Transformatie voor KLM-gebouw van Albert Plesman

Transformatie voor KLM-gebouw van Albert Plesman

Een gymzaal, kapper, bibliotheek, fotozaak, geneeskundige dienst mét röntgenkamer, conciërge, een loopjongen voor elke vleugel en koffiedames: het KLM-personeel in het voormalige hoofdkantoor in Den Haag had niets te klagen. Het imposante pand, later in gebruik genomen door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, krijgt binnenkort een nieuwe bestemming: wonen en werken. Plesmanduin, zo gaat het complex heten, naar voormalig KLM-directeur Albert Plesman.

“In het gebouw komen 65 sociale huurappartementen voor starters en circa 65 koopappartementen”, zegt Bart Dura van Impact Vastgoed, ontwikkelaar van het project. Ook komen er lofts en penthouses in het voormalige KLM-gebouw. Met de verkoop van de appartementen wordt binnenkort gestart. Tevens realiseert de ontwikkelaar 100 zogenaamde short stay appartementen, bedoeld voor (internationale) kenniswerkers. Plesmanduin ligt in de Internationale Zone van Den Haag.

Er komen in het monument in totaal 258 woningen, inclusief de short stay appartementen. “Zo kan er een hele nieuwe en bijzondere gemeenschap ontstaan”, zegt Dura. Daarnaast is er ruimte voor horeca, sportfaciliteiten, werkplekken en circa 400 (deels ondergrondse) parkeerplekken.

Een complexe transformatie, vervolgt Dura. “Een project van deze omvang, met deze complexiteit, komt weinig voor in Nederland. Maar wij durven het aan.” Architektenkombinatie Bos Hofman uit Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp van het monument, Deltavormgroep uit Utrecht is aangetrokken als landschapsarchitect. In april is al begonnen met saneringswerkzaamheden. Zo zat er asbest in de daken. Een deel van het interieur zal verdwijnen. De authentieke details als lambrisering, trappenhuis, muurschilderingen en de meeste plafonds blijven echter behouden, evenals de grootse monumentale entree. In januari wordt gestart met de daadwerkelijke transformatie.

Het gebouw wordt zo duurzaam mogelijk getransformeerd, met goede isolatie, nieuwe ramen en vloerverwarming. Impact Vastgoed heeft de ambitie om gasloos te bouwen. Dura: “Ik hoop heel erg dat het lukt, er is alleen een klein probleem: Plesmanduin ligt middenin een drinkwatergebied. Het is dus niet zo eenvoudig om gebruik te maken van warmtepompen en een WKO installatie.” Omdat het een rijksmonument betreft, mogen er geen zonnepanelen op het dak.

In de jaren dertig was Albert Plesman op zoek naar een locatie voor het nieuwe hoofdkantoor van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Hij wilde dichtbij politiek Den Haag zitten, die het bedrijf destijds subsidieerde. “Zo kon hij in alle rust aan de uitbouw van ’s lands trots werken”, aldus Dura. Architect Dirk Roosenburg ontwierp destijds het gebouw met vier vleugels aan de tegenwoordige Plesmanweg, in de groene wijk Duttendel. Het is gebouwd in twee fases. Het eerste bouwdeel is gerealiseerd tussen 1939 en 1940, de tweede fase tussen 1946 en 1949.

Plesman heeft niet lang van zijn hoofkantoor kunnen genieten; hij overleed in 1953. Hij werd opgebaard bij de receptie, vlakbij de hoofdingang. De KLM heeft het gebouw tussen 1949 en 1969 gebruikt als hoofdkantoor, daarna is het in gebruik genomen door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Impact Vastgoed heeft het gebouw gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf.

Wanneer de transformatie een feit is, wil de ontwikkelaar ook drie nieuwe woongebouwen bij Plesmanduin realiseren, aldus Dura. “Daar gaan we circa 160 koopappartementen realiseren.” De verkoop van de nieuwbouwappartementen start waarschijnlijk in het najaar van 2022.


Plaats: Den Haag
Opdrachtgever: Impact Vastgoed
Ramingsgroep: 2.500.000
Nummer: 527374


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl