nieuws

Nul-op-de-meter? Particulieren knappen liever huis op met HR-glas, zonnepanelen en warmtepomp

woningbouw 7434

Nul-op-de-meter? Particulieren knappen liever huis op met HR-glas, zonnepanelen en warmtepomp
Warmtepomp

Huiseigenaren hebben nauwelijks belangstelling voor het verduurzamen van hun bestaande woning tot nul-op-de-meter.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Nationaal Energiebespaarfonds. Slechts zeven personen hebben sinds 2016 een energiebesparingslening gekregen om hun huis energieneutraal te maken. De beperkte belangstelling is opvallend, omdat de het aantal verstrekte energiebesparingsleningen voor minder ambitieuze verduurzamingsprojecten sterk groeit. In 2018 werd de verduurzaming van 9.200 woningen (2017: 6.400) gefinancierd. Er werd voor 113 miljoen euro leningen aan perticulieren en vve’s verstrekt. Dat is evenveel als in 2016 en 2017 samen.

Sinds het najaar van 2016 kunnen huiseigenaren en verenigingen van eigenaren een lening krijgen voor zeer energiezuinige en nul-op-de-meter-renovaties. Echter, het heeft ruim 1,5 jaar geduurd voordat het Fonds de eerste lening voor een nul-op-de-meterwoning verstrekte. “Dit laat zien dat het vergaand verduurzamen van een woning een enorme klus is”, aldus het Fonds.

Woning in Leusden is de eerste tot nul-op-de-meter verbouwde woning met een energiebesparingslening

In juni 2018 is een woning in Leusden met behulp van de Energiebespaarlening volledig energieneutraal gemaakt. Sindsdien heeft het fonds nog zes energiebespaarleningen verstrekt voor een nul-op-de-meterwoning en zijn er nog zestien aanvragen in behandeling. Daarnaast is financiering voor drie zeer energiezuinige pakketten verstrekt en zijn er nog vijf aanvragen in behandeling.

Ook de financiering van het aardgasvrij maken van woningen, bijvoorbeeld door aansluiting op een warmtenet, is sinds de zomer van 2018 mogelijk.

15.500 woningen van particulieren energiezuiniger gemaakt

Het Nationaal Energiebespaarfonds, dat sinds 2014 bestaat, heeft in vijf jaar tijd voor 247 miljoen euro aan energiebespaarleningen verstrekt. Zo’n 15.500 woningen van particulieren en 5.300 woningen van vve’s zijn met zo’n lening verbeterd.

Het fonds is door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgericht met als doel woningeigenaren te stimuleren hun huis te verduurzamen. Het ministerie participeert met een achtergestelde lening van 115 miljoen euro. De Rabobank heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld, ASN bank 25 miljoen euro, en de Council of Europe Development Bank 250 miljoen euro.

Energiebespaarmaatregelen gefinancierd met lening. Bron: Jaarverslag 2018 Nationaal Energiebesparingsfonds

Reageer op dit artikel