Wonen op oudste stukje Lelystad

Wonen op oudste stukje Lelystad

Wie altijd al een huis wilde laten bouwen op het oudste plekje van Lelystad, kan nu zijn of haar slag slaan. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft enkele percelen op het voormalige werkeiland Lelystad-Haven aan de Oostvaardersdijk in de verkoop gezet. De organisatie wil van de gronden af omdat ze niet meer ingezet kunnen worden voor het verwezenlijken van de rijksdoelen.

De bouwkavels (452 en 1034 vierkante meter) zijn geschikt voor de bouw van twee-onder-een-kapwoningen. De locatie is uniek, omdat juist hier de inpoldering van Oostelijk Flevoland in 1950 werd gestart. Het eiland vormde het beginpunt van de dijkaanleg rondom de nieuwe polder: de ringdijk van Oostelijk Flevoland, de derde polder van het Zuiderzeeproject.

Middenin het IJsselmeer werd Perceel P aangelegd, een dijkvak van zeven kilometer lang. Vanaf beide zijden van Perceel P werd gewerkt aan de rest van de ringdijk. Eén stukje dijkvak werd breder gemaakt: hier werd een werkhaven aangelegd. Bovendien werd hier een bouwput gegraven voor het gemaal Wortman, een van de drie gemalen die bij het droogmaken van Oostelijk Flevoland werden gebruikt. Verder werd een kamp gebouwd voor dijkwerkers. Sommigen namen ook vrouw en kinderen mee.

De arbeiders woonden aanvankelijk in houten barakken. Het tweede arbeiderskamp, dat in 1953 werd gebouwd, bestond uit stenen gebouwen. Dit kamp bestond uit drie groepen van elk twee woonbarakken, een centrale keuken, een ziekenbarak, een woning voor de kampbeheerder, een kantoor en een pension. De mensen leefden een geïsoleerd leven. Veel vrouwen gingen op zaterdagmorgen per boot boodschappen doen in Harderwijk. Toen in oktober 1954 de Knardijk werd gesloten, kreeg Perceel P een directe verbinding met Harderwijk en was Perceel P niet langer een eiland. Oostelijk Flevoland viel in 1957 officieel droog. Pas veel later, in 1967, kwamen de eerste inwoners naar Lelystad.

Werkeiland Lelystad is anno 2019 onderdeel van de wijk Lelystad Haven. Het werkeiland heeft de status van gemeentelijk monument. ‘Werkeiland Lelystad-Haven is bijzonder omdat het een van de weinige nog redelijk gave overblijfselen uit de pionierstijd is’, aldus de erfgoedcommissie. Het stenen kamp, inmiddels twee keer gerenoveerd, staat nog steeds overeind. In 2006 zijn in acht van de stenen barakken 24 woningen gerealiseerd. De oude werkhaven is nu in gebruik als jachthaven.


Plaats: Lelystad
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Ramingsgroep: Tussen 1 en 2 miljoen euro
Nummer: 524553


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.
Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Foto: De Groot & Visser

Met overname door Franse bouwgigant breekt voor gevelbouwer De Groot & Visser nieuw hoofdstuk aan

Familiebedrijf De Groot & Visser is sinds september onderdeel van de Franse bouwgroep Léon Grosse. Voor de gevelbouwer een stap vooruit om grote bouwprojecten beter het hoofd te bieden.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.