Waarom is er zoveel vraag naar werkvoorbereiders?

Waarom is er zoveel vraag naar werkvoorbereiders?

Er gaat geen dag voorbij of wij worden gebeld door opdrachtgevers die met hun handen in het haar zitten. Iedereen is momenteel op zoek naar werkvoorbereiders! Hoe komt dat?

Crisis of geen crisis: de vraag naar werkvoorbereiders is en blijft altijd. De afgelopen jaren is de rol misschien wel iets veranderd omdat steeds meer projecten conform BIM uitgevoerd worden. Mede door automatisering kan een project vanaf engineering, calculatie en werkvoorbereiding compleet vanuit een model worden gegenereerd. Deze verandering zorgt ervoor dat de rol van werkvoorbereider steeds uitgebreider wordt. Op vakinhoudelijk vlak komt hier steeds meer verdieping in.

Onmisbare schakel

Als werkvoorbereider ben je een onmisbare schakel in de uitvoering van bouwprojecten. Je vormt samen met de uitvoerder en projectleider een belangrijke schakel in het bouwproces. We weten allemaal dat een goede voorbereiding fouten voorkomt en je voorkomt uiteraard ook onnodige kosten in het proces. Werkvoorbereiden anno 2019 moet steeds sneller en tegen lagere kosten. Er is vaak minder voorbereidingstijd en tijd is geld.

Werkgevers zijn ook blij met werknemers die uitblinken in hun rol en die misschien nog beter willen worden in hun huidige rol”

Toekomst van de werkvoorbereider

In de nationale beroepengids staat best een aantal aparte criteria. Als ik dit zou lezen als jonge, ambitieuze starter op de arbeidsmarkt lijkt het net alsof het niet 'verstandig' is om als werkvoorbereider je carrière binnen de bouw te starten. Er staat namelijk letterlijk: de rol van werkvoorbereider is sterk afhankelijk van de economie en de doorgroeimogelijkheden zijn niet enorm groot.

Doorgroeien?

Maar is het altijd noodzakelijk om door te groeien? De rol van werkvoorbereider is belangrijk genoeg. Werkgevers zijn ook blij met werknemers die uitblinken in hun rol en die misschien nog beter willen worden in hun huidige rol. Zeker met het stuk automatisering valt er voor velen nog genoeg te leren.
Wij merken ook dat de rol van werkvoorbereider per bedrijf verschillend is. Bij een kleine bouwonderneming ben je vaak heel allround bezig, van calculatie, voorbereiding, planning tot inkoop. Bij een grootschalig bouwbedrijf ben je vaak met één project bezig, vanuit kantoor of vanuit de bouwkeet. Hier valt ook vaak nog genoeg in te ontdekken.

Een echte werkvoorbereider wil zich over het algemeen niet teveel bezig houden met administratieve rompslomp”

Hoe kijken jullie aan tegen de vraag van werkvoorbereiders?

Een werkvoorbereider moet een kei zijn in organiseren, communiceren en plannen. Zouden we ook op een andere manier kunnen denken? Zijn er bijvoorbeeld taken die door een ondersteunende kracht opgepakt kunnen worden? Want een echte werkvoorbereider wil zich over het algemeen niet teveel bezig houden met administratieve rompslomp. Het verwerken van projectgegevens, het invoeren van gegevens, stukje inkoop of het opstellen van contracten?! Mensen laten doen waar ze goed in zijn, dat werkt!

Meer weten? Laten we dan een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek!

Dit artikel is gesponsord door MeinSelect

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.