Toekomstgericht vakmanschap

Toekomstgericht vakmanschap

De toenemende personeelsschaarste en de aanhoudende groei van het werkaanbod zetten de bouw & infra-sector onder hoogspanning. Tijd voor toekomstgericht vakmanschap! Het ontzorgen van werkgever en werknemers op het gebied van scholings- en ontwikkelingsvragen staat bij SOMA Bedrijfsopleidingen centraal, zowel nationaal als internationaal. De opleidingen zijn tot stand gekomen door bekwame instructeurs en meer dan 70 jaar ervaring in de branche om zo het tekort aan vakkrachten te bestrijden.

In tijden van schaarste komen de meest creatieve ideeën voorbij. Vaak gedreven vanuit wanhoop om snel aan goed gekwalificeerd personeel te komen. Stoomcursussen, zelf opleiden door bedrijven, wijzigingen van onderwijsstelsel en andere kritiek op de bestaande instituties. De tarieven verhogen en de lonen explosief laten stijgen; een fantastisch prijsopdrijvend effect welke alleen maar verliezers kent op de langere termijn. In de afgelopen 70 jaar heeft SOMA Bedrijfsopleidingen veel ervaring opgedaan hoe te handelen tijdens en na een crisis.

Alle zeilen bijzetten

We schieten van een economische crisis in een personeelscrisis. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de stroom aan openstaande vacatures te kunnen stelpen. Recruiters en reclamebureaus buigen zich over de meest sexy en aantrekkelijke slogans in de jacht op nieuw personeel. Dit terwijl er een groot onbenut potentieel nog altijd aan de zijlijn staat. Dit zijn onder andere de bijna veertigduizend mensen zonder werk die het CBS per januari 2018 telde. Daarnaast is er een enorm potentieel met kleine banen of zelfs helemaal geen banen maar wel de ambitie een baan te willen aanvaarden.

Hoge instroombehoefte

Zij-instroom was in het verleden voor de bouw & infra-sector een zeer belangrijk kanaal. Anno 2018 is dit het enige echte serieuze kanaal om de hoge instroombehoefte te kunnen vervullen. Bouwopleiders hebben alle zo hun specifieke opleidingsprogramma’s om zij-instromers vlot aan de benodigde basiskwalificaties te helpen. Werkgevers- en werknemersorganisaties moeten meer doen met hun eigen instituties. Bouwopleiders gaan het personeelstekort niet direct oplossen, maar kunnen gezamenlijk een stevige impuls geven aan het verkleinen van de vraag naar personeel. Het reguliere beroepsonderwijs gaat de personeelsvraag ook niet op korte termijn oplossen. Op langere termijn, als gevolg van bevolkingskrimp, zal dit zeker nog een extra uitdaging gaan geven.

Beste beleidsmakers, visionairs en andere arbeidsmarktdeskundigen: maak gebruik van je eigen Bouwopleiders en het grote potentieel wat er nog vrij rondloopt. Een nieuwe taskforce onder leiding van een daadkrachtig persoon, in samenwerking met het UWV en Bouwopleiders, is het antwoord op de schreeuwende vraag naar gekwalificeerd personeel.


Zie voor verdere informatie: www.somabedrijfsopleidingen.nl.

Logo bouwopleiders
SOMA Bedrijfsopleidingen is partner van Bouwopleiders. Dit is hét platform waarin opleidingsinstituten hun krachten hebben gebundeld voor het geven van advies en het vinden van de juiste training of opleiding.

Foto: Shutterstock

Cao-onderhandelingen op scherp door discussie uta-personeel

Vakbonden en werkgevers hebben elkaar nog niet gevonden in de cao-onderhandelingen. Vooral discussie over voorstellen voor uta-personeel maakt de gesprekken ingewikkeld.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.