Congres geeft gelijkspanning flinke boost

Congres geeft gelijkspanning flinke boost

Vertrouwen, kansen en concrete projecten Die doelstelling lijkt behaald. Zoals gastspreker Peter Vaessen (consultant bij DNV KEMA) de zaal aan het einde van de dag voorhield: "Tien jaar geleden sprak ik ook over DC en waren er maar een handjevol mensen geïnteresseerd. Vandaag hebben we het met ruim 150 mensen over de kansen en concrete

Vertrouwen, kansen en concrete projecten

Die doelstelling lijkt behaald. Zoals gastspreker Peter Vaessen (consultant bij DNV KEMA) de zaal aan het einde van de dag voorhield: "Tien jaar geleden sprak ik ook over DC en waren er maar een handjevol mensen geïnteresseerd. Vandaag hebben we het met ruim 150 mensen over de kansen en concrete projecten, in plaats van de beren op de weg." Ook de randvoorwaarden blijken goed. Mark Dierikx, directeur-generaal bij het Ministerie van Economische Zaken, sprak namens de overheid uitgebreid zijn vertrouwen uit in gelijkspanning. Hoogleraar Lou van der Sluis maakte namens de TU Delft bekend dat er per 1 januari een speciale leersectie over DC is opgezet, "omdat de ingenieurs van de toekomst DC gewoon in de vingers moeten hebben".

Hindernissen wegnemen

Zoals verwacht was er veel inhoudelijke discussie, maar vrijwel altijd in het teken van 'volgende stappen': meer samenwerking, het wegnemen van hindernissen (bijvoorbeeld achterblijvende regelgeving en normering ) en het realiseren van meer proeftuinen met DC.

Presentaties over bestaande gelijkspanningsprojecten, waaronder het succesvolle project in glastuinbouwgebied PrimAviera, werden vanuit de zaal aangevuld met ontwikkelingen in andere branches. Zoals de lopende DC-projecten in de woningbouw (BAM) en scheepvaart (Damen Shipyards). Eren Kocak, adviseur bij Schiphol Nederland, noemt de dag een eyeopener. "Ik ga om als het gaat om verlichting op DC. Vijftig procent koper besparen, eigen kabels gebruiken, dat is interessant."

Netbeheerders

De aanwezige netbeheerders zijn enigszins terughoudend, maar volgen de groeiende aandacht voor het onderwerp met veel belangstelling. Projectmanager Irina Melnik van Liandon: "We doen op dit moment onderzoek naar technische haalbaarheid, wetgeving en normering rond DC. We willen als netwerkbedrijf klaar staan als er meer vraag naar DC komt." Wouter van den Akker van TenneT ziet kansen, maar ook een internationale achterstand: "In Nederland staat High Voltage DC (HVDC) nog in de kinderschoenen. Maar we zijn aan het studeren op een HVDC-verbinding van Noord- naar Zuid-Duitsland. Gaat Nederland een groot netwerk voor wind op zee aanleggen, dan is DC absoluut interessant."

Next steps

Joulz en dochteronderneming CityTec blikken als mede-initiatiefnemers terug op een succesvol congres. Tim Zijderveld van Joulz: "Het congres biedt allerlei aanknopingspunten voor vervolgstappen, met name op het gebied van advisering en de realisatie van nieuwe DC-pilotprojecten."