Zonnepanelen: glas-glas of glas-folie?

Zonnepanelen: glas-glas of glas-folie?
De full-black zonnepanelen van SOLARWATT vormen een mooi geheel vormen met het dak.

De nieuwste generatie zonnepanelen worden steeds meer toegepast; glas-glas. Aangezien garanties, opbrengst en veiligheid belangrijker worden, lijken de dagen voor glas-folie zonnepanelen dan ook geteld. Erik de Leeuw is algemeen directeur van SOLARWATT, dat zowel glas-glas als glas-folie zonnepanelen produceert. Samen met Stefan van der Laan, directeur van installatiebedrijf Groene-Woningen, laat hij zijn licht schijnen op beide technieken en de ontwikkelingen in de sector.

Wat is het voordeel van glas-glas boven glas-folie?

“Folie brandt, buigt en verweert sneller. Bij glas-folie zonnepanelen dringen vocht, zuurstof en schadelijke substanties, zoals ammoniak en schadelijke gassen, beetje bij beetje in het zonnepaneel en zorgen zo voor vermogensverlies. Bij glas-glas zonnepanelen is dit niet mogelijk: de cel wordt perfect beschermd door twee glasplaten aan weerszijden. Doordat glas-folie zonnecellen kwetsbaarder zijn, worden ze bovendien blootgesteld aan trekspanning. Hierdoor bestaat het risico dat ze scheuren. Als ze herhaaldelijk te lijden hebben onder trekspanning kunnen zogenoemde hotspots ontstaan, die het vermogen van het hele zonnepaneel negatief beïnvloeden. Daarnaast scoren glas-glas zonnepanelen hoger op brandveiligheid: de plastic folie aan de achterzijde is vatbaarder voor brand. Glas-glas zonnepanelen zijn daartegen bestand, omdat glas niet brandt.”

Solarwatt
Bij glas-glas zonnepanelen wordt de cel beschermd door twee glasplaten aan weerszijden.

Hoe zit het met de garantie?

“Wij gebruiken de laatste 5 jaar alleen nog maar glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT”, zegt Stefan van der Laan, directeur Groene-Woningen. “Steeds meer ervaren wij problemen in de markt met de claimbaarheid van garanties op glas-folie zonnepanelen”, vult van der Laan aan. “Bij glas-folie zonnepanelen ontstaan namelijk veel vaker microcracks door bijvoorbeeld transport, extreme hagel of doordat een monteur er met zijn knie op leunt. Deze microcracks zijn met het blote oog niet zichtbaar en verergeren na verloop van tijd. Omdat deze schade vaak later boven water komt, valt dit vaak buiten de vastgestelde garantieperiode. Dit probleem ervaren wij niet bij glas-glas zonnepanelen, dankzij de extreme duurzaamheid.”

En qua prijs?

“Als je kijkt naar de aanschaf- en installatiekosten, het vermogen en de slijtage, dan is over de hele linie glas-folie veel minder aantrekkelijk dan glas-glas. De kosten zijn aanvankelijk iets lager, maar het vermogen neemt doorgaans na ongeveer tweeduizend uur al af. De reden? Vocht en zuurstof tasten de zonnecellen aan. Glas-glas zonnepanelen daarentegen verkeren na vijfduizend uur nog vrijwel in nieuwe staat en hebben dan niets van het vermogen verloren. Ter vergelijking: in dertig jaar tijd produceren glas-glas zonnepanelen ongeveer 25 procent meer stroom dan glas-folie. Dan is een afweging voor de klant snel gemaakt.”

Solarwatt
Glas-glas zonnepanelen verkeren na vijfduizend uur nog vrijwel in nieuwe staat en hebben dan niets van het vermogen verloren.

Zien jullie nog andere trends in de sector?

De vraag naar esthetiek is een ander belangrijk criterium als men de keuze maakt voor zonnepanelen. De full-black zonnepanelen van SOLARWATT worden steeds meer toegepast omdat de zonnepanelen een mooi geheel vormen met het dak en het straatbeeld weinig beïnvloeden. Daarnaast zien we dat glas-glas zonnepanelen met PERC (Passivated Emitter Rear Cell) technologie sterk toenemen. Deze zonnepanelen hebben een hoger vermogen en functioneren nog beter bij weinig licht waardoor ze beter geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat.

Hoe werkt PERC precies?

Een flinke portie bewolking is voor ons Nederlanders niet onbekend. Wolken werken als een natuurlijk kleurenfilter van het zonlicht. Kleuren met een korte golflengte worden tegengehouden en kleuren met een langere golflengte gaan erdoorheen. De kleur rood heeft een langere golflengte en wordt niet door een wolk tegengehouden en daardoor opgevangen in de zonnecel en dat is nu juist het gebied waar PERC-zonnecellen het meeste rendement uit halen. PERC-zonnecellen geven een hoger rendement en presteren hierdoor beter bij lage lichtniveaus.

Het enige nadeel van PERC-zonnecellen is dat deze gevoeliger zijn voor vocht en zuurstof. Dit type zonnecellen is dus minder geschikt voor traditionele glas-folie zonnepanelen aangezien de kans groter is dat het vermogen harder achteruitgaat.

Om deze reden is de combinatie van PERC-zonnecellen met glas-glas veel duurzamer en meer rendabel. Over het algemeen gaan de prestaties van een zonnecel omlaag naarmate de cel warmer wordt, de energie wordt dan weer omgezet in warmte. Bij glas-glas panelen is dat een ander verhaal. Die houden de zonnecellen koeler en daarmee het rendement hoger.

Solarwatt glas-glaspanelen
De full-black zonnepanelen van SOLARWATT vormen een mooi geheel vormen met het dak.