funderingsconstructie waar de vloer niet op afdraagt of juist een zwaardere waar de vloer wel op afdraagt.” Dat levert voordelen op in tijd (vier keer zo snel als conventionele technieken) en in geld. “Dat klinkt onze klanten als muziek in de oren.”
Dit artikel is gesponsord door Van Berlo.