Strategie ABN AMRO actueler dan ooit

Strategie ABN AMRO actueler dan ooit
Petran van Heel, Madeline Buijs en Casper Wolf (vlnr) : ‘‘We gaan niet uit van bedreigingen, maar van kansen en uitdagingen.’’ Foto: Ruud Jonkers

Binnen de afdeling zakelijk bankieren van ABN AMRO is er een team van specialisten dat de door de bank gefinancierde klanten voorziet van relevante sectorexpertise en gerichte inzichten. Madeline Buijs, Casper Wolf en Petran van Heel zijn het gedreven 'Sector Advisory Team' voor de uitdagende sectoren bouw en vastgoed. Met de nieuwe, duurzame strategie 'Banking for better, for Generations to come', onderstreept de bank de toekomstgerichtheid en het feit dat niet vanuit bedreigingen maar vanuit kansen wordt gedacht. Dat geldt niet alleen voor de bank, maar ook voor de bouw.

Pas nadat Madeline Buijs half augustus een glasheldere analyse publiceerde van de impact van de uitspraak van de Raad van State over het  Programma Aanpak Stikstof (PAS), drong de omvang van de problematiek in volle hevigheid door tot de bouwsector. “Het gaat de bouwsector de komende vijf jaar 14 miljard omzet kosten.” Dit voorspelde ze namens het ‘Sector Advisory Team’ van ABN AMRO, dat behalve uit Sector Econoom Buijs ook bestaat uit Casper Wolf (Sector Analist) en Patran van Heel (Sector Banker).

“Inclusief de gevolgen voor de werkgelegenheid, een verlies van circa 70.000 banen, waren we de eersten die de ernst van de situatie niet alleen onderkenden, maar ook wisten te kwantificeren”, blikt Buijs terug. “Niet omdat we het leuk vinden om de noodklok te luiden. Maar omdat het onze taak is om trends en ontwikkelingen binnen de bouw en het vastgoed in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren en te analyseren. Zodat je erop kunt gaan sturen.”

Vinger aan de pols

Geheel in de lijn van de nieuwe strategie van ABN AMRO, ‘Banking for better, for Generations to come’, is alles wat het sectorteam doet gericht op een duurzame toekomst, van de bouwsector en de bedrijven die erin opereren. “We gaan niet uit van bedreigingen maar van kansen en uitdagingen”, benadrukt Van Heel. “Neem de stikstof- en pfas-crisis. Die is zo groot en confronterend voor veel sectoren, dat je eigenlijk alleen maar kan  concluderen dat we dit bovenal als kans moeten zien om voor Nederland een ruimtelijk deltaplan te maken. We ontkomen niet aan gerichte keuzes. In het verlengde daarvan biedt deze crisis kansen om de bouwsector versneld te innoveren, te verduurzamen en om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.”

Koplopers ondersteunen

Met de vinger stevig aan de pols van de bouw en het vastgoed, ziet Wolf het ook als een taak van de bank om koplopers op het gebied van duurzaamheid, technologie en innovatie te ondersteunen. En om de kennis en ervaring die zij opdoen zo breed mogelijk te verspreiden, intern maar ook extern, via opiniestukken, columns, workshops en symposia.

“Ook in de bouw zijn er al bedrijven met een all electric machinepark. En er wordt al modulair gebouwd, in onze ogen een belangrijk onderdeel van de circulaire bouweconomie die in 2030 al voor de helft moet zijn gerealiseerd. Modulair bouwen is bovendien efficiënter en daardoor een deel van de oplossing voor de arbeidsproblematiek in de bouw. En het kan helpen om de woningbouwproductie aan te jagen. In het huidige tempo worden de aantallen die nodig zijn om aan de enorme vraag te voldoen bij lange na niet gehaald. Om over de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad maar te zwijgen.”

Interessante kruisbestuivingen

De interactie met de andere sectorteams binnen ABN AMRO, leidt volgens Wolf tot interessante dwarsverbanden en kruisbestuivingen. “Zeker in de bouw met zijn lage marges en geringe financiële buffers, zijn aannemers vaak op de korte termijn gericht. Waar mogelijk laten wij ze kennis maken met innovaties, die soms afkomstig zijn uit andere sectoren. Hier in Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO in Amsterdam, hebben  bijvoorbeeld al tientallen bouwondernemers deelgenomen aan de tweedaagse Business Innovation Workshop die wij aanbieden en die gericht is
op circulariteit binnen je bedrijf.”

Een toekomstbestendig bedrijf, is een beter bedrijf. Dat geldt in bouw en vastgoed, maar evengoed ook voor onszelf”

Van Heel: “Daarnaast stimuleren we de verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector met groene leningen. En met digitale data instrumenten, zoals de Duurzame Investeringstool. Die rekent gebouweigenaren voor wat het kost om hun vastgoed naar minimaal Energielabel C of A te verduurzamen. Op gebied van duurzaamheid bieden we ook Impact Based Banking aan. Dit is een programma dat we samen met Ecochain hebben ontwikkeld en dat voor bedrijven inzichtelijk maakt hoeveel CO2 ze in de keten produceren en hoe CO2-footprint efficiënt kan worden geminimaliseerd. Op die manier zijn we met ontzettend veel duurzame oplossingen bezig, daar gaat echt een versnelling komen.”

Uit de gevarenzone

Benadrukkend dat er geen sprake is van een economische crisis, voorspelt Buijs dat de forse afname van het aantal verleende bouwvergunningen die voortvloeit uit de stikstofcrisis vanaf 2020 knock-outs gaat uitdelen in de bouwsector. “Dat er bedrijven gaan omvallen is onvermijdelijk. Het is aan ons om ze te helpen uit de gevarenzone te blijven en om ook alvast voor te sorteren op de hausse die daarna komt, want er is een enorme vraag naar duurzame woningen en nieuwe infrastructuur.” Van Heel: “Een toekomstbestendig bedrijf, is een beter bedrijf. Onder het motto ‘Missie 2030’ geldt dat ook voor ABN AMRO zelf. We nemen daarin de rol van ‘action-leader’.”

ABN AMRO Paris Proof

Vanuit Circl wijst Wolf naar het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de andere kant van het plein. “Het is BREEAM-NL In-Use  Excellent gecertificeerd. We innoveren nu weer verder om te zien of we het ‘Paris Proof’ kunnen maken. Dat betekent dat het jaarlijkse energieverbruik gemiddeld met tweederde terug moet naar maximaal 50 kWh per vierkante meter. Bij twee van onze kleinere kantoren is dat al gelukt, met innovaties, nieuwe technologie en efficiency moet dat ook te bereiken zijn in alle andere kantoren.”

Right to copy

Op alle duurzame en circulaire innovaties in de gebouwen van ABN AMRO, rust volgens Van Heel ‘geen copy-right, maar een right-to-copy’. “Ook dat past naadloos in onze strategie om klanten te helpen bij hun overstap naar duurzame producten en businessmodellen. Door onze gegevens, kennis en expertise op zo’n manier in te zetten dat het leidt tot een robuust, duurzaam verdienmodel dat social impact heeft. Ook in de bouw.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ABN AMRO

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.