Crisis of geen crisis: de vraag naar werkvoorbereiders is en blijft altijd. De afgelopen jaren is de rol misschien wel iets veranderd omdat steeds meer projecten conform BIM uitgevoerd worden. Mede door automatisering kan een project vanaf engineering, calculatie en werkvoorbereiding compleet vanuit een model worden gegenereerd. Deze verandering zorgt ervoor dat de rol van werkvoorbereider steeds uitgebreider wordt. Op vakinhoudelijk vlak komt hier steeds meer verdieping in.
Onmisbare schakel
Als werkvoorbereider ben je een onmisbare schakel in de uitvoering van bouwprojecten. Je vormt samen met de uitvoerder en projectleider een belangrijke schakel in het bouwproces. We weten allemaal dat een goede voorbereiding fouten voorkomt en je voorkomt uiteraard ook onnodige kosten in het proces. Werkvoorbereiden anno 2019 moet steeds sneller en tegen lagere kosten. Er is vaak minder voorbereidingstijd en tijd is geld.
Toekomst van de werkvoorbereider
In de nationale beroepengids staat best een aantal aparte criteria. Als ik dit zou lezen als jonge, ambitieuze starter op de arbeidsmarkt lijkt het net alsof het niet 'verstandig' is om als werkvoorbereider je carrière binnen de bouw te starten. Er staat namelijk letterlijk: de rol van werkvoorbereider is sterk afhankelijk van de economie en de doorgroeimogelijkheden zijn niet enorm groot.
Doorgroeien?
Maar is het altijd noodzakelijk om door te groeien? De rol van werkvoorbereider is belangrijk genoeg. Werkgevers zijn ook blij met werknemers die uitblinken in hun rol en die misschien nog beter willen worden in hun huidige rol. Zeker met het stuk automatisering valt er voor velen nog genoeg te leren.
Wij merken ook dat de rol van werkvoorbereider per bedrijf verschillend is. Bij een kleine bouwonderneming ben je vaak heel allround bezig, van calculatie, voorbereiding, planning tot inkoop. Bij een grootschalig bouwbedrijf ben je vaak met één project bezig, vanuit kantoor of vanuit de bouwkeet. Hier valt ook vaak nog genoeg in te ontdekken.
Hoe kijken jullie aan tegen de vraag van werkvoorbereiders?
Een werkvoorbereider moet een kei zijn in organiseren, communiceren en plannen. Zouden we ook op een andere manier kunnen denken? Zijn er bijvoorbeeld taken die door een ondersteunende kracht opgepakt kunnen worden? Want een echte werkvoorbereider wil zich over het algemeen niet teveel bezig houden met administratieve rompslomp. Het verwerken van projectgegevens, het invoeren van gegevens, stukje inkoop of het opstellen van contracten?! Mensen laten doen waar ze goed in zijn, dat werkt!
Meer weten? Laten we dan een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek!
Dit artikel is gesponsord door MeinSelect