Herdenkingsplaats onder de grond

Herdenkingsplaats onder de grond

Op de Britse en Canadese begraafplaats aan de Ruytershoven in Bergen op Zoom wordt een ondergrondse herdenkingsplek gebouwd. Tussen de twee erevelden worden de militairen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in De Slag om de Schelde. De 2400 militairen die daar zijn begraven, krijgen straks een gezicht in het Bezoekers Informatie Centrum

Dit project is een initiatief van Stichting Bevrijding Brabantse Wal en diverse omliggende gemeenten. Op dit moment ontbreekt er bij de erevelden een officiële plek om te herdenken. Door de komst van een Bezoekers Informatie Centrum (BIC) zal een eenheid ontstaan op de begraafplaats.

RO&AD Architecten werkten naar aanleidng van alle ingeleverde ideeën een eerste schets uit. De veiligheid van de bezoekers was een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Het was daarom ook noodzakelijk een nieuwe indeling te maken voor de vrij drukke Ruyters­hovenweg waaraan de begraafplaats ligt.

Bij de start van de bouw worden als eerste palen in de grond geboord, waarop het betonnen ‘dak’ wordt gestort. In dit dak komen uitsparingen voor bomen en lichtgaten. De uitsparingen zijn bestemd voor bomen die blijven staan, maar er worden ook bomen verwijderd om lichtgaten te creëren. Het dak biedt later onder andere ruimte voor ceremonies. Onder deze constructie wordt een diepe kuil gegraven, waarin het BIC wordt gerealiseerd. Er ontstaat een ondergrondse plek met een ingang vanaf de Ruytershovenweg; de uitgang komt aan de andere kant. Zo wordt er een doorgaande route gecreëerd naar de plek waar de militairen vroeger werden verdeeld over de twee erevelden. Op de plaats waar men boven de grond komt, is een grote open cirkel gemaakt. Deze wordt ook uitgespaard in het beton. Via de grote open plek komt het daglicht het BIC binnen. Eventueel kunnen er op het materiaal dat de cirkel afsluit, gezichten van de militairen worden afgebeeld. De wanden blijven bestaan uit natuurlijk materiaal (aarde), dat de ervaring van herdenken onder de grond compleet maakt. Het BIC blijft een open ruimte en biedt daardoor de mogelijkheid om het vrij in te delen. Alle faciliteiten krijgen een vaste indeling, evenals een aparte ruimte om foto- en filmmateriaal te tonen. In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat de ruimten indien nodig afsluitbaar moeten zijn.

De kosten van het project worden geraamd op 1,5 miljoen euro. Hiervan is een half miljoen via een fonds zo goed als geregeld. Voor dit project is de Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom opgericht.

Het is mogelijk dit project te sponsoren, informatie daarover kunt u vinden op de website van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Als de financiering het toelaat, wordt het BIC eind 2020 geopend.


Plaats: Bergen op Zoom
Opdrachtgever: Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom
Ramingsgroep: 1,5 miljoen euro
Nummer: 522374


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Foto: De Groot & Visser

Met overname door Franse bouwgigant breekt voor gevelbouwer De Groot & Visser nieuw hoofdstuk aan

Familiebedrijf De Groot & Visser is sinds september onderdeel van de Franse bouwgroep Léon Grosse. Voor de gevelbouwer een stap vooruit om grote bouwprojecten beter het hoofd te bieden.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.