Verdwenen NACO-huisje terug op zijn plek

Verdwenen NACO-huisje terug op zijn plek

Het is een pareltje, het houten NACO-huisje. Dit rijksmonument werd precies een eeuw geleden gebouwd op betonnen palen van rederij Koppe. Momenteel ondergaat het een restauratie in opdracht van Stadsherstel Amsterdam. De buitenkant is klaar, de binnenkant moet nog.

Op dit moment bevindt het rijksmonument zich op een werf buiten Amsterdam, maar het komt in 2021 weer terug op de oude plek, aan de oevers van het IJ. In 2004 moest het huisje wijken vanwege grootschalige bouwactiviteiten achter het Centraal Station. Sindsdien stond het opgeslagen op een industrieterrein in Zaandam.

Het huisje, met een vloeroppervlakte van 140 vierkante meter, is gebouwd in 1919, in opdracht van J.G. Koppe’s Scheepsagentuur. Architect is Guillaime La Croix. “Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School”, zegt Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam. De opdrachtgever redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. In dit huisje – vlak achter het Centraal Station in Amsterdam op pier 7 - kochten passagiers van rederij Koppe kaartjes en liepen er vervolgens onderdoor, op weg naar de verschillende tramboten. “Wat het zo bijzonder maakt, zijn de vele Indonesische elementen”, vervolgt Van Heezik. Ze doelt onder meer op het oplopende dak met uitstekende punt. Het ontwerp is geïnspireerd op de zogenaamde Minangkabausehuizen op Sumatra, die een soortgelijk dak hebben. Het is een verwijzing naar de opkrullende hoorns van waterbuffels.

In jaren 60 kreeg het rijksmonument pas de huidige naam, toen het in bezit kwam van de scheepvaartafdeling van de Noordhollandsche AutoCar Onderneming (NACO). Het huisje werd in 2004 op een ponton naar Zaandam verscheept. Rond het verwaarloosde huisje, aangetast door houtrot, is een steiger gebouwd. Aannemersbedrijf Leguit en Roos uit Monnickendam voert de restauratiewerkzaamheden uit.

De totale kosten van dit project bedragen circa 1 miljoen euro. Stadsherstel Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het Prins Bernhard Cultuurfonds betalen de restauratie, toch was er nog een tekort van 100.000 euro. Was, want via een crowdfundingsactie kwam het resterende bedrag binnen.

Stadsherstel werd in 1956 opgericht om de stad te redden, maar in de statuten stond al dat ze zich voor alle bijzondere gebouwen in Nederland zou mogen inzetten. In 2009 werd Stadsherstel Haarlem ingelijfd. Ze heeft in Haarlem momenteel 24 panden in bezit. Op dit moment wordt in Haarlem bijvoorbeeld gewerkt aan het Rosenstock-Huessy Huis. Een leegstaande vleugel van dit complex wordt bewoonbaar gemaakt, verder wordt het gehele complex straks verwarmd met aardwarmte. Stadsherstel gaat binnenkort bovendien een eerste aankoop doen in Leiden. Het gaat om de De Engelbertha hoeve. Verder wordt de Margaretha’s Hoeve in Nieuw-Vennep (Haarlemmermeer) onder handen genomen. In deze hoeve komen woningen voor ouderen met dementie.


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Stadsherstel Amsterdam
Ramingsgroep: 1 miljoen euro
Nummer: 788582


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Foto: De Groot & Visser

Met overname door Franse bouwgigant breekt voor gevelbouwer De Groot & Visser nieuw hoofdstuk aan

Familiebedrijf De Groot & Visser is sinds september onderdeel van de Franse bouwgroep Léon Grosse. Voor de gevelbouwer een stap vooruit om grote bouwprojecten beter het hoofd te bieden.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.