Wanden anno 2019: kant-en-klaar én klantspecifiek

Wanden anno 2019: kant-en-klaar én klantspecifiek
Monique de Vos-Faay en Mark Faay van het familiebedrijf Faay.

2018 was een innovatief jaar voor Faay, mede dankzij de introductie van de Kingsize panelen. Deze maken het bouwen nóg efficiënter. In 2019 is het alweer tijd voor de volgende stap, vertellen Monique de Vos-Faay en Mark Faay. "Een klant tekent, en de Kingsize wand rolt vervolgens woningbreed de fabriek uit."

Familiebedrijf Faay is al sinds 1972 gespecialiseerd in prefab biobased wand- en plafondsystemen. “Scheidingswanden, voorzetwanden, woningscheidende wanden, isolatiewanden, voor alle vraagstukken op het gebied van wanden en plafonds hebben wij een oplossing”, zegt commercieel directeur Monique de Vos-Faay. Biobased wil zeggen dat de wanden en plafonds milieuvriendelijk worden geproduceerd, met hernieuwbare materialen. Mark Faay, algemeen directeur van Faay, licht toe: “De kern van onze systemen bestaat uit vlasscheven. Dit zijn grondstoffen die een restproduct zijn van de vlasteelt. De wanden hebben dus een plantaardige kern, met aan beide zijden een toplaag van gips.”

Voordelen prefab wanden

Naast het feit dat ze onderscheidend is op het gebied van duurzaamheid, kenmerkt Faay zich door het leveren van prefab producten. “Onze panelen bestaan uit één stuk: een regel boven, een regel onder en een paneel ertussen”, vertelt De Vos. “Dit zijn panelen die veel voordelen bieden boven andere wanden in de markt, zoals die op basis van kalkzandsteen of hollewandsystemen. Er komt veel handwerk bij kijken om die laatsten te verwerken. Terwijl Faay-wanden juist bekend staan om hun eenvoudige systeem en snelle – en dus kostenefficiënte – montage. Daarbij is het een droog bouwsysteem, en kan dus direct afgewerkt worden”, vult Faay aan. En uiteraard voldoen de wanden aan alle eisen op het gebied van brand- en geluidwerendheid en hebben ze een uitstekende schroefvastheid over het gehele oppervlak. “Dankzij de robuustheid van de systemen kun je van alles aan de prefab wanden hangen, zoals een toilet of een kastje.”

Markt klaar voor prefab

December is een ideale tijd om terug te blikken. Voor Faay was het een goed jaar. In algemene zin omdat de markt steeds meer interesse ging tonen voor prefab producten. De Vos: “De bouw heeft handjes tekort en het gebrek daaraan is voorlopig nog niet opgelost. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de markt nu klaar is voor prefab. Wij hebben die markt dan ook veel te bieden, aangezien wij ons al sinds 1972 bezighouden met prefab.”

Faay in cijfers

Afzet: 315.000 m2

Aantal werknemers: 35

2018 was ook om een specifieke reden een mooi jaar voor Faay. “We hebben een nieuw product gelanceerd: de Kingsize panelen. Dit zijn kant-en-klare casco binnenwanden, kamerhoog (3 m1) en kamerbreed (4,5 m1); sleuven voor elektra, elektradozen, verjongingen, het zit er allemaal in, daar waar de klant het wil. De wanden worden tijdens de ruwbouwfase just in time en in montagevolgorde geleverd en kunnen zo op precies het juiste moment worden geplaatst. Met deze panelen wordt bouwen nog sneller en gemakkelijker”, aldus Faay. Bijkomend voordeel: de Kingsize panelen zijn behandeld met een speciale coating, waardoor ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Voor de markt betekenen deze panelen een nieuwe stap, er kan immers nog soepeler worden gebouwd, maar ook voor Faay zelf is het een hele stap. “Wij richtten ons voorheen vooral op de renovatiemarkt, nu dus ook op de nieuwbouw.”

Ultieme droom

Het is dan ook logisch dat 2019 een spannend jaar wordt voor Faay. De Vos legt uit: “De Kingsize panelen worden verder ontwikkeld en we nemen volgend jaar een nieuwe productielijn in gebruik, waarmee een product vanuit een BIM-bestand in de machine wordt geladen. Kort gezegd: een klant tekent, en de Kingsize wand rolt vervolgens woningbreed de fabriek uit.” Waar prefab nog wel eens wordt geassocieerd met eenheidsworst, is die gedachte met ingang van 2019 verleden tijd. “Prefab wordt klantspecifiek, en past zo prima in de trend van de moderne woonconcepten.”

Faay: “De toekomst bestaat in onze ogen uit circulaire Kingsize panelen produceren die opgebouwd zijn uit gebruikte gedemonteerde wanden die via terugkoop retour zijn gekomen. Hiermee krijgen de Faay-panelen een tweede leven. Kortom, onze biobased wanden zo ontwerpen dat ze eenvoudig zijn te remonteren; klantspecificaties toevoegen via BIM en ze Cradle to Cradle in de markt zetten. Met deze innovaties richten wij ons op de toekomst. Nieuwe manieren vinden die de toepasbaarheid, gebruiksmogelijkheden én levensduur van onze wanden verbeteren.”

Monique de Vos-Faay

Functie:
commercieel directeur

Leeftijd:
48

Persoonlijke wens voor 2019?
“Samen met co-makers innoveren, ieder vanuit zijn of haar expertise. Door samen te werken, werken we aan slimme manieren om te bouwen zodat we hier allemaal plezier van en in hebben.”

Mark Faay

Functie:
algemeen directeur

Leeftijd:
45

Persoonlijke wens voor 2019?
“Dat we een heel succesvol jaar tegemoet gaan, met fijne samenwerkingen en veel gezondheid voor klanten en collega’s.”

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.