nieuws

Minister maakt BENG-eisen strenger, opvolger epc 1 juli 2020 van kracht

woningbouw 2548

Minister maakt BENG-eisen strenger, opvolger epc 1 juli 2020 van kracht
Deze proefwoning van de TU Delft gaat een stap verder dan BENG en is energieneutraal

Luchtdichtere woningen en gebouwen, zonder dat ze tochten. Meer isoleren, minder hoge luchtsnelheden in huizen; minister Ollongren heeft de flink bekritiseerde norm voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) aangepast. De opvolger van de epc gaat per 1 juli 2020 in, mits alles nu wel voorspoedig verloopt.

De een vindt ze te zwaar, de ander realistisch en weer een ander onvoldoende streng: de nieuwe normen voor goed geïsoleerde, energiezuinige nieuwbouw, de BENG, deed al behoorlijk wat stof opwaaien. Maar het is niet voor niets. Alle nieuwe gebouwen in de Europese Unie moeten vanaf volgend jaar bijna energieneutraal zijn.

Minister Ollongren ging aan de slag met een norm, maar haar eerste poging werd niet door iedereen enthousiast ontvangen. Onlangs werd bovendien duidelijk dat de gewenste invoerdatum van 1 juli 2020 niet langer haalbaar is.

Isolatielobby

De minister heeft geluisterd naar de kritiek van vooral de isolatielobby. Op aandringen van verschillende partijen maakt ze de BENG 1 eis (energiebehoefte van een gebouw) strenger. Voor de meeste tussenwoningen gaat die eis van 70 naar 55 kWh/m² per jaar.

De wijzigingen van de minister hebben ook gevolgen voor de meeste woongebouwen, voor sommige hoek- en twee-onder-een-kapwoningen en voor een beperkt deel van de vrijstaande woningen.

De BENG 1 eis kan worden behaald met een goede schilisolatie, goede luchtdichtheid, triple glas en een gunstige oriëntatie van gebouwen ten opzichte van de zon.

Lichte constructies

Om te voorkomen dat lichte bouwmethoden (zoals hout- en skeletbouwwoningen) onnodig worden benadeeld, wordt de BENG 1 eis gecorrigeerd met 5 kWh/m² per jaar. Of dit de tegemoet komt aan de kritiek van houtskeletbouwers, is nog onduidelijk.

De BENG-eisen gaan in op 1 juli 2020. De nieuwe rekensoftware is zeker zes maanden eerder beschikbaar belooft de minister, zodat alle partijen lang genoeg de tijd hebben om aan de nieuwe rekenregels te wennen.

Luchtsnelheid

De minister zet zich ook in voor een gezond binnenklimaat. Daarom komt er een norm voor luchtsnelheid van verse (koude) ventilatielucht in gebouwen.

“In zeer goed geïsoleerde woningen is een gezond binnenklimaat in grote mate afhankelijk van de voorzieningen voor luchtverversing in gebouwen. Veel bewoners hebben de neiging om bij tocht de ventilatieopeningen af te sluiten, waardoor er voor de gezondheid nadelige situatie kan ontstaan. Om dit te voorkomen is er een maximum gesteld aan luchtsnelheid van verse (koude) ventilatielucht in gebouwen, zodat er geen tochtoverlast wordt ervaren”, licht de minister toe.

De nieuwe BENG eisen vervangen de epc, de huidige eis voor nieuwbouw. Volgens de minister is de nieuwe bepalingsmethode beter en geeft die een realistischer beeld van de daadwerkelijke energieprestaties van gebouwen.

Onlangs kondigde de minister ook nieuwe eisen aan voor gespoten purschuim en warmtepompen. Op de aangekondigde geluidsnormen voor warmtepompen is ook kritiek.

Lees hier de Kamerbrief van de minister over BENG.

Reageer op dit artikel