Toegangssytemen kunnen meer dan alleen toegang verlenen

Toegangssytemen kunnen meer dan alleen toegang verlenen

Een toegangssysteem zorgt er in de meeste gevallen alleen voor dat geautoriseerde personen binnen kunnen. Maar er kan nog veel meer. Jean-Paul van Daelen van CardAccess zet een paar toepassingen op een rij.

Deurstandsignalering

Wat heb je aan een toegangssysteem als mensen een prullenbak tegen de deur zetten om te zorgen dat hij dichtvalt? En wie signaleert of een deur ook weer in het slot valt? Met deurstandsignalering zie je welke deuren open en gesloten zijn. De software ondersteunt deurstandsignalering al. Vaak hoef je alleen maar een extra magneetcontact te plaatsen op de deur om daadwerkelijk in het systeem te kunnen zien of de deur open of dicht is.

Het is ook belangrijk om vast te stellen of er werkelijk iemand door de deur gaat nadat een pas aan de lezer is aangeboden. Zo wordt de aanwezigheidsstatus van de persoon pas daadwerkelijk gewijzigd als hij door de deur is gelopen. Een groot voordeel van een magneetcontact op de deur is dat deze na het ontgrendelen ook direct weer wordt vergrendeld en niet pas na bijvoorbeeld  twintig seconden. Bij toepassing van magneetcontacten wordt de stand van de deur gecontroleerd en spreken we van een toegangscontrolesysteem in plaats van een toegangssysteem.

Parkeren

Wat voor deuren geldt, geldt ook voor parkeerterreinen. Iemand kan een kaartje trekken of een kaart aanbieden, maar rijdt hij ook echt naar binnen? Een detectielus verschaft daar zekerheid over. De detectielus achter de slagboom detecteert of je daadwerkelijk bent doorgereden. Dan pas wordt de teller van het terrein met één verhoogd.

Ex-werknemers de toegang ontzeggen

Het komt nogal eens voor dat oud-medewerkers nog lange tijd in het systeem blijven staan. Door het toegangssysteem te koppelen aan bijvoorbeeld het HRM-systeem voorkom je dat. Ook is het dan makkelijker om de rechten centraal te beheren. In- en uitdiensttredingen worden dan volledig geautomatiseerd verwerkt in het toegangssysteem.

Bezoekers professioneel ontvangen

Het kan bijzonder efficiënt zijn om de bezoekersregistratie te koppelen met het toegangssysteem. Zo kan een vooraf geregistreerde bezoeker aan de hand van zijn kenteken of toegestuurde QR-code alvast binnen worden gelaten bij de slagboom. Hij kan zich aanmelden bij een bezoekerszuil waarna de persoon die hij bezoekt een berichtje krijgt om hem op te halen. En dat allemaal zonder losse rondslingerende blaadjes met persoonlijke gegevens erop. Het voldoet dus helemaal aan de AVG-wetgeving.

Dynamische plattegronden

Ook handig zijn dynamische plattegronden. Daarmee zie je in één oogopslag welke deuren geopend of gesloten zijn, waar incidenten plaatsvinden en hoe die met camera’s in beeld zijn te brengen.

Strippenkaart

Met strippenkaarten verleen je iemand een bepaald aantal keer toegang. Handig voor bezoekers en aannemers, maar ook voor medewerkers die bijvoorbeeld maar incidenteel de parkeergarage mogen gebruiken.

Dynamische zone blokkering

In onderzoekscentra, laboratoria en cleanrooms onder andere in de zorg gelden strenge normen.  Medewerkers mogen bijvoorbeeld niet zomaar alle vertrekken betreden nadat ze in een bepaalde ruimte zijn geweest. In dit geval is Dynamische Zone Blokkering handig. Het systeem houdt precies bij hoe lang en waar personen zijn geweest, om zonder gevaar voor vervuiling of besmetting te kunnen worden toegelaten in een andere zone.

4 ogen principe

In ruimtes waar nooit iemand afzonderlijk naar binnen mag, kan het 4-ogen principe worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een datacentrum waar je zonder toezicht geen werkzaamheden mag verrichten. Of aan een bankkluis.

Alleen nadat twee geautoriseerde personen hun pas aanbieden gaat de deur open. Om te voorkomen dat  niet één persoon met twee pasjes naar binnen gaat  kan men biometrische lezers toepassen.

Hetzelfde principe is ook te gebruiken als een bedrijf de parkeergarage alleen openstelt voor carpoolers. Wie carpoolt, zit altijd met meerdere personen in de auto dus er zijn dan minimaal twee pasjes nodig om de slagboom te openen.

Meerdere huurders

Multi site multi tenant-gebouwen worden door meerdere huurders gebruikt. Dit vraagt om een andere vorm van toegangscontrole dan een gewoon kantoorgebouw van één organisatie. Het heeft de voorkeur om één systeem voor toegangsbeveiliging te gebruiken. Iedere huurder kan via een webinterface de eigen deuren en medewerkers beheren alsof ze een eigen toegangssysteem hebben.

Systemen voor toegangscontrole kunnen vaak veel breder ingezet worden dan mensen denken. Welke van bovenstaande opties is een aanvulling voor jouw systeem?

Dit artikel is gesponsord door CardAccess

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.