Eigen bedrijfsschool effectief in aanpak schaarste technici. Burgemeester Aboutaleb bezoekt leerlingen van de Joulz bedrijfsschool

Eigen bedrijfsschool effectief in aanpak schaarste technici. Burgemeester Aboutaleb bezoekt leerlingen van de Joulz bedrijfsschool

De energiebranche kampt, net als andere hoogwaardige technische sectoren, met vergrijzing van het medewerkersbestand. Oudere werknemers gaan met pensioen en er moet hard gewerkt worden aan voldoende nieuwe aanwas. Want te veel VMBO'ers verlaten hun middelbare school zonder diploma. En van de jongeren die doorleren, kiezen er te weinig voor techniek. Hierdoor is er

De energiebranche kampt, net als andere hoogwaardige technische sectoren, met vergrijzing van het medewerkersbestand. Oudere werknemers gaan met pensioen en er moet hard gewerkt worden aan voldoende nieuwe aanwas. Want te veel VMBO’ers verlaten hun middelbare school zonder diploma. En van de jongeren die doorleren, kiezen er te weinig voor techniek. Hierdoor is er een enorm tekort aan technisch personeel ontstaan in Nederland. Joulz is daarom jaren geleden begonnen met het zelf opleiden van gekwalificeerde monteurs in de Joulz bedrijfsschool genaamd KEI (Kennis- en ErvaringsInstituut).

Goed opgeleide technici van levensbelang

Voor Joulz zijn goed opgeleide technische mensen van levensbelang, zegt Ronald van Peperstraate, directeur van Joulz. “Joulz is specialist in het bedenken, bouwen en beheren van energie-infrastructuren. Alles draait om veiligheid en het leveren van een technisch hoogwaardige dienst. Onze mensen maken daarbij het verschil. Het tekort aan goed opgeleide technici wordt in Nederland niet structureel aangepakt, dus doen we dat zelf en binnen de sector. Anders hebben we als bedrijf geen bestaansrecht. Maar de kosten voor het zelf opleiden van eigen personeel zijn hoog, dus ik begrijp goed dat de veel bedrijven er niet voor kiezen. Alhoewel we merken dat de ‘ouderwetse’ bedrijfsschool weer een rentree maakt in Nederland, omdat meer bedrijven net als ons geloven dat we met de inzet van een eigen bedrijfsschool onze concurrenten voor kunnen zijn.”

Het hebben van een eigen bedrijfsschool blijkt namelijk effectief. Sinds de start van de bedrijfsschool in 2006, toen nog onder Eneco-vlag, zijn er meer dan 15.000 certificaten uitgereikt en al 650 MBO techniek diploma’s uitgereikt. Dat lijkt misschien niet veel, maar neem bijvoorbeeld een MBO-4 diploma. Jaarlijks ontvangen in Nederland tussen de 40 en 60 personen dit diploma. Joulz heeft er al 83 mogen uitreiken. Van Peperstraate noemt ook nog een ander voordeel van een eigen bedrijfsschool: “We merken dat het potentiële medewerkers helpt bij het kiezen voor Joulz, omdat ze bij ons op instroomniveau kunnen beginnen en volledig kunnen doorleren tot 1e monteur, WerkVerantwoordelijke of zelfs teamleider. En wie kiest er nou niet voor een mooi vooruitzicht.”

“Opleiden, opleiden, opleiden”

Tijdens het werkbezoek benadrukte burgemeester Aboutaleb het belang van het opleiden van technici. Burgemeester Aboutaleb: ”Het is cruciaal dat grote spelers als Joulz vooral doorgaan met het zelf opleiden van technici. Zeker als de economie weer aantrekt, ontstaat er een nog grotere vraag naar gekwalificeerde techneuten.”

Afstand tot de arbeidsmarkt geen probleem

Via de Joulz bedrijfsschool en een specifieke leerlingenunit worden ook medewerkers opgeleid met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. “Dankzij een intensieve persoonlijke begeleiding slagen we erin om zo’n 75% van die groep voor ons bedrijf te behouden.” zegt Van Peperstraate. Eind oktober 2012 is een nieuw traject ‘Techniek;een nieuwe start voor jou’ gestart dat Joulz samen met de gemeente Amsterdam bewandelt. Twaalf gemotiveerde kandidaten die al geruime tijd werkloos waren, waren door de gemeente Amsterdam voorgeselecteerd. Aan de hand van een praktijkopdracht en verschillende gesprekken zijn er uiteindelijk 6 enthousiaste kandidaten geselecteerd die door de Joulz bedrijfsschool KEI opgeleid gaan worden tot (assistent) monteur. Waar Joulz opleiding en werk ter hand nemen, spant de gemeente Amsterdam zich in om eventuele obstakels voor de deelnemers aan het traject weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van kinderopvang tijdens de werkdagen. Tijdens het werkbezoek hebben Joulz, burgemeester Aboutaleb en wethouder Korrie Louwes met elkaar afgesproken om dit jaar een vergelijkbaar traject in Rotterdam te starten.


Het verbeteren van het Goudse rioolstelsel vormde een flinke uitdaging.

Hoe gaat de gemeente Gouda om met haar flexibele schil?

Zo'n 25 procent van het personeelsbestand van de gemeente Gouda wordt momenteel gevormd door de flexibele schil. Bij de inhuur voor projecten in de openbare ruimte zoekt de gemeente kritisch naar bureaus die écht toegevoegde waarde kunnen bieden. "Wij zijn een regieorganisatie en dat stelt andere eisen aan kandidaten."

Zo vind én behoud je technisch personeel

Zo vind én behoud je technisch personeel

Het is geen geheim dat technisch personeel schaars is. Veel bedrijven staan te springen om nieuw talent en recruiters vissen allen in dezelfde vijver. Arjen Streefkerk van Bureau Vakwerk lost dit probleem graag op.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Vijf tips voor je belastingzaken

Een goede voorbereiding is het halve werk! Vijf tips voor je belastingzaken

Ook in de bouw starten nog steeds nieuwe ondernemers. Ben jij net voor jezelf begonnen als klusjesman of ben je je eigen stukadoors-, schilder- of timmerbedrijf gestart? Leuk dat je bent gaan ondernemen! Om ervoor te zorgen dat jij het meeste uit je onderneming en je belastingzaken haalt, helpt de Belastingdienst je op weg met vijf tips.

Gijs van Ierssel, Pieter-Bas Slee en Stephan van der Steen van ViS Detachering.

'Eigenaar zijn van je baan, dát is wat professionals willenʼ

Een van de gevolgen van de coronacrisis is dat iedereen gewend raakt aan zelfstandig werken en de voordelen die dit biedt. Volgens ViS Detachering zet deze ontwikkeling na corona alleen maar verder door. Het detacheringsbureau is er blij mee, want de trend past precies bij de visie die het zelf al 15 jaar heeft. "Moderne professionals willen meer vrijheid en autonomie en dat is in bouwkunde en civiele techniek niet anders".