Koepelgevangenis Haarlem: broedplaats voor studeren, ondernemen en ontmoeten

Koepelgevangenis Haarlem: broedplaats voor studeren, ondernemen en ontmoeten
Impressie stedenbouwkundig plan. Bron: Faro Architecten

Duidelijke taal, op de website van Open de Koepel. 'We doen het gewoon. Met de stad. De buurt. Het onderwijs. Cultureel Haarlem. Het kan.' Open de Koepel is een initiatief van stichting Panopticon. Het doel: de monumentale koepelgevangenis en het omliggende terrein aan de Harmenjansweg in Haarlem een publiek/maatschappelijke bestemming geven, met academisch onderwijs als hart. Op het koepelterrein worden ook nieuwe woningen gebouwd.

De stichting heeft de bijgebouwen van de Koepel, inclusief het omliggende terrein, overgedragen aan DUWO en Elan Wonen. DUWO wil hier 250 studenteneenheden realiseren, Elan Wonen gaat 100 compacte sociale huurwoningen bouwen.

Stichting Panopticon wil samenwerken met lokale, regionale, nationale en internationale partners aan ‘een duurzame broedplaats voor studeren, ondernemen en ontmoeten’. In de koepel is ruimte voor academisch onderwijs, een bioscoop (in de kelder), bedrijvigheid en horeca. “Haarlem heeft veel te bieden, maar er is geen academisch onderwijs”, zegt voorzitter Jacqueline van de Sande van de stichting. “Met de komst van academisch onderwijs krijgt het koepelterrein een nieuw hart en komt een wens van veel Haarlemmers in vervulling. Het moet echter ook een gebouw worden dat straks voor iedereen toegankelijk is. Zo is er ook volop ruimte voor bijvoorbeeld horeca, kunst, een bioscoop en theater.”

De koepel laat zich het beste omschrijven als een ondiepe ringmuur met cellen rond een heel groot, overdekt plein, aldus Van de Sande. “Om je een indruk te geven: het koepeldak heeft een diameter van ruim vijftig meter.”

Het complex is destijds ontworpen als een strafgevangenis volgens het panopticon-principe: vanuit het midden van de koepel had het gevangenispersoneel goed zicht op alle cellen. Heel praktisch natuurlijk, in een tijd dat cameratoezicht nog niet bestond. Ook in Arnhem en Breda zijn koepelgevangenissen gebouwd. W.C Metzelaar was de architect van de Haarlemse gevangenis, die tussen 1899 en 1901 is gebouwd. Eind 2015 is de gevangenis gesloten, daarna is deze nog een jaar gebruikt voor de opvang van vluchtelingen.

In opdracht van de stichting Panopticon is het architect André van Stigt gelukt om de gesloten koepel te transformeren tot een uitnodigend en bruikbaar gebouw. De voormalige cellen worden gebruikt als werk- of studeerplek, maar zijn te klein zijn voor het geven van bijvoorbeeld colleges. Er komen dus ook nieuwe functionele ruimten, vervolgt Van de Sande: “Daarom komt er een extra ring binnen de bestaande ringmuur.”

Impressie interieur. Bron: Architectenbureau J. van Stigt en ReA Architecten

Van beneden naar boven worden de vloeren ondieper, om het zicht op het enorme koepeldak goed te bewaren. Tussen de bestaande galerijen en de nieuwbouw zit een afstand van circa drie meter, waarmee het zicht op de galerijen mogelijk blijft. De ringen zijn niet gesloten, zo blijft de bestaande structuur goed zichtbaar. Een centrale vide brengt daglicht tot in de kelder. Centraal in de koepel ontstaat straks een publiek en intiem plein. De nieuwe vloeren verkleinen de enorme ruimte tot een atrium met een meer menselijker schaal.

Omdat de koepel slechts een enkele rij daklichten heeft, worden onder de bestaande daklichten een nieuwe rij daklichten nagebootst. Dat gebeurt met LED-panelen. Parkeren kan straks in een ondergrondse parkeergarage op het koepelterrein. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de plannen goedgekeurd.

Het is de bedoeling dat volgend jaar wordt begonnen met de bouw.


Plaats: Haarlem
Opdrachtgever: Stichting Panopticon
Ramingsgroep: 21 miljoen euro
Nummer: 243762


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

In de nieuwe woonwijk Essenvelt in Middelburg verrijst De Heeren van Essen, een project met 32 luxe appartementen. De gebouwen liggen aan een kronkelende laan aan de rand van de nieuwbouwwijk.

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Ontwikkelcombinatie Merwede-C (AM en Synchroon ) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Op het terrein is plek voor circa 1000 woningen en voor ongeveer 10.000 vierkante meter aan voorzieningen.

Beeld: Absent Matter

MIX Amsterdam: mixed-use in stadscentrum Osdorpplein

Op het Osdorpplein, in het hart van Amsterdam Nieuw-West, verrijst op dit moment MIX Amsterdam. Een project dat bestaat uit 528 huurappartementen, ongeveer 4000 vierkante meter commerciële ruimte, auto- en fietsenstallingen en het kunst- en cultuurcentrum Het Verhalenhuis.