Energiemeetbedrijf2020: 'Een heel andere manier van bankieren'

Energiemeetbedrijf2020: 'Een heel andere manier van bankieren'

Wat doe je als je net een nieuw bedrijf bent gestart en je hebt op korte termijn veel geld nodig voor een eerste grote order? Joost Schalekamp van Energiemeetbedrijf2020 maakte het mee. Lees hier hoe hij het aanpakte.

Joost Schalekamp van Energiemeetbedrijf2020 startte met zijn compagnon Eric Koster in 2011 een bedrijf dat zich specialiseert in het meten van het energieverbruik bij bedrijven. Op basis van de meetdata wordt geadviseerd over het besparen van energie. “We zijn niet gelieerd aan een netbeheerder en zorgen ook voor het verhelpen van storingen.”

Een grote order zorgde eind 2016 voor een financieringsbehoefte: er moesten onder meer 400 nieuwe meters worden geplaatst. Voor de totale investering van € 500.000 brachten Joost en Eric vanuit het bedrijf € 100.000 eigen middelen in. De rest werd via het Knab Crowdfundingplatform gefinancierd. Met succes: binnen 12 uur leverden 318 investeerders het benodigde kapitaal.

‘Het werkt volledig anders’

Eigenlijk was de keuze voor crowdfunding eenvoudig, zegt Schalekamp. “Het regelen van een financiering bij de bank was voor ons een vervelende ervaring. Een bank weet niet altijd goed wat wij aan het doen zijn, maar heeft wel een mening. Het is alsof je bij de koning op bezoek gaat. Ik kreeg het gevoel dat we alleen op cijfers werden beoordeeld.”

“Vaak moet je de juiste ingang kennen om iets geregeld te krijgen, zo zou het niet moeten zijn. Bij Knab werkt het volledig anders. Daar wordt ook naar de cijfers gekeken, maar er komt iemand langs om te kijken wat je nu eigenlijk doet en hoe het in elkaar zit. Dat is een andere manier van bankieren. Wij zagen tenminste iemand die zich verdiepte in ons businessmodel.”

Wat zou je zelf doen?

Schalekamp wist dat Knab een eigen crowdfundingplatform heeft. “Ik heb overwogen om zelf te investeren via crowdfunding. Het is vrij eenvoudig. Als je een klein bedrag investeert, kost je dat de kop niet. Je krijgt een aantrekkelijk rendement waarbij je natuurlijk wel het risico loopt dat bedrijven de lening niet kunnen terugbetalen. Maar als je voldoende spreidt over verschillende projecten, durf ik dat risico best aan. Daarnaast investeren ze 10% mee.”

“Als onderneming kun je zelf invloed uitoefenen op de voorwaarden”, zegt Schalekamp. “Er is bij ons wel een rentevoorstel gedaan, waar we over hebben onderhandeld. Want het draait uiteindelijk wel om geld. Ik ben blij dat we het gedaan hebben. Bij een bank word je al snel aan het lijntje gehouden. Dat kost tijd, geld en energie. Daar hadden we het niet zo snel voor elkaar gekregen.”

Zaakjes op orde hebben

Schalekamp heeft een eenvoudige tip voor de ondernemer die aan crowdfunding denkt: “Zorg dat je je zaakjes op orde hebt: je cijfers, je businessplan. Dan is het een goede manier om geld te lenen. Je loopt niet tegen een beoordeling aan waarbij je aanvraag wordt afgewezen omdat de computer zegt dat het niet kan. Het crowdfundingplatform is erop gericht om je plan te laten slagen.”

“Bovendien is de snelheid van werken juist voor ondernemers een groot voordeel”, zegt Schalekamp. “Wij hadden de opdracht al binnen. We moesten alleen de financiering nog regelen. Je kunt als ondernemer niet zeggen: we doen het, maar we weten nog niet exact hoe we het gaan financieren. Dan hadden we de opdracht nooit gekregen.”

Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat

Starten met crowdfunding? Wat is crowdfunding precies? Wanneer kan crowdfunding een succes worden? Hoe pak je het aan? Hoe groei je door? Download voor alle antwoorden de gratis whitepaper: Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat - inclusief praktijkvoorbeelden van succesvolle ondernemers in de installatie- en energiebranche.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.