SVA en TBS samen marktleider onder nieuwe naam

SVA en TBS samen marktleider onder nieuwe naam
Commercieel directeur Willy Bruckers en algemeen directeur Peter van Zwieten voor een klein deel van het met actuele voorraad goed gevulde tasveld in Nederweert.

SVA (voorheen Struyk Verwo Aqua) en TBS Soest bundelen hun krachten om de onbetwiste marktleider te worden in afwateringsproducten. De beide verkoopteams gaan vanaf 1 januari 2020 verder onder de naam TBS - SVA Groep. De twee merknamen blijven daarmee voor de markt behouden.

Dat de merknamen SVA en TBS behouden blijven, toont aan welke kracht ze hebben in de markt. SVA staat bekend als de slimme innovator en TBS heeft van oudsher een goede kwaliteitsnaam bij  gemeentelijke diensten. Voor klanten wordt het echter nog gemakkelijker om te putten uit het nu wel heel brede pakket afwateringsproducten en toegangssystemen voor onderliggende schachten van beide merken.

Het klantcontact met de samengevoegde verkoopteams vindt voortaan plaats vanuit de bestaande SVA-locatie in Nederweert, waar het tasveld aan de Kanaaldijk inmiddels fors is vergroot. Voortaan herbergt dat tasveld niet alleen de vele voorraadproducten van Struyk Verwo Aqua, maar ook die van het merk TBS.

In 2018 is besloten om het gehele assortiment van zowel SVA als van TBS voortaan op één locatie te produceren”

SVA en TBS

SVA kennen we in ons land vooral als marktleider op het gebied van (industriële) afvoergoten. Het meer dan 80 jaar actieve bedrijf is daarnaast één van de leidende aanbieders van straat- en trottoirkolken en putafdekkingen. TBS richt zich al ruim driekwart eeuw op producten voor de weg- en waterbouw. Het gaat dan om bij gemeenten populaire afwateringsproducten, zoals straat- en  trottoirkolken, gootroosters voor prefab goten en allerlei soorten putafdekkingen.

Voorraadleverancier

Over het verhaal achter de bundeling van krachten praten we met commercieel directeur Willy Bruckers en algemeen directeur Peter van Zwieten. We beginnen met de vraag waarom het tasveld zo vol staat. Is dat een goed of juist een slecht teken? Peter van Zwieten antwoordt lachend: “Dat is niet wat je zou kunnen denken, integendeel. Wij zijn namelijk een voorraadleverancier. Als de klant ons belt, wil hij zijn putdeksels, kolken, goten, luiken enzovoort liefst vandaag nog komen afhalen. We zijn wat dat betreft net een soort supermarkt. De omloopsnelheid is bij ons enorm hoog, vandaar dat we zo veel op voorraad produceren. Tegenwoordig zelfs in een tweeploegendienst. Ik wil niet opscheppen,  maar er staat op ons tasveld voor vele miljoenen euro’s aan voorraad klaar voor onze klanten.”

Twee van de bij gemeenten populaire producten van de TBS - SVA Groep.
Twee van de bij gemeenten populaire producten van de TBS - SVA Groep.

Bundeling van krachten

Willy Bruckers: “In 2018 is besloten om het gehele assortiment van zowel SVA als van TBS voortaan op één locatie te produceren. Dat werd logischerwijze Nederweert, omdat het de modernste is. De  fabrieken in Soest bleken te verouderd om daarin nog te investeren. Bovendien zouden twee aparte fabrieken tot overcapaciteit hebben geleid. Overigens worden de TBS-producten hier in Nederweert  nog volledig volgens specificatie gemaakt en zijn alle bijbehorende keurmerken behouden gebleven. Daarvoor hebben we fors geïnvesteerd in nieuwe mallenpakketten en machines.”

Hij vervolgt: “We staan nu aan de vooravond van de volgende stap: het naar de markt toe presenteren van één verkooporganisatie die twee merken gaat verkopen. Per 1 januari 2020 is het zover, dan  opereren we gezamenlijk onder de naam TBS - SVA Groep.”

Van Zwieten vult aan: “SVA en TBS zijn twee prachtige merken, die eerst concurrenten waren, maar elkaar nu versterken. Daar hebben onze klanten baat bij; die vinden nu op één adres alles wat ze nodig hebben voor hun afwateringsinfrastructuur.”

Marktleider afwatering op luchthavens en containerterminals

Een voorbeeld: zowel SVA als TBS zijn marktleider als het gaat om de afwatering op luchthavens en containerterminals. TBS levert daarvoor bijvoorbeeld de trafoputten en SVA van oudsher de verholen goten en dergelijke. Waar dat voorheen twee leveranties en dus twee transporten betekende, is dat er voortaan nog maar één. Tel daarbij op de eigen engineeringafdeling voor beide merken en het gemak voor de klant wordt duidelijk.

Extra veel kennis en kunde

Ander voordeel van de krachtenbundeling is, in de woorden van Bruckers “dat we nu extra veel kennis en kunde over afwatering in huis hebben en daarmee zowel de GWW-aannemer als gemeenten en adviesbureaus en dergelijke altijd een passende oplossing kunnen aanbieden. Met name bij Design & Construct-projecten kunnen wij steeds beter kwaliteitsoplossingen aanbieden, zowel aan de opdrachtgever als aan de aannemer, waarbij we inzetten op duurzaamheid en green deals.” Van Zwieten: “En natuurlijk gaan we door met innoveren, want dat zijn we van huis uit gewend.”

Ook een belangrijk punt wordt de circulariteit van de producten. Kolken bijvoorbeeld zijn nu al helemaal te recyclen en veel kunststoffen onderdelen worden al gemaakt van  recyclemateriaal. Bruckers: “Bij de lijn Topproducten kunnen we zelfs zorgen voor een container om de retourproducten op te halen en te verwerken.”

Redelijk grote vervangingsmarkt

Van Zwieten wijst in dat verband op de redelijk grote vervangingsmarkt waarmee de bouwsector te maken heeft, met de daarbij horende korte levertijden en de druk die dat ook op de TBS - SVA Groep legt. De bundeling van twee merken op hetzelfde tasveld levert in dat opzicht ook een grote logistieke uitdaging op, die het bedrijf in de komende jaren graag aangaat.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TBS-SVA GROEP.