In dit nieuwe complex komen een nieuwe, grote basisschool (een fusie van drie basisscholen), een bibliotheek, twee kinderdagverblijven, een peuterspeelzaal en een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook komt er een sporthal met sportcafé. Deze vervangt de huidige sporthal De Vlinder, die gaat pas dicht wanneer de nieuwe sporthal in gebruik kan worden genomen.
Uitdaging ontwerp
“De grootste uitdaging bij het ontwerp was het samenbrengen van een veelheid aan verschillende gebruikers onder één dak”, aldus het architectenbureau. “Tegelijkertijd moesten de functies passen binnen een beperkt oppervlak, in lijn met de kleinschaligheid van het dorp. Het resultaat is een L-vormig bouwwerk van 6700 vierkante meter dat bestaat uit verschillende kleine volumes met de herkenbare zadeldaken: een afspiegeling van de omgeving, tussen het kanaal en het sportpark.”
Om het gebouw goed in zijn omgeving te laten aansluiten, wordt het sportcomplex drie meter in de grond verzonken, legt De Zwarte Hond uit. Daarnaast wordt de façade horizontaal in tweeën verdeeld, met een bakstenen plint en houten gevelbekleding. Op deze manier wordt de hoogte optisch verminderd.
Ontmoetingsplek
Op het snijpunt van de twee ruimtes, komt de hal, die twee verdiepingen hoog is en de centrale ontmoetingsplek vormt waar alle functies van het IKC samenkomen. Hier komt ook de bibliotheek. Het bebouwd oppervlak wordt beperkt doordat er met het multifunctioneel en gezamenlijk gebruik van het pand wordt ingezet op intensief gebruik.
Landschapsplan
Landschapsarchitect Felixx heeft de opdracht gekregen een inrichtingsplan voor de buitenruimte te maken. Het plan heeft vooral betrekking op het gebied rondom het IKC tot aan het Argonnepark. “Op die manier wordt het pand verbonden met de omgeving”, vertelt de gemeente. Felixx gaat tevens aan de slag met het verkeerskundig ontwerp. Het plan zet in op vergroening en het stimuleren van wandelen en fietsen; er komt onder andere een vrijliggend fietspad in het gebied.
Invloed verkeer
De bouw van het IKC heeft consequenties voor het verkeer in de omgeving. Een belangrijk obstakel is de kruising van de Aardamseweg met de Westkanaalweg. Hier komt een rotonde. Om die te kunnen aanleggen, moest een woning aan de Westkanaalweg gesloopt worden.
Start bouw
Medio november 2019 heeft de Raad van State het bestemmingsplan goedgekeurd, de omgevingsvergunning is intussen aangevraagd. De gemeente maakt binnenkort de naam van de aannemer bekend, zodat in het voorjaar van 2020 kan worden begonnen met de bouw.
Plaats: Ter Aar
Opdrachtgever: Gemeente Nieuwkoop
Ramingsgroep: 6.3 miljoen euro
Nummer: : 523977
Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl