Verto; wonen in een stadskantoor

Verto; wonen in een stadskantoor

Een no nonsens verschijning, aldus architect Michiel Raaphorst van V8 Architects. Het iconische gebouw Verto, gebouwd in 1960, ligt aan de Broerenstraat in het centrum van Arnhem aan de overkant van het stadhuis en tussen de gezellige winkelstraatjes. Een 'rank gebouw met een opgetild staalskelet', aldus Raaphorst. Iedere Arnhemmer kent het pand, destijds gebouwd als een tijdelijk stadskantoor.

V8 Architects maakte onlangs bekend dat het gebouw wordt getransformeerd tot het duurzame woongebouw 'Verto'. In het pand worden 58 hoogwaardig afgewerkte huurappartementen naar BENG-maatstaven gerealiseerd met woonoppervlaktes tussen de 70 en 121 vierkante meter. Elk appartement beschikt over een eigen buitenruimte, variërend in grootte van 8 tot 20 vierkante meter.

Van der Vorm Vastgoed is de ontwikkelaar van het projecten Plegt-Vos is aangetrokken als hoofdaannemer. De verbouwingswerkzaamheden zijn inmiddels gestart en de oplevering is naar verwachting in 2020.

Het gebouw staat naast Building 026, de voormalige bibliotheek aan de Koningstraat die enkele jaren geleden is getransformeerd tot modern kantoorgebouw met winkelruimtes. Hier was V8 Architects eveneens bij betrokken.

Verto is ontworpen door J.J. Konijnenberg, oud-leerling van de wereldberoemde Gerrit Rietveld. Destijds ontworpen als een losse bouwsteen van de wederopbouw. Het is een bijzonder pand op een fascinerende plek, aldus Raaphorst. “Dit gebouw zit in het geheugen van iedere Arnhemmer. Daarom was het belangrijk om met het ontwerp een herinnering aan het verleden op te roepen. Als bouwsteen blijft het herkenbaar en de omgeving er omheen gaat beter functioneren.”

Het gebouw is de laatste jaren in gebruik geweest als werkplaats en atelier. De stalen constructie en de sterk aanwezige, horizontale ramen laten volgens Raaphorst zien dat het een mooi architectuurvoorbeeld is van de modernistische opbouw van Nederland. Voor de architect lag juist dáár de uitdaging: het DNA van het gebouw en van de zuidelijke binnenstad als naoorlogse wederopbouw behouden en een ‘tweede’ wederopbouw maken die een kwaliteitsimpuls voor Arnhem oplevert. “Het is destijds neergezet als een solistisch gebouw. Een gebouw dat stedenbouwkundig ook weinig doet om de binnenstad aantrekkelijk te maken. Dat moest anders.”

De originele ontwerpprincipes vormden het uitgangspunt in het ontwerp, aldus Raaphorst. Aan het huidige gebouw worden twee lagen toegevoegd. Op deze manier sluit het gebouw ook in hoogte beter aan op het straatbeeld, zo is het idee. De constructie van het bestaande gebouw is van staal en varieert van grote stalen spanten op de begane grond tot verfijnde stalen tussenregels op de verdiepingen. Om aan te sluiten bij deze manier van bouwen, is ook de nieuwe constructie volledig van staal gemaakt.

Op het dak worden zonnepanelen geplaatst, bovendien wordt overal driedubbelglas toegepast. Het gebouw beschikt over een warmteterugwininstallatie, verder is het aangesloten op de stadsverwarming. In de centrale hal komt een scherm te hangen zodat bewoners de energieopbrengsten van het gebouw kunnen zien.


Plaats: Arnhem
Opdrachtgever: Van der Vorm Vastgoed
Ramingsgroep: 4.5 miljoen euro
Nummer: 527622


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

In de nieuwe woonwijk Essenvelt in Middelburg verrijst De Heeren van Essen, een project met 32 luxe appartementen. De gebouwen liggen aan een kronkelende laan aan de rand van de nieuwbouwwijk.

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Merwede Utrecht moet groei van stad opvangen

Ontwikkelcombinatie Merwede-C (AM en Synchroon ) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Op het terrein is plek voor circa 1000 woningen en voor ongeveer 10.000 vierkante meter aan voorzieningen.

Beeld: Absent Matter

MIX Amsterdam: mixed-use in stadscentrum Osdorpplein

Op het Osdorpplein, in het hart van Amsterdam Nieuw-West, verrijst op dit moment MIX Amsterdam. Een project dat bestaat uit 528 huurappartementen, ongeveer 4000 vierkante meter commerciële ruimte, auto- en fietsenstallingen en het kunst- en cultuurcentrum Het Verhalenhuis.