nieuws

Hemubo gaat ASML achterna en koestert toeleveranciers: ‘Door dik en dun moet je elkaar helpen’

woningbouw 2593

Hemubo gaat ASML achterna en koestert toeleveranciers: ‘Door dik en dun moet je elkaar helpen’

Hemubo gaat met vijftig toeleveranciers en andere bouwpartners voor vijf jaar een strategische alliantie aan met als doel projectoverstijgend te werken en ruimte scheppen om te innoveren. “Door een langetermijnrelatie met elkaar aan te gaan kun je op projectniveau meer van elkaar vragen”, zegt Tom Bergmans, directeur van Hemubo. 

“Heel goed. Heerlijk. Top”, zegt Tom Bergmans, directeur van Hemubo op de vraag hoe het gaat met het bedrijf. De omzet van het bouwbedrijf uit Almere steeg in 2018 met 33 procent naar 194 miljoen euro. Er werd 10 miljoen euro nettowinst gemaakt. “We groeien”, klinkt het enthousiast. Hemubo profiteert van de gunstige omstandigheden in de woningbouw in de Randstad en de stroom aan opdrachten in de hoek van duurzaamheid en renovatie. Vorig jaar werden 1700 woningen gerenoveerd, in 2019 zullen dat er 1950 worden.

Sinds de overname van de Amsterdamse aannemer Hillen & Roosen in 2017 zijn nieuwbouwwoningen een belangrijke inkomstenbron. In 2018 werden 135 woningen opgeleverd, dit jaar komt de teller waarschijnlijk al uit op 260. “Dit jaar zal 30 procent van de omzet uit nieuwbouw bestaan. En volgend jaar nog meer”, zegt Bergmans. Woningcorporaties zijn al jaren de voornaamste opdrachtgevers. “We hebben opdrachten van Stadgenoot, De Key, Eigen Haard en De Sleutels.” Maar ook voor commerciële ontwikkelaars is Hemubo in touw. Zo wordt in Amsterdam op Oostenburgereiland voor Vorm gewerkt aan de VOC-kade, een project met 268 appartementen.

Jan Verhulst en Tom Bergmans Hillen & Roosen Hemubo

Tom Bergmans van Hemubo: “Door dik en dun moet je elkaar helpen. Dat is de Hemubo-filosofie.”

Hemubo is al jaren een van de meest winstgevende grotere bouwers

Hemubo is al jaren een van de meest winstgevende grotere bouwers. Hoe doet het bedrijf dat? Corporaties, die financieel niet ruim in hun jasje zitten, zijn immers de belangrijkste klanten. Het antwoord is goeddeels te vinden in de supply chain van Hemubo, blijkt uit het gesprek met Bergmans. Het bouwbedrijf snuffelde al vroeg aan de voordelen van ketensamenwerking bij Ymere. En net als veel grote hoofdaannemers waren er sterke banden met vaste bouwpartners met wie de meeste zaken werd gedaan. Toen de crisis uitbrak, betaalde Hemubo zijn toeleveranciers en onderaannemers juist eerder, terwijl veel concurrenten juist later betaalden, herinnert Bergmans zich. “Door dik en dun moet je elkaar helpen. Dat is de Hemubo-filosofie.”

Hemubo wil nu het stof van de crisis is neergedaald een stapje verder gaan. Geïnspireerd op ASML. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven wordt al jaren geroemd om zijn nauwe, vruchtbare samenwerking met honderden toeleveranciers. Die bedrijfjes worden gekoesterd om hun innoverende kracht. Ook Hemubo koestert zijn bouwpartners en wil deze maand zo ver gaan dat een strategische samenwerking met vijftig vaste toeleveranciers en onderaannemers contractueel wordt vastgelegd. Op 12 juli beloven de partijen met een handtekening dat ze vijf jaar projectoverstijgend zullen werken. “Wij willen onze partnerbedrijven aan ons binden en samen innoveren. En we willen het tonen aan de wereld”, legt Bergmans uit.

Hemubo wil een aantrekkelijke klant zijn voor zijn ketenpartners

“Door een langetermijnrelatie met elkaar aan te gaan kun je op projectniveau meer van elkaar vragen en kun je slimme oplossingen bedenken. Dat hebben we liever dan werken met partners die voor de laagste prijs inkopen.”

“Grip”, is het woord dat Bergmans een paar keer gebruikt. “Grip op de leveranciers, de spullen en de mensenkant. Dan heb ik het niet over grip op de vijftig bedrijven.” Het gaat over de beheersing van je productieketen en je eigen rol daarbij. “We willen een aantrekkelijke klant zijn voor onze ketenpartners.”

Natuurlijk zijn het geen keiharde productieafspraken voor vijf jaar. “Ik kan niet in een glazen bol kijken. Maar ik zie wel wat er in de pijplijn zit aan opdrachten. Daarvan kunnen we vroegtijdig zeggen: jij kunt de helft van dat werk verwachten.”

Lui door langetermijncontracten?

De recente overname van ruwbouwbedrijf Kennemer Beton Bouw uit Beverwijk door Hillen & Roosen past ook in de nieuwe strategie om de supply chain naar de hand te zetten. In april werd een meerderheidsbelang van 90 procent genomen. “Daarmee wordt kennis en productiecapaciteit geborgd in de tunnel- en gietbouw.” De vijftig bedrijven waarmee Hemubo deze maand officieel gaat samenwerken worden niet ingelijfd, verwacht Bergmans. Een strategische alliantie volstaat.

Maar schuilt er geen gevaar in langjarige contracten met toeleveranciers en onderaannemers? Worden ze niet te lui? Nee, is de overtuiging van Bergmans. “Sterker nog, je zit één op één aan tafel met hen en je verwacht dat iedereen meedenkt met de propositie. Dat betekent meedenken over circulariteit, duurzaamheid, CO2-neutraliteit en Total Cost of Ownership.”

Gefixeerd op laagste prijs? Valt wel mee hoor

Het ASML-model werkt prima in de bouw, verwacht Bergmans. Opdrachtgevers zijn volgens hem niet te vaak gefixeerd op de laagste prijs. “Dat valt wel mee, hoor. De meeste kiezen voor de economisch meest voordelige prijs. Je moet gewoon een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben.”

De groeiende omzet en vooral de hoge winstmarges die Hemubo jaar op jaar boekt, lijken te bewijzen dat de aanpak van het bouwbedrijf werkt. “Ik geloof in het dialoogmodel. Dat je aan de voorkant van het project als kennispartner samen met je opdrachtgever het plan gaat engineeringen en op de risico’s gaat sturen. Hemubo is geen traditionele aannemer.  Aan de voorkant willen we ook graag veel kennis van onze bouwpartners inbrengen en alle kennis die we zelf onder ons dak hebben. Eigenlijk doen we dat nu ook al.”

Niet alles draait om stichtingskosten

Opdrachtgevers hebben er ook baat bij. “Als je je richt op de laagste prijs is de kans op falen veel groter. Niet alles draait om stichtingskosten. Je kijkt ook naar total cost over ownership en bijvoorbeeld naar de woonlasten.”

Ja, Bergmans vindt het best bijzonder dat Hemubo straks contracten tekent met vijftig ketenpartners. “Ik heb dat nog niet eerder gezien. Jij?”

Hillen & Roosen ontwikkelde samen met Lemniskade het circulaire woon-/werkgebouw Top-Up in Buiksloterham, Amsterdam.  Hillen & Roosen bouwt het project.

Reageer op dit artikel