Partnerscolumn: U heeft geen tv gekocht!

Partnerscolumn: U heeft geen tv gekocht!

Vijf jaar geleden plaatste ik een column in Cobouw met de oproep dat de jurist de bouwkeet in moet. Ik was toen advocaat in loondienst bij Ballast Nedam. Het betrof een reactie op een interview in Cobouw met hoogleraar Bouwrecht Monika Chao-Duivis. Kort gezegd riep zij op de jurist uit het bouwproces te weren en het contract niet te gebruiken. Gelet op mijn functie (en daarmee bovenop de projecten zittend) vond ik het gerechtvaardigd om een reactie te geven. Ik riep op de jurist/contractmanager juist ín de bouwkeet te zetten en gaf aan dat dit juist niet altijd betekent dat er geknokt gaat worden. Mijn reactie kreeg van veel kanten bijval.

Inmiddels werk ik een jaar als onafhankelijk advocaat bouw- en aanbestedingsrecht bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten in Utrecht. Meer dan ooit merk ik dat mijn oproep destijds juist was. Aannemers vragen mij in een vroeg stadium van een bouwproject mee te kijken. Niet alleen vinden zij het waardevol dat ik vanwege mijn ervaring de bouw van haver tot gort ken en hun taal spreek, zij zien in dat door vroege inschakeling geschillen in goede banen kunnen worden geleid en vaak zelfs kunnen worden voorkomen. Ik kom gelukkig dus nog vaak in de bouwkeet om vanuit juridisch oogpunt met het project mee te denken en discussies te begeleiden.

Natuurlijk lukt het niet altijd om een geschil te voorkomen. Opdrachtgevers benadrukken vaak in woorden hoezeer zij samenwerking aanhangen, maar daden blijven vaak uit wanneer er tegenvallers zijn. Dan komt ineens het aannemingscontract op tafel en roepen zij: ‘aannemersrisico!’. Steevast legt men het contract daarbij uit als een koopcontract. Dat is echter een grote misvatting.

Aanneming van werk is écht iets anders dan de koop van bijvoorbeeld een TV, waarmee je even naar de winkel teruggaat wanneer die hapert. Zeker bij UAV-GC vormige contracten, die geen keiharde resultaatsverplichtingen op de aannemer leggen. Goed voorbeeld is bodemproblematiek. Opdrachtgevers reageren daar vaak op door te stellen: ‘Het is een UAV-GC contract dus dit is uw risico”. Maar de uit de UAV-GC voortvloeiende regels wijzen in concrete gevallen dikwijls juist naar de opdrachtgever.

Het is het afgelopen jaar meermaals voorgekomen dat cliënten op deze manier werden gedwongen verder te werken, terwijl hen uitzicht bijbetaling werd ontzegd. In enkele gevallen is uiteindelijk zelfs besloten het werk neer te leggen omdat de opdrachtgever ten onrechte bleef volharden. Maar men bleek geen TV te hebben gekocht!

Tekst: Peter Tennekes Advocaat Bouw- en Aanbestedingsrecht

Deze partnercolumn is tot stand gekomen in samenwerking met Van Diepen Van der Kroef Advocaten.

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.