Sharon en Lennart van Gastel zijn weliswaar geen eigenaar van het pand, maar gaan het – na een grondige verbouwing - wel exploiteren. “Gouda heeft een paar iconische gebouwen. Het stadhuis is de meest bekende, maar het weeshuis is er zeker ook een. Het heeft een prachtige gevel en ligt in het cultureel kwartier. Als je door het monumentale poortje loopt, kom je terecht op een middeleeuwse binnenplaats. Daar zijn Lennart en ik voor gevallen. Deze binnenplaats wordt straks een bruisend horecahof, met een van de meest bijzondere terrassen van Nederland”, aldus Sharon van Gastel.
Het hotel – dat WSHS gaat heten - bestaat straks uit 25 suites. De kamers komen op de eerste en tweede verdieping. In de Regentenkamer op de begane grond wordt het ontbijt geserveerd en fungeert ’s avonds als private dining room volgens Sharon van Gestel. Blikvanger in deze ruimte is een indrukwekkende schouw die wordt ondersteund door twee wezen. Het plafond is voorzien van ornamenten met engelengezichten. Aan de overkant van de binnenplaats komt het ‘casual fine dining’ restaurant, een Bakery en faciliteiten voor ontvangsten en bruiloften, met de cocktailbar als bruisend middelpunt.
White House Development uit Gouda is de ontwikkelaar van het project. Robert Winkel van Mei Architecten in Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp. Judith van Mourik is aangetrokken als interieurarchitecte. Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer is.
De initiatiefnemers – ze runnen tevens het Museumcafé en LF Gouda - zijn al enkele jaren bezig met de voorbereidingen van dit grote project. Nog dit jaar wordt begonnen met de grootschalige verbouwing, zegt Lennart van Gastel.
Het weeshuis is gebouwd in 1599, 13 jaar na de oprichting van de zogenaamde aalmoezenierskamer. Deze ‘kamer’ was belast met de armenzorg in de stad. Wezen werden ondergebracht in het Aalmoezeniersweershuis aan de Spieringstraat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben enkele Goudse scholen gebruikt gemaakt van het gebouw. Het weeshuis werd in 1948 opgeheven. Tussen 1973 en 2014 was de openbare bibliotheek in het pand gehuisvest; een ander deel werd in gebruik genomen door het gemeentearchief (later streekarchief). Het oudste gedeelte van het pand is erkend als rijksmonument.
Tijdens een renovatie in de jaren zeventig zijn vele originele elementen van het monument verwijderd, zegt Lennart van Gastel. “Hartstikke zonde, maar dat neemt niet weg dat het pand er in de basis nog steeds prachtig uitziet.”
De verbouwing is hoe dan ook ingrijpend, aldus van Gastel. Naast de bouw van 25 suites – inclusief badkamers - moeten er onder meer nieuwe installaties en een lift worden gerealiseerd. Ook wordt het (nu nog asbesthoudende) dak compleet vervangen. De exploitanten verwachten eind 2020 de eerste gasten te kunnen verwelkomen in hotel WSHS.
Plaats: Gouda
Opdrachtgever: Whitehouse Development
Ramingsgroep: 5 miljoen euro
Nummer: 294257
Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl