De bouwkavels (452 en 1034 vierkante meter) zijn geschikt voor de bouw van twee-onder-een-kapwoningen. De locatie is uniek, omdat juist hier de inpoldering van Oostelijk Flevoland in 1950 werd gestart. Het eiland vormde het beginpunt van de dijkaanleg rondom de nieuwe polder: de ringdijk van Oostelijk Flevoland, de derde polder van het Zuiderzeeproject.
Middenin het IJsselmeer werd Perceel P aangelegd, een dijkvak van zeven kilometer lang. Vanaf beide zijden van Perceel P werd gewerkt aan de rest van de ringdijk. Eén stukje dijkvak werd breder gemaakt: hier werd een werkhaven aangelegd. Bovendien werd hier een bouwput gegraven voor het gemaal Wortman, een van de drie gemalen die bij het droogmaken van Oostelijk Flevoland werden gebruikt. Verder werd een kamp gebouwd voor dijkwerkers. Sommigen namen ook vrouw en kinderen mee.
De arbeiders woonden aanvankelijk in houten barakken. Het tweede arbeiderskamp, dat in 1953 werd gebouwd, bestond uit stenen gebouwen. Dit kamp bestond uit drie groepen van elk twee woonbarakken, een centrale keuken, een ziekenbarak, een woning voor de kampbeheerder, een kantoor en een pension. De mensen leefden een geïsoleerd leven. Veel vrouwen gingen op zaterdagmorgen per boot boodschappen doen in Harderwijk. Toen in oktober 1954 de Knardijk werd gesloten, kreeg Perceel P een directe verbinding met Harderwijk en was Perceel P niet langer een eiland. Oostelijk Flevoland viel in 1957 officieel droog. Pas veel later, in 1967, kwamen de eerste inwoners naar Lelystad.
Werkeiland Lelystad is anno 2019 onderdeel van de wijk Lelystad Haven. Het werkeiland heeft de status van gemeentelijk monument. ‘Werkeiland Lelystad-Haven is bijzonder omdat het een van de weinige nog redelijk gave overblijfselen uit de pionierstijd is’, aldus de erfgoedcommissie. Het stenen kamp, inmiddels twee keer gerenoveerd, staat nog steeds overeind. In 2006 zijn in acht van de stenen barakken 24 woningen gerealiseerd. De oude werkhaven is nu in gebruik als jachthaven.
Plaats: Lelystad
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Ramingsgroep: Tussen 1 en 2 miljoen euro
Nummer: 524553
Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl