Woongebouw Jonas' stoer met een warm hart

Woongebouw Jonas' stoer met een warm hart

Duurzaam tot in de genen, zo mag het bouwproject Jonas' rustig worden omschreven, zegt ontwikkelingsmanager Jana Jayakkumaran van Amvest, ontwikkelaar van dit Amsterdamse project. Er verrijst een nieuw woongebouw met in totaal 273 huur- en koopwoningen. Het project, gelegen aan de toekomstige Ijburgbaai, vormt het sluitstuk van de haven van IJburg.

Amvest is de ontwikkelaar van het project, Orange Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp en Sprangers Bouwbedrijf is aangetrokken als hoofdaannemer. De eerste paal ging op 4 december de grond in en de bouw zal zo’n twee jaar in beslag nemen. Met de verkoop van de koopwoningen – tussen de 46 en 166 vierkante meter - is onlangs gestart. De doelgroep is divers, zegt Jayakkumaran. “Omdat IJburg al veel gezinswoningen heeft, richten we ons met Jonas’ ook op een- en tweepersoons huishoudens. Niet alleen jongeren, maar ook ouderen die nu iets kleiner willen wonen.”

Groen beton

Jonas’ – gebaseerd op het verhaal dat zowel in de Bijbel, Koran en Thora wordt beschreven – gaat voor BREEAM Outstanding, het hoogst haalbare label binnen de BREEAM certificering. Bij de bouw worden – naast de zinken gevel – twee hoofdmaterialen toegepast: hout en beton, beiden met een hoge duurzaamheidswaarde. De hoofddraagconstructie van Jonas’ bestaat uit groen beton, geproduceerd van milieuvriendelijk cement (onder meer hoogovencement). Er is gekozen voor secundair toeslagmateriaal en daarnaast is de hoeveelheid wapeningsstraal geoptimaliseerd. Het gebruik van hout, in combinatie met duurzaam bosbeheer, draagt volgens Jayakkumaran bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Het gebouw wordt aangesloten op de stadsverwarming, verder komen er zogenaamde koudebronnen. Het vele, driedubbele glas biedt veel natuurlijk daglicht, terwijl het onnodig warmteverlies voorkomt. Een vraaggestuurde en natuurlijke ventilatietoevoer zorgt – in combinatie met mechanische afvoer - voor een gezond binnenklimaat. Op het dak komen zonnepanelen. Ook komen er plekjes waar vogels nestjes kunnen bouwen. Onder de steigers bij de huizen komt een mosselrif dat zorgt voor schoon water. Jayakkumaran: “Een idee van een inwoner van IJburg.”

Verbindende kracht

Het nieuwbouwproject heeft een groot volume en wordt volgens de ontwikkelingsmanager als het ware uitgehold. “Alles in het gebouw staat in het kader van ontmoeten en bewust en duurzaam leven. In de huid van Jonas’ bevinden zich de woningen.” Een stoer gebouw met een warm hart, zo wordt het gebouw ook wel omschreven. Daarnaast krijgt het een aantal gezamenlijke voorzieningen, zoals een huiskamer met koffiecorner, een filmzaal en een ‘dakstrand’.  Jonas´ wordt het kloppende hart van deze stadswijk.

Het wooncomplex krijgt straks ook zogenaamde ‘community managers’: een team dat fungeert als verbindende kracht tussen de bewoners, de ondernemers en de buurt. Dit team zorgt niet alleen voor technische ondersteuning, maar kan bijvoorbeeld ook oppas of een strijkservice voor bewoners regelen. Op een gezamenlijke app komen onder meer een evenementenkalender, een berichtenbord en functies om met medebewoners te chatten of te mailen.

In de ondergrondse parkeergarage zal straks plek zijn voor tachtig parkeerplaatsen. Hier komen ook de bergingen en een stalling voor fietsers (650 plekken) en scooters (35 plekken).


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Amvest
Ramingsgroep: 30 miljoen euro
Nummer: 308128


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl