nieuws

ING: ‘Verduurzamen woning is vooral een financiële kwestie’

woningbouw 386

ING: ‘Verduurzamen woning is vooral een financiële kwestie’

ING liet een onderzoek uitvoeren onder woningbezitters. Het blijkt dat ze verduurzamen vooral een financiële kwestie vinden. Als het te lang duurt voordat de investering terugverdiend kan worden, dan haken de bewoners af.

De keuze om de eigen woning te verduurzamen is volgens het onderzoek van ING dus vooral een financiële kwestie. 60 procent van de woningbezitters vindt dat investeringen terugverdiend moeten worden. Bij slechts 5 procent is de financiële component ondergeschikt aan klimaatverbetering. Een te lange terugverdientijd (41 procent) is daarbij de voornaamste reden om geen geld te besteden aan de verduurzaming van de woning. Ook wachten woningbezitters op ondersteuning vanuit de overheid (20 procent). Hypotheekverstrekkers worden zelden (7 procent) benaderd met vragen over verduurzaming.

Bij slechts 5 procent is de financiële component ondergeschikt aan klimaatverbetering

Toch investeert 38 procent van de woningbezitters nu al in verduurzaming van hun woning. Woningonderhoud is voor 36 procent van de bezitters mede aanleiding om dit te doen.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ING door Kantar onder huurders met de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen en onder eigenaren van een koopwoning. In totaal zijn in het tweede kwartaal van 2019 1.052 personen ondervraagd, waarvan 697 koopwoningbezitters en 355 personen wonend in een huurwoning met koopplannen binnen nu en 2 jaar. Het onderzoek vond plaats in mei 2019.

Reageer op dit artikel