“De derde generatie Schoutens staat tegenwoordig aan het roer”, vertelt Stefan Spruit. Zelf is hij niet een ‘Schouten’, maar als Hoofd Acquisitie werkt hij nu al 18 jaar bij het familiebedrijf uit Leidschendam. “We ontwikkelen en bouwen voornamelijk woningen. Tachtig procent van wat we bouwen, hebben we zelf ontwikkeld. Verder staan we er om bekend dat we onze eigen vaklieden opleiden. Waar andere bouwbedrijven timmerlieden moeten inhuren, hebben wij ze voor een groot gedeelte zelf in huis.” Schouten Bouw heeft tegenwoordig in totaal zo’n 150 man in dienst.
Nu de huizenmarkt weer op z’n top zit, kan er volop worden ontwikkeld. Dus bouwt Schouten aan twaalf grote projecten tegelijk, waaronder op dit terrein aan de Oude Trambaan in Leidschendam. Aan de ene kant van de bouwkeet komt het VoorburgsKwartier met 38 nieuwbouwwoningen. Aan de andere kant wordt gewerkt aan project Plaspoelkade: nog eens 30 appartementen en 25 herenhuizen die in twee fasen worden opgeleverd.
Plannen-check
Verzekeringsadviseur Hans Bouman hoort de verhalen van Schouten Bouw geamuseerd aan. Zo’n twee jaar geleden kreeg hij voor het eerst de plannen voor het VoorburgsKwartier en Plaspoelkade onder zijn neus. Hij is al meer dan twintig jaar de vaste adviseur van Schouten. Bouman checkt bij nieuwe bouwprojecten of het binnen de doorlopende Constructieverzekering voor bouwwerken (CAR-verzekering) van Schouten Bouw past, of dat er zaken moeten worden toegevoegd.
Stefan Spruit van Schouten Bouw: “In het geval van de Plaspoelkade waren er risico’s omdat we dicht tegen belendende panden aan gingen bouwen. Toen hebben we contact gezocht met onze vaste risicodeskundige van Nationale-Nederlanden: Stephan Vooijs.” Het bouwbedrijf nam de plannen met Nationale-Nederlanden door en besloot een aantal maatregelen te nemen. “Zo hebben we ervoor gekozen monitoringsapparatuur in de belendende bestaande bouw aan te brengen, om de invloed van de werkzaamheden op de omgeving in de gaten te houden. Ook hebben we een nulmeting uitgevoerd om claims van bestaande schade te voorkomen. En uiteindelijk hebben we een ander heisysteem gebruikt dan we oorspronkelijk van plan waren: van traditionele prefab betonnen palen, naar in de grond gevormde heipalen. Zo beperken we de overlast door trillingen voor de omliggende bebouwing en voorkomen we schade.”
Preventiemaatregelen
“De meeste maatregelen zijn preventief”, haakt adviseur Bouman in. “Het is natuurlijk makkelijk om achterover te leunen en achteraf eventuele brandjes te blussen. Terwijl je met preventiemaatregelen en goed overleg vooraf een klant veel beter kunt helpen.” De directe lijnen tussen risicodeskundige Stephan Vooijs en Schouten Bouw, vindt Stefan Spruit erg prettig. “Het is fijn dat we een vast contactpersoon hebben en niet telkens aan een nieuw iemand de situatie hoeven uit te leggen. Met Stephan is het altijd snel schakelen en hij weet waarover hij het heeft.”
Toegevoegde waarde
Vooral bij risicovolle ondernemingen zoals onderkeldering kan een risicoanalyse van toegevoegde waarde zijn, meldt Spruit. “Met kelders is iedere situatie weer anders. Je kunt daar niet een standaard plan op los laten voor de damwanden of de bemaling. Dan ben ik blij dat Stephan even meekijkt naar onze plannen.”
Ook bij een nieuw project van Schouten, Park070 in Den Haag, is Spruit blij dat hij het Team Risicodeskundigen van Nationale-Nederlanden kan inschakelen. “Park 070 is ons grootste project ooit. Vanaf mei 2019 gaan we daar beginnen met bouwen. Zeker bij zo’n project is het prettig dat onze mensen met Stephan vooraf alle risico’s door kunnen nemen. Dan zien we zeker niks over het hoofd.” Zicht-adviseur Bouman maakt eveneens dankbaar gebruik van de kennis en ervaring van de risicodeskundige. “Door zijn inzichten, kunnen wij ervoor zorgen dat Schouten zonder schade of haperingen verder kan bouwen. Daar is het ons toch om te doen.”
Jaarlijkse analyse
Waar risicodeskundige Stephan Vooijs de individuele bouwprojecten bekijkt, is verzekeringsadviseur Bouman meer van het bredere plaatje. “Ieder jaar kijk ik samen met Schouten Bouw of hun verzekeringen nog passend zijn aan de hand van onze Bedrijfsrisicoverkenner. Neem bijvoorbeeld de reconstructieverzekering. Die dekt de kosten als bij een brand het papieren archief met administratieve bedrijfsgegevens verloren gaat. Omdat de meeste bedrijven tegenwoordig al hun documenten online in de cloud hebben staan, kun je je afvragen of zo’n verzekering nog nodig is. Dat soort zaken nemen we jaarlijks door.” Voor Bouman is het belangrijkste dat een bedrijf zich in ieder geval bewust is van de risico’s. “Dan kun je nog de afweging maken: ga ik het verzekeren of niet? Maar heb je geen verrassingen achteraf.”
Vlekkeloos
Vanaf buiten komen de bouwgeluiden ondertussen steeds harder de bouwkeet binnen. “Kijk, daar is iemand bezig met een speciaal soort metselwerk”, wijst Stefan Spruit uit het raam van de bouwkeet. “Een rijk gedetailleerde stijl. Dat wordt heel mooi.” Eind 2019 kunnen de nieuwe bewoners VoorburgsKwartier hun nieuwe woning betrekken. De huizen van de eerste fase op de Plaspoelkade zijn begin 2019 al klaar, het tweede deel begin 2020.
Aantal medewerkers: 150
Website: www.schoutenbouw.nl
Jaaromzet: 65 miljoen euro
Verzekeringsadviseur: Hans Bouman van Zicht risico- en verzekeringsadviseurs
Relatie van Nationale-Nederlanden sinds: 1975
De Bouwtelefoon
Ons Team Risicodeskundigen is bereikbaar via de Bouwtelefoon. Hier kunt u risicovolle bouwactiviteiten melden zoals opgenomen in de CAR- en/of AVB-polisvoorwaarden (bijvoorbeeld heien en grondwaterstandverlaging).
De bouwspecialisten geven aannemers en/of projectontwikkelaars binnen 24 uur een reactie en informeren ook de adviseur.
Meer informatie en contactgegevens:
Bouwtelefoon: ☎ 070 513 99 99
Foto's: Marcel Bakker