nieuws

AD: Volledig energie-neutraal huis veroorzaakt hoofdpijn

woningbouw 1516

AD: Volledig energie-neutraal huis veroorzaakt hoofdpijn
Shutterstock

In Zoetermeer werden volledig energie-neutrale woningen gebouwd. Het was de toekomst. Maar de 52 huishoudens die er wonen klagen, volgens het AD, steen en been. Ze kampen met hoofdpijn door te veel CO2 in huis.

52 gezinnen uit de wijk Palenstein in Zoetermeer hebben gezondheidsklachten sinds hun bestaande woning door verhuurder De Goede Woning als een van de eerste in Nederland is verduurzaamd en CO2-neutraal is gemaakt, zo meldt het AD vandaag. Ze hebben al een jaar hoofdpijn door een te hoge concentratie CO2in huis. Verder kampen ze met benauwdheid, hebben ze een droge mond en slapen ze slecht.

GGD Haaglanden constateerde volgens de krant al dat de woningen – die volledig zijn geïsoleerd – een te hoge concentratie CO2 bevatten. De ventilator die lucht in- en uitlaat, kan blijkbaar de capaciteit niet aan. In het AD tonen bewoners zich verbolgen dat er in eerste instantie geen enkele respons op hun klachten kwam.

Alles over gasloos bouwen

Alles over gasloos bouwen

De Goede Woning meldde dat in vier van de 120 verduurzaamde huizen inmiddels duidelijk is hoe de installatie beter kan worden afgesteld

De bewoners hebben een advocaat ingeschakeld en de Goede Woning meldde aan het AD dat in vier van de 120 verduurzaamde huizen  duidelijk is hoe de installatie beter kan worden afgesteld.

Volgens Van de Groep zitten de gezondheidsklachten van de bewoners uit Zoetermeer mogelijk tussen de oren, zo meldt de krant. “Er zijn ook gezinnen zonder klachten”

Het AD haalt Jan Willem van de Groep van Factory Zero aan, die de installaties leverde. Volgens Van de Groep zitten de gezondheidsklachten van de bewoners uit Zoetermeer mogelijk tussen de oren, zo meldt de krant. “Er zijn ook gezinnen zonder klachten”, zegt hij. Van de Groep erkent wel dat er in Zoetermeer instellingsfouten zijn gemaakt. “Het is nu een kwestie van even langs alle 120 woningen gaan en zorgen dat het systeem goed gaat werken.”


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel