nieuws

Verduurzaming appartementen schiet niet op: overheidsbeleid oorzaak

woningbouw 420

Verduurzaming appartementen schiet niet op: overheidsbeleid oorzaak

De verduurzaming van appartementen schiet niet op door een rommelig overheidsbeleid. Ook is het energiezuinig maken van appartementencomplexen vaak ingewikkeld en kostbaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Appartementseigenaren maken zich meer druk over het onderhoud van hun gebouw dan over verduurzaming. Ook veiligheid, het eigen VvE-bestuur en de financiën vragen veel tijd, aandacht en inzet. Slechts 4 procent van de VvE’s is op dit moment bezig om het appartementsgebouw energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij te maken, ongeveer een derde oriënteert zich hierop. 19 procent van de appartementencomplexen is al vrij van aardgas of is daar nooit op aangesloten geweest.

Onduidelijk overheidsbeleid is de belangrijkste barrière om met verduurzaming aan de slag te gaan. Ook zijn de investeringen groot en is de financiering complex, net als de besluitvorming en de uitvoering. Een vijfde van de huiseigenaren zegt dat er binnen de VvE onvoldoende kennis is om goede keuzes te kunnen maken en goed onderbouwde besluiten te kunnen nemen.

Verenigingen van Eigenaren zijn actiever dan in 2012

Bijna 60 procent van de bewoners van gebouwen na 1960 vinden verduurzaming van het gebouw belangrijk. Bij oudere, vooroorlogse gebouwen is dat maar iets meer dan 30 procent. Als er wordt geïnvesteerd in verduurzaming, dan is dat vaak in energiezuinige verlichting (56 procent) en isolatieglas (34 procent). Slechts 6 procent heeft zonnepanelen op het dak.

Vergeleken met het eerdere onderzoek uit 2012 zijn VvE’s actiever geworden. Volgens de wet moet iedere VvE een voldoende gevuld reservefonds hebben waarmee noodzakelijke kosten voor onderhoud van het gebouw kunnen worden betaald. In 2012 had 85 procent een dergelijke spaarpot, nu is dat gestegen tot 93 procent.

Reageer op dit artikel