nieuws

Gedupeerde kopers woest op bouwdirecteur Schouten: ‘Hij speelt een piramidespel’

woningbouw 12625

Gedupeerde kopers woest op bouwdirecteur Schouten: ‘Hij speelt een piramidespel’
Foto: Suzanne van de Kerk

Mosgroei aan de binnenkant van kozijnen. Leidingen die verweren omdat het dak maar niet wordt aangebracht. Kopers van nieuwe woningen zijn de beloften van bouwbedrijf Schouten zat. “Hij neemt het ene project aan, om het andere af te kunnen bouwen.”

In Pijnacker Nootdorp is hij niet meer welkom, in Leidschendam-Voorburg gaat het die kant op en ook in Rijswijk beginnen gemeenteraadsleden schoon genoeg te krijgen van bouwbedrijf Schouten en de bouw van nieuwe woningen waar geen enkele schot in zit.

Tientallen gezinnen wachten al maanden in onzekerheid af en dreigen in financiële problemen te raken vanwege dubbele woonlasten.

“Af en toe loopt er iemand met een troffel rond om de suggestie te wekken dat er gewerkt wordt, maar eigenlijk liggen nagenoeg alle bouwwerkzaamheden al maanden stil. En kopers zijn machteloos”, duidt Ger Kruger, fractievoorzitter van de lokale partij Beter voor Rijswijk de schrijnende situatie.

Juridisch advies

Kruger wil dat de lokale wethouder in actie komt. Hoe, is ook voor hem de vraag.

“Misschien heeft de gemeente nog vorderingen lopen en kunnen we een faillissement aanvragen. Anders kunnen we kopers misschien bijstaan met juridische adviezen.”

Hoe hard het ook klinkt. Misschien is ‘omvallen’ wel het beste voor iedereen, stelt het raadslid. Al levert een faillissement misschien nog wel een jaar extra vertraging op.

“Maar dan weet je tenminste zeker dat het wordt afgebouwd. En ik vraag me ook af hoe Schouten de boel afbouwt als het wel doorgaat. Met welk fabricaat warmtepompen? Met wat voor zonnepanelen? Met Chinees kilospul?”

‘Respectloos’

Cobouw had bouwdirecteur Chris Schouten vorige week nog aan de lijn.  De directeur gaf toe dat zijn bedrijf er financieel niet goed voorstond, maar hij beloofde beterschap.

“Onderaannemers hoeven zich geen zorgen te maken over de nabije toekomst”, klonk zijn verhaal. “Na de bouwvak wordt het beter.”

De verhalen van bezorgde kopers deed hij af als oud nieuws. “Op de meeste projecten wordt gewoon gewerkt.”

Raadslid Kruger las het artikel met verbazing.

Het verhaal gaat onder de foto verder

Foto: Suzanne van de Kerk

“Het leek wel een betaalde advertentie. In Kijkduin zijn ze inderdaad als een dolle bezig om een project af te krijgen, maar dat is kennelijk een project waar de grootste druk op staat: wie het hardst schreeuwt, wordt als eerste geholpen.”

Een paar gesprekken met kopers van nieuwbouwwoningen leveren een vergelijkbaar beeld op: ze zijn niet blij met bouwbedrijf Schouten en directeur Chris. En dat is zacht uitgedrukt.

Kopers van woningen in de Rijswijkse nieuwbouwwijk Eilandrijk, waar Schouten 29 woningen bouwt, noemen de uitspraken van de “supergeslepen” bouwdirecteur in Cobouw “respectloos”.

Supergeslepen

Ze beschrijven hem als iemand die “iedereen om zijn vinger windt.”

“Het ene project financiert hij met het andere. En niemand kan de druk opvoeren. Kopers niet en gemeenten niet”, zegt koper Vincent van Kleef.

De getrouwde vader van drie kinderen kocht zijn droomhuis in 2017. De oplevering is ‘nu al’ met een half jaar uitgesteld.

“Ik ben maandelijks bijna 3000 euro kwijt aan woonlasten. Tientallen gezinnen zitten in een wurggreep. Er zijn er bij die op een camping wonen of al meerdere keren zijn verhuisd.”

Kaal karkas

Van Kleef ziet nog maar nauwelijks verbetering: “Alleen het karkas staat. Geen dak geen stenen, niets. Onderaannemers komen niet meer opdagen. Steeds weer komt de bouwdirecteur met een ander excuus. Dat is frustrerend, want huizen in dezelfde wijk van andere aannemers worden wel gewoon afgebouwd.”

Foutje met heipalen

De situatie van zijn toekomstige buurman is niet beter. Hij wil niet met zijn naam in de krant, maar gaat de aannemer in gebreke stellen.

“Aan mijn huis is al drie maanden niets gebeurd.”

Hij gelooft niet zo meer in de excuses van de aannemer.

“Eind 2017 beloofde hij dat de woning begin 2019 zou worden opgeleverd. Niet veel later werd dat al eind 2019.”

De heipalen zijn niet goed besteld, zei Schouten.

“Hoeveel heipalen heb je niet al neergezet”, dacht de koper. “En kort daarna begonnen ze gewoon met boren, maar de opleverdatum bleef wel ongewijzigd.”

Elke maand ziet hij een stuk van zijn toekomstige inboedel verdampen. “Alleen het skelet van de woning staat er. En de leidingen liggen open en bloot, ik ben bang dat die verweren.”

Mosgroei

Hij gaat door.

“Eind april zou de daken erop liggen, in juni zouden de woningen waterdicht zijn. Dat doet hij iedere keer. Mensen tevreden stellen en vervolgens weer teleurstellen.”

Mos op de muren, mos op de kozijnen. Toch zitten niet alle kopers op een faillissement van het bouwbedrijf.

“Als de isolatie al is aangebracht, wil je het liefst dat de boel nog voor de herfst dichtgaat”, licht een van hen toe. Hij vindt het vooral opmerkelijk dat kopers van nieuwe woningen nauwelijks zijn beschermd tegen dit soort ellende.

“Het is vreemd dat er geen stichting of keurmerk is, die je hiervoor kunt inschakelen.”

Afbouwgarantie

Zijn buurman Van Kleef vindt dat ook. “De afbouwgarantie geldt pas als een bedrijf failliet is. Advocaten kunnen strikt genomen niets doen, op in gebreke stellen na. Veel kopers vinden dat echter spannend en hopen dat het toch nog goed komt. Maar ik ben er helemaal klaar mee. Deze bouwer speelt een piramidespel: hij blijft projecten verkopen, met de opbrengst probeert hij de oude af te bouwen.”

Bouwbedrijf Schouten is aangesloten bij Waarborginstantie Woningborg. Helma Klompenhouwer, woordvoerder van Woningborg reageert dat ze op dit moment niets voor kopers kunnen betekenen.  “Wij komen pas in beeld als een bedrijf failliet gaat, dan gaat de waarborgregeling in en zoeken wij of andere bouwbedrijven de woningen kunnen afbouwen.”

Woningborg verzorgt ook een gebrekengarantie. Ook daar hebben gedupeerden kopers niets aan. Klompenhouwer: “Die gaat drie maanden na oplevering in.”

Raadslid Kruger kan zich erover opwinden. Hij vraagt zich hardop af of politiek Den Haag moet ingrijpen.

“Ik denk dat dit niet vaak voor komt. Maar als het een structureel probleem gaat worden, kan ik me voorstellen dat de Tweede Kamer met maatregelen moet komen.”

Reageer op dit artikel