Supafil Cavity XL, zo heet het innovatieve isolatiesysteem van Knauf Insulation dat bij deze twee-onder-een-kappers is toegepast, aldus Van Bokhoven. De hoofduitvoerder legt iets op tafel wat nog het meest op een verzameling watjes lijkt. “Kijk, waterafstotende vlokken. Het zijn inderdaad net watjes, maar ze voelen toch iets anders aan. Druk ze maar eens bij elkaar, dan zul je zien dat de vlokken zich aan elkaar gaan hechten.”
Onder een bepaalde druk worden deze vlokken door een gespecialiseerd bedrijf in de spouwmuren geblazen. Dat is in dit geval gedaan door vaklieden van Pluimers Isolatie uit Rijssen. Het inblazen gebeurt van binnenuit. Van Bokhoven: “Alle spouwmuren van de 22 woningen zijn met deze vlokken geïsoleerd. Als je nu met een warmtebeeldcamera gaat kijken, zul je geen lek tegenkomen. Ik durf te stellen dat het resultaat van dit systeem veel beter is dan wanneer je handmatig isoleert.”
Supafil Cavity XL is een spouwmuurisolatie die is gebaseerd op Supafil Cavity Wall, een eerder ontwikkeld systeem van Knauf Insulation. Supafil Cavity Wall is een methode van na-isolatie van niet of slecht geïsoleerde spouwmuren bij bestaande woningen. Dat inblazen gebeurt van buiten naar binnen. Intussen zijn ruim 200.000 bestaande woningen in Nederland op deze manier geïsoleerd.
Pilot
De methode van binnenuit isoleren heeft zichzelf al bewezen in het Verenigd Koninkrijk, waar inmiddels ruim 65.000 nieuwbouwwoningen op deze manier zijn geïsoleerd.
Bij Supafil Cavity XL wordt de inblaaswol dus juist van binnenuit aangebracht. Dat gebeurt via een aantal gaten in de binnenmuur. Deze innovatieve manier van isoleren bij nieuwbouwhuizen is nieuw in Nederland, zegt hoofd productie Bart van Dijk van Dura Vermeer Bouw Zuid West. “Knauf Insulation heeft Dura Vermeer benaderd met de vraag of we samen een pilot konden doen. We wilden graag meewerken, omdat het een veelbelovende én efficiënte methode van isoleren is. De thermische prestaties zijn erg hoog, warmtebeelden wijzen dat uit. Dat is het belangrijkste. Je kunt bovendien sneller bouwen en verder scheelt het een boel bouwafval. En onze metselaars zijn blij, want bij deze methode kunnen ze zich focussen op wat ze het leukste vinden én waar ze gewoon goed in zijn: metselen.”
Vakgebied
In de traditionele bouw wordt eerst het binnenspouwblad opgetrokken, vervolgens wordt de isolatie geplaatst. Daarna wordt het buitenspouwblad gemetseld. Het zijn in de regel de metselaars die de isolatie plaatsen. Daar wringt hem vaak de schoen, want de meeste metselaars vinden dit niet het leukste onderdeel van hun werk. Isoleren is bovendien niet hun vakgebied. Supafil Cavity XL wordt juist aangebracht door gespecialiseerde en gecertificeerde verwerkers. Daarbij komt: de bouw heeft momenteel te kampen met een tekort aan metselaars, weet ook Van Dijk. “Isoleren door metselaars gaat uiteraard ten koste van hun metseluren. Niet handig, in tijden van schaarste.”
Omdat het aanbrengen van Supafil Cavity XL van binnenuit gebeurt, kan deze innovatieve manier van isoleren onder alle weersomstandigheden worden gedaan: bij regen, wind en vorst. Het scheelt bovendien opslagruimte op de bouwplaats en afval, heeft hoofduitvoerder Van Bokhoven in Alphen aan den Rijn ondervonden. “De mannen van Pluimers Isolatie nemen ’s ochtends alle spullen mee die ze voor die dag nodig hebben. En aan het einde van de dag nemen ze alles weer mee. Geen opslag, geen rommel. Dat is prettig werken, want ik houd van een schone bouwplaats. Deze manier van isoleren gaat bovendien snel: Pluimers is in staat om twee huizen per dag te isoleren.”
Wet Kwaliteitsborging
Bovengemiddeld goede isolatie, een snellere manier van bouwen, geen gefrustreerde metselaars, uitvoering door specialisten, geen gedoe meer met tussentijds afdekken van de isolatie en nauwelijks tot geen (rest)afval: Supafil Cavity XL heeft een hoop voordelen boven de traditionele manier van isoleren.
Met de introductie van Supafil Cavity XL speelt Knauf Insulation handig in op de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. De regering streeft al jaren naar verbetering van de kwaliteit van de bouw in de praktijk en een sterkere positie van de consument. De nieuwe wetgeving, die waarschijnlijk in 2019 van kracht gaat, geeft meer zekerheid over de kwaliteit van het geleverde werk. In de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid voor het leveren van kwaliteit immers flink aangescherpt: de focus verschuift van het vooraf toetsen naar het bij oplevering laten zien dat aan de voorschriften is voldaan. Met andere woorden: de partijen in de bouw moeten kunnen laten zien dat ze goed werk hebben geleverd. Als bij oplevering blijkt dat niet volgens de afspraken is gebouwd, bestaat de kans dat de aannemer voor de herstelwerkzaamheden moet opdraaien.
De pilot in Alphen aan den Rijn is wat dat betreft geslaagd, beaamt Van Dijk. “We kunnen nog niet bewijzen dat de energierekening van deze woningen veel lager is dan gemiddeld, simpelweg omdat ze nog niet zijn bewoond. Maar met een warmtebeeldcamera kunnen we wel bewijzen dat ze zeer goed zijn geïsoleerd: je komt geen lek tegen.”