Bouwen met afval, dat is sinds het allereerste begin de opzet van dit project. Een groot aantal materialen is afkomstig van intussen gesloopte woningen in Puttershoek, die in eigendom waren van woningcorporatie HW Wonen. De ‘geoogste materialen’ zijn schoongemaakt, van spijkers ontdaan en in sommige gevallen op maat gezaagd. Het gaat onder meer om houten vloerplanken, houten balken en dakbeschot. De trottoirtegels zijn geknipt en de dakpannen en binnendeuren zijn schoongemaakt. Bij dit proces is HW werkt! nauw betrokken geweest. Hier werken onder meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders die werkervaring opdoen.
Icoonproject
“MFA Boezem & Co is een icoonproject”, zegt projectleider Margriet de Lange van gemeente Hoeksche Waard, waar Oud-Beijerland onder valt. “In de aanbesteding van dit project hebben we gezegd dat we de MFA circulair willen bouwen. Op deze manier willen we invulling geven aan onze duurzaamheidsambitie. En dat is meer dan alleen maar zonnepanelen op het dak plaatsen. Wil je als gemeente het goede voorbeeld geven, dan moet je ook echt alle mogelijkheden laten zien op het gebied van duurzaam bouwen. We maken onder meer een voorlichtingsfilm die straks in de MFA te zien is, ook laten we in het gebouw zelf zien hoe bijvoorbeeld de spijkerbroeken en oude balken zijn verwerkt.’’
Bestaande materialen
Boezem & Co wordt dus grotendeels gebouwd met bestaande materialen. De fundering bestaat niet uit heipalen, maar is gefundeerd op staal. Stelconplaten en nastelbare balken dragen het gebouw. Vloer- en dakbalken van oude woningen worden als dragende binnenspouwbladen gebruikt, terwijl het platte dak met bestaande houten balken wordt gemaakt. Plafonds bestaan uit houten latten die uit de bestaande vloerplanken zijn gemaakt. In de gevels zijn gehalveerde trottoirtegels verwerkt. Het wordt een nul-op-de-meter-gebouw.
Sociale omgeving
MFA Boezem & Co verrijst op het terrein van de kinderboerderij in de wijk Croonenburgh. Het bestaande verenigingsgebouw De Boezem wordt gesloopt. Het nieuwe gebouw is voor álle inwoners van de Hoeksche Waard, zegt De Lange. “Het gebouw ligt in een groene long tussen twee versteende wijken. Met de MFA willen we een sociale omgeving creëren voor iedereen. Onze slogan is: geen uitval, geen afval. Niet alleen op milieugebied, maar ook op sociaal gebied.’’ Naast verenigingen die al gebruik maakten van De Boezem, biedt Boezem & Co straks onder andere ook onderdak aan het Odensehuis, een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie. Ook acht cliënten van Gemiva en Pameijer (dagbesteding) komen in en om de MFA werken.
Bouw gestart
Voor het ontwerp is RoosRos Architecten verantwoordelijk, Jongekrijg + Maasbouw is de hoofdaannemer. Met de bouw is onlangs gestart. Het is de bedoeling dat Boezem & Co op 31 mei 2020 in gebruik kan worden genomen.
Plaats: Oud-Beijerland
Opdrachtgever: Gemeente Hoeksche Waard
Ramingsgroep: 875.000 euro
Nummer: 521966
Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl