nieuws

Tempo nieuwbouw verder in gevaar: 13 procent minder vergunningen

woningbouw 671

Tempo nieuwbouw verder in gevaar: 13 procent minder vergunningen
Woningbouw in Weesp. Foto ANP, Dijkstra

Er zit klad in de afgifte van vergunningen voor nieuwbouwwoningen. In de eerste vijf maanden van het jaar werden 13 procent minder vergunningen verleend in vergelijking met vorig jaar.

Tot en met mei werden er voor 22.400 nieuwe huizen vergunningen verleend, 3.200 minder dan vorig jaar in dezelfde periode. In het huidige tempo van vergunningenverlening koerst Nederland over heel 2019 af op slechts 61.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen, 9.000 minder dan een jaar eerder.

Ollongren wil de bouwproductie opschroeven naar 75.000 nieuwe woningen per jaar. Nu de klad in de vergunningverlening zit, lijkt dat streefaantal te ambitieus.

Stikstof: nog minder vergunningen

Zeker als gemeenten opnieuw vergunningen moeten gaan bekijken na de uitspraak van de Raad van State over stikstof (PAS). In provincies alleen al gaat het volgens RTL om 1571 procedures die zijn stilgelegd of vergunningen die opnieuw bekeken moeten worden. Het zou gaan om tientallen woningbouwprojecten die daardoor vertraging zullen ondervinden.

Reageer op dit artikel