Volgens brandmanager Martijn Carlier van Jaarbeurs staat de bouwbranche de komende decennia voor drie grote uitdagingen. “We hebben te maken met de verduurzaming van de gebouwenvoorraad, de vraag om meer woningen en de ambitie van dit kabinet om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dit alles tegen de achtergrond van internationaal afgesproken milieudoelstellingen.”
Al deze thema’s zien we volgens Carlier terug op de beurs GEVEL. “De gevel evolueert mee op nieuwe maatschappelijke uitgangspunten, daarnaast denderen de technologische ontwikkelingen voort. GEVEL als staalkaart voor nieuwe trends en als eyeopener voor nieuwe technologie. Met de beste toeleveranciers en een uitgebreider inhoudelijk programma dan ooit tevoren.”
GEVEL 2018 in cijfers
- 140 exposanten
- 3 theaters
- Internationaal matchmakingprogramma
- 5 workshops
- 44 sessies, meer dan 60 sprekers
- 5 speciale (academische) innovatie-exposities
Vakbeurs GEVEL: barstensvol innovaties, presentaties en workshops
Dagthema dinsdag
De beurs combineert een goed gevulde vloer met 140 deelnemers met een uitgebreid lezingenprogramma. Elke dag kent bovendien zijn eigen invalshoek. De eerste beursdag staat in het teken van het ‘nu’, met ruime aandacht voor het in Nederland nog altijd zeer geliefde metselwerk als gevelbekledingsmateriaal. In de Metselwerk Marathon bespreken verschillende architecten hun recente projecten en gaan in op de vraag hoe nieuwe bouwmethoden en producten ons denken over de gevel beïnvloeden. Ook zijn er expertsessies over technische aspecten, zoals het slimmer omgaan met dilataties en de problematiek rond de verwerking van steenstrippen.
Dagthema woensdag
Op de tweede beursdag staat architectuurstad Rotterdam centraal. Hoe maken we de stad weerbaar en veerkrachtig? Wat zijn de gevolgen voor de gebouwde omgeving? Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer van de Gemeente Rotterdam, trapt af met deze vragen. Wat doen we met leegstaande kantoren en winkels? De Maasstad maakt er werk van en zet kantoren- en winkelloodsen in om ondernemende ontwikkelaars daarbij te ondersteunen. Hier liggen kansen voor ontwikkelaars en architecten.
En dan is er nog het dak, de vijfde gevel. Rotterdam heeft een enorm oppervlak aan platte daken, die zich uitstekend lenen voor meervoudig gebruik. Bijvoorbeeld om energie op te wekken, extra (groene) leefruimte te scheppen en water te bergen. Esther Wienese, auteur van het onlangs verschenen Rotterdamse Dakenboek, en Paul van Roosmalen, projectmanager multifunctionele daken bij de gemeente Rotterdam, zullen uitgebreid stilstaan bij het Rotterdamse initiatief om in korte tijd één vierkante kilometer dak aan te pakken.
Dagthema donderdag
Donderdag gaat het over de circulaire economie. De opgave om circulair te bouwen heeft directe implicaties voor het ontwerpproces en de wijze van samenwerking in het bouwteam. Aan de hand van twee recente, circulaire projecten vertellen Hans Hammink (Architekten Cie., paviljoen Circl) en Charlotte Ernst (stedenbouwkundige en ontwikkelaar, Hof van Cartesius) hoe de houding van de opdrachtgever, architect en de andere leden van het bouwteam verandert om tot een hoogwaardig circulair gebouw te komen.
Stingo Huurdeman van brancheorganisatie VMRG licht toe hoe de branche in drie stappen toewerkt naar een volledig circulair systeem voor de gevelbouw en wordt hierin aangevuld door sprekers van architectenbureau cepezed en gevelbouwer De Groot & Visser.
In weer een andere sessie wordt het grondstoffenpaspoort en het initiatief Madaster toegelicht.
Experiment, innovatie en prototypes
GEVEL kent een keur aan innovatieve producten. Bijvoorbeeld op het gebied van in de gevel geïntegreerde energieopwekking. Verschillende Nederlandse bedrijven zijn actief met building integrated photovoltaics (BIPV) concepten: slimme gevels die de energie van de zon benutten, zonder dat hiervoor aparte zonnepanelen worden geplaatst. Acht van hen zijn terug te vinden op de stand van BIPV Nederland.
De prototypes Experimenteel Beton zijn een vaste waarde op GEVEL. Het zal niemand verbazen dat deze experimenten tegenwoordig vaak draaien om de techniek van het 3D-betonprinten, waar de ontwikkelingen razendsnel gaan. Minstens zo interessant zijn de prototypes in het Lighthouseprogramma van 4TU.Bouw, de samenwerkende technische universiteiten. Bijvoorbeeld een project om 3D-printen te benutten voor het reproduceren van ornamenten in restauraties of het toepassen van geopolymeren.
Archiprix presenteert op GEVEL de acht winnende inzendingen voor deze prestigieuze, internationale ontwerpprijs voor architectuurstudenten. De winnaars zijn onlangs geselecteerd uit bijna vierhonderd inzendingen. De ontwerpopleidingen selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan Archiprix.
Op woensdag 24 januari daagt de gemeente Amsterdam studenten en startups uit om via een Dutch Construction Hackathon met nieuwe oplossingen te komen om de overlast van geluid van weggebruik door auto’s, scooters en andere motorvoertuigen voor mensen die aan een hoofdweg wonen en werken te beperken. De belangrijkste vraag is: zijn er toepassingen en processen te bedenken die de daadwerkelijke overlast, de overlastbeleving en negatieve gezondheidseffecten van geluid en luchtverontreiniging in het stedelijk gebied verkleinen?
Aansprekende toepassingen en voorbeeldprojecten vindt de bezoeker in het Projectentheater. Hier wordt besproken hoe samenwerking tussen industrie en opdrachtgevers kan leiden tot verrassende oplossingen. Onder andere Kingspan Unidek, Colt International, Metaglas en Vandersanden presenteren hier opvallende projecten.