Geen vastgoed maar losgoed

Geen vastgoed maar losgoed
Foto: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Vastgoed, het nieuwe gebouw van Triodos Bank op Landgoed De Reehorst in Driebergen? Mis, zegt architect Thomas Rau van RAU Architecten. "Het is losgoed, met maximale circulaire potentie. Remontabiltieit zonder waardeverlies, zo moet je er naar kijken. Want in de wereld van losgoed bestaat het begrip waardeloosheid niet meer."

Alle onderdelen in dit gebouw zijn er een-op-een weer uit te halen, om op een hoogwaardige manier te worden hergebruikt. Dit is het allereerste, volledig remontabele kantoorgebouw ter wereld. “Zie dit gebouw maar als een depot van materialen. Ooit komt er een moment dat iemand het depot kan leegmaken.’’


Het door Thomas Rau ontworpen Triodos-gebouw is met 165.312 schroeven in elkaar gezet. De circulaire potentie kan volgens de architect 100 procent geactiveerd worden door alles weer los te schroeven. “Dus zonder waardeverlies van materialen, componenten en producten.’’ Het nieuwe bankgebouw is volgens de architect bovendien het eerste gebouw ter wereld dat is geconcipieerd als materialenbank. “Alle materiaalwaarden worden online via het Madaster-platform gemonitord. Het is een bank in een bank.’’

Gezamenlijke ontwikkeling

Het nieuwe kantoorgebouw van Triodos op Landgoed De Reehorst– dat begin september werd opgeleverd en in november in gebruik wordt genomen – is een gezamenlijke ontwikkeling van Triodos en EDGE. Arcadis, RAU Architecten en Ex Interiors zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. J.P. van Eesteren is aangetrokken als hoofdaannemer.

Landgoed De Reehorst is onderdeel van de Stichtse Lustwarande, een serie buitenplaatsen en landgoederen op de zuidflanken van de Utrechtse Heuvelrug. Ook is het landgoed onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. De Reehorst heeft verschillende functies, zoals een zorgboerderij, ateliers voor kunstenaars en een cultuur- en congrescentrum. Voor Triodos is het een extra bijzondere locatie: in 1980 vond hier de oprichting van de bank plaats.

Foto: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Houten kathedraal

Het nieuwe gebouw van circa 12.500 vierkante meter bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen, met daartussen laagbouw. De hoogte is beperkt tot 25 meter, zodat het gebouw niet uitkomt boven de bomen in de directe omgeving. De Houten Kathedraal, zo noemt architect Rau het bouwwerk. Het gehele pand, zowel de lage delen als de hoge torens, bestaat uit een houtconstructie: de vloeren, schachten en kolommen zijn van hout. Samen vormen ze volgens Rau ‘een spectaculaire constructie als die van een kathedraal’. Alleen de kelder kent een betonconstructie, vanwege de waterhuishouding.

Foto: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Licht, lucht en water worden zo veel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Het kantoor is energie­neutraal, mede dankzij toepassing van warmte- en koudeopslag, zonnepanelen (3000 vierkante meter) en de plaatsing van 120 bidirectionele laadpalen. Het gebouw krijgt de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering: BREEAM Outstanding. De gevels zijn volledig van glas, zodat daglicht maximaal kan toetreden.

De groendaken hebben een water­bufferende werking. Dit heeft in de zomermaanden een verkoelende werking. Geen druppel dat het terrein opkomt, gaat verloren. Het opgevangen regenwater wordt onder meer gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Wat overblijft, verdwijnt in de vijvers op het landgoed.

De begane grond is publiekelijk toegankelijk, met een grote ontvangstruimte, een restaurant en een vergader­centrum. De medewerkers van Triodos Bank krijgen werkplekken in de boven gelegen verdiepingen. In de kelder is een fietsenstalling. Hier bevinden zich ook de technische installaties.

Organische vormen

Foto: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Het interieur is een weerspiegeling van het omliggende landschap. “Er is gekozen voor organische vormen, verfijnde materialen en sober kleurgebruik’’, zegt Odette Ex van Ex Interiors. Ze zorgen volgens haar voor een ‘natuurlijke verstilling bij binnenkomst en versterken het samensmelten van het gebouw met de omgeving’. De houten kernen en de plafonds van het bankgebouw zijn geïnspireerd op de vorm van de paddenstoel.

“Voor ons is dit project een schoolvoorbeeld van slim én circulair bouwen’’, zegt bestuursvoorzitter Ton Vaags van TBI-onderneming J.P. van Eesteren. “Dat komt door de combinatie van een innovatief ontwerp, de duurzaamheidsambities, de remontabele opzet, het unieke materiaalgebruik, de brede opdracht en de bijzondere bouwlocatie.’’ Het ontwerp is volledig in 3D uitgewerkt in BIM. Het kantoor is zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie zelf in elkaar gezet.


Plaats: Driebergen
Opdrachtgever: Triodos Bank
Ramingsgroep: 13 miljoen euro
Nummer: 268134


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Joost Scheepens en Janneke Vogels. Foto: Guido Benschop

ProRail: 'De markt helpt ons om te innoveren'

Duurzaamheid verankeren in je aanbestedingsbeleid is een kwestie van voortdurend finetunen, weten ze bij ProRail. Zo is de spoorbeheerder geleidelijk meer ruimte gaan geven aan innovatieve oplossingen, zoals een honderd procent circulaire spoorstaaf. "De markt is al verder dan wij dachten."

Douwe van den Wall Bake en Bianca Seekles. Foto: Guido Benschop

TBI: Klimaattrein als vehikel voor cultuurverandering

Natuurlijk moet je doelen stellen om je bedrijf te verduurzamen, maar het belangrijkste zit toch in de mens, stelt bestuurder Bianca Seekles van TBI. "Daarom hebben wij vooral gewerkt aan cultuurverandering binnen onze organisatie, zodat mensen gaan voelen: hier moet en kan ik echt iets aan doen."

Foto: Shutterstock

Sloopsector profiteert van verduurzaming, maar hergebruik blijft beperkt

Sloopbedrijven verdienden de afgelopen jaren minder. De omzet uit de industrie nam wel relatief sterk toe, maar asbestverwijdering was minder lucratief. Sloopbedrijven ervaren bovendien veel belemmeringen bij het directe hergebruik van materialen.