Meten is weten: met 3D scanning weet je het exact

Meten is weten: met 3D scanning weet je het exact

Als je een gebouw energiezuiniger wil maken, zet je er een nieuwe gevel voor. Zo simpel is het. Handig is dat je dan beschikt over een model met de exacte maatvoering van de gevel. De tijd van de rolmaat ligt ver achter ons, nu nog wordt er gemeten en de modelleur vertaalt dit naar een tekening. Volgens Edu Jonkman, adviseur 3D Scanning & Modelling bij ingenieursbureau Aveco de Bondt, kan dit beter. Met 3D scanning. Het levert de as build-situatie op.

Jonkman vertelt erover op de Vakbeurs GEVEL, op 23 tot en met 25 januari in Rotterdam Ahoy. Hij benadert het vanuit het vraagstuk hoe een gebouw energiezuiniger te maken. Jonkman: ”Dat moet worden ge-engineerd en dat vraagt informatie. In essentie komt het erop neer dat wij meetgegevens vergaren en die naar de opdrachtgever brengen. We leveren een 3D-model, dat hij ook als zodanig op zijn scherm ziet. Er is één verschil met de gangbare manier van werken. Wij leveren geen benadering, zoals dat gebeurt als een modelleur een tekening maakt op basis van meetgegevens. Het model dat wij leveren is de as build-situatie.

Infrarood

AVECO

Met een beetje gebouw is Aveco de Bondt al gauw een paar dagen bezig. De scanner met camera brengt de hele gevel in kaart. Scanner en camera staan op een statief die na het scannen elke keer zeven tot vijftien meter wordt verplaatst. “Hangt van de mate van nauwkeurigheid af”, licht Jonkman toe. De scanner werkt met een laserstraal. Het resultaat aan de opdrachtgever is letterlijk een model eventueel met foto’s van de buitenkant van het complex. Indien gewenst ook nog in kleur.

Wat zijn de voordelen? Jonkman hoeft daar niet lang over na te denken. “We hebben het over reality capturing: fotorealistisch, digitaal en meetkundig. Ik zal je een praktijkvoorbeeld geven: er was een complex van zeventig bij zeventig meter, afgaande op de archieftekeningen een mooi haaks en vierkant gebouw. Uit onze meetgegevens was meteen duidelijk dat het gebouw geen vierkant was, maar een parallellogram met een afwijking van 900mm ten opzichte van het vierkant. Levert grote problemen op als je op basis van dat model prefab panelen hebt besteld. Scheefstand zie je niet bij traditioneel meten, wel bij scannen. Je voorkomt dus maatvoeringsproblemen.”

Kostenbesparing

Volgens Jonkman levert 3D scanning kostenbesparing en tijdvoordeel op. “Verkeerde maatvoering levert faalkosten op, daarnaast voorkom je dat geld over de grens verdwijnt, want heel veel werk wordt uitbesteed aan modelleurs in India bijvoorbeeld. Hoewel het geen sexy onderwerp is voor project management of projectontwikkelaars beperk je de risico’s, die nu nog worden afgewenteld op de interieurbouwers die als eerste te maken krijgen met verkeerde metingen. Je zult inderdaad maar verkeerde prefab panelen hebben besteld. Wie het ook betaalt, het kost altijd geld.”

3D Scanning heeft de toekomst, benadrukt Jonkman. Grote software leveranciers met Autodesk op de eerste plaats hebben hun software steeds meer aangepast op het werken met de producten zoals wij die nu kunnen leveren. Jonkman: “Wij werken met open standaarden (IFC), zodat we overal kunnen inpluggen. Het feit dat Autodesk veel investeert om 3D scanning in de eigen engineering software te integreren zegt al genoeg over de denkrichting.”

Nadelen? Jonkman: “Mensen denken wel eens dat we met onze scan-software door gebouwen heen kunnen kijken. Dat kunnen we niet. Alhoewel ....... We kunnen tot in het beton scannen, zodat we ook open ruimtes, verwarmings- en elektriciteitsleidingen en de wapening van het beton in een model beeld kunnen brengen. Nog een mooi voorbeeld van  ‘reverse engineering’. We zouden dat streekproefsgewijs bij groter projecten kunnen doen. Wie weet wat de toekomst nog brengt op dat gebied.”

Edu Jonkman, adviseur 3D Scanning & Modelling bij ingenieursbureau Aveco de bondt, geeft elke dag een workshop in het Theaterprogramma van vakbeurs GEVEL.