Metamorfose voor Museumboerderij Nabershof Emmen

Metamorfose voor Museumboerderij Nabershof Emmen

De Nabershof, met de oudste boerderij (1681) van Emmen, ondergaat momenteel een flinke metamorfose. Vlak naast de museumboerderij aan het Noordeind verrijst momenteel een compleet nieuw museumgebouw. Het nieuwe museum en museumboerderij worden ontwikkeld tot expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

De boerderij stamt uit 1681 en is de enige overgebleven Saksische boerderij van deze leeftijd in Emmen. Paas BV uit Nieuw Buinen is de hoofdaannemer van dit project, architect J.A. Hamminga is verantwoordelijk voor het ontwerp.
Het Hondsruggebied is een uniek natuurgebied en wordt gekenmerkt door ruggen en dalen die in de voorlaatste ijstijd (Laat-Saalien, circa 150.000 tot 130.000 jaar voor Christus) zijn gevormd. De hunebedden die je hier vindt, stammen uit die ijstijd. Ook achter de Nabershof bevindt zich een hunebed.

“Het nieuwe museum krijgt als thema ‘Boeren op De Hondsrug’. “Het toont het boerenleven van vroeger tot en met morgen”, zegt voorzitter Johan Stuulen van de historische vereniging ’t Volk van Grada. Deze Drentse vereniging is sinds 1990 eigenaar van De Nabershof.

De boerderij zelf, die in de jaren negentig met hulp van vele vrijwilligers grondig is gerenoveerd, krijgt een opknapbeurt en wordt opnieuw ingericht. Dat geldt ook voor het Theehuis. Verder bestaat De Nabershof uit een open wagenschuur en een theaterschuur.

De meest ingrijpende verandering is echter de realisatie van een geheel nieuw museumgebouw met een vloeroppervlakte van circa 400 vierkante meter. Dit gebouw wordt tegen het bestaande theehuis gebouwd. Bezoekers krijgen hier aan de hand van beeld en geluid een inkijkje in het boerenleven uit vervlogen tijden. Het pand zelf heeft een futuristisch uiterlijk, aldus de voorzitter. “Het is een houten gebouw met drie schuine wanden dat verder bestaat uit heel veel glas. Het steekt nogal af bij de museumboerderij, maar dan in gunstige zin. Ik vind het heel erg goed gelukt. Dat vinden de meeste mensen die ik spreek.”

Er is gekozen voor larikshout. De houtverbindingen blijven zichtbaar en worden dus niet weggewerkt. “Er komt bovendien geen likje verf aan te pas”, aldus Stuulen. Het wordt een duurzaam gebouw. “Op het dak komen zonnepanelen, verder wordt het supergoed geïsoleerd. Daarmee wordt het een energieopwekkend gebouw dat zelfs energie gaat leveren aan de boerderij en overige gebouwen op De Nabershof.”

De metamorfose zal in het voorjaar van 2020 zijn afgerond. Het is dan de bedoeling dat De Nabershof vanaf 1 april vijf dagen in de week open is voor publiek. In de boerderij staan veel spullen uit de periode tussen 1880 en 1920. Het woongedeelte en de zogenaamde deel (werkruimte in de stal of schuur van een boerderij) is ingericht zoals het boerengezin er toen in leefde. In de aangrenzende kapschuur staan boerenwagens en koetsen en ligt gereedschap uit oude tijden. De boerderij is echter een beetje vol: een gedeelte van de collectie verhuist straks naar het nieuwe museumgebouw.

In het Theehuis kunnen bezoekers straks een klein hapje eten. “Geen pasta-achtige dingen, maar Drentse gerechten. Denk aan bruine bonen of een boerenkoolstamppot. Veel ingrediënten worden verbouwd in moestuintjes achter De Nabershof.”


Plaats: Emmen
Opdrachtgever: ’t Volk van Grada
Ramingsgroep: 667.000 euro
Nummer: 527131


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.
Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Foto: De Groot & Visser

Met overname door Franse bouwgigant breekt voor gevelbouwer De Groot & Visser nieuw hoofdstuk aan

Familiebedrijf De Groot & Visser is sinds september onderdeel van de Franse bouwgroep Léon Grosse. Voor de gevelbouwer een stap vooruit om grote bouwprojecten beter het hoofd te bieden.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.