nieuws

Eureka | Wikihouse, een doe-het-zelf-bouwpakket van rond de 40.000 euro

woningbouw 1241

Eureka | Wikihouse, een doe-het-zelf-bouwpakket van rond de 40.000 euro
'sHertogenbosch - Cobouw: Rubriek Eureka, Rolf van Boxmeer van REZONE

Het is snel klaar, kost weinig en de bouwtekening is eenvoudig te downloaden. Het Wikihouse is een doe-het-zelf bouwpakket dat voorziet in een groeiende behoefte, zegt architect Rolf van Boxmeer van Rezone. Dit bureau ontwikkelt projecten op het snijvlak van architectuur, kunst en stedenbouw. Woningbouwcorporaties en zorginstellingen hebben zich al gemeld.

Wikihouse is een open source-bouwsysteem uit Engeland. Documenten voor het ontwerpen en bouwen van huizen kunnen eenvoudig worden gedownload. Gecodeerde onderdelen, voorzien van kartels en zwaluwstaartjes, roepen de vergelijking op met een Ikea-bouwpakket en maken het mogelijk om voor 30- tot 40.000 euro een minihuis in elkaar te zetten.

EUREKA! Afwijkend, nieuw, baanbrekend, slim, klein, groot. Met deze rubriek staan we stil bij innovaties in de bouw. Heeft u ook iets slims bedacht? Schroom niet en stuur ons een mailtje: marijedeleeuw@vakmedianet.nl of thomasvanbelzen@vakmedianet.nl.

Bureau Rezone ontwikkelde in opdracht van de aankomende huurster een wikihouse op Minitopia in Den Bosch, waar tijdelijk minder strikte bouwregels zijn en woningcorporatie Zayaz vijf huurders in de gelegenheid stelt om volgens eigen ontwerp of een zelfbouwpakket een Tiny House te realiseren. Het Wikihouse is samengesteld uit vier verplaatsbare units, meet 55 vierkante meter en kost 38.000 euro. De huurster heeft het huis in samenwerking met de woningcorporatie.

Iedere particulier kan met een Wikihouse aan de slag. Waarom is het voor jullie als bureau belangrijk om je hiermee te profileren?
“Wij willen voorzien in een toenemende behoefte aan kleine en flexibele woningen en ook de starheid van de huidige manier van bouwen en ontwikkelen doorbreken. Een aannemer heeft het eerste Wikihouse gerealiseerd in Almere en wij hebben het tweede helpen ontwikkelen, hier in Den Bosch. Verschil met Almere is dat ons Wikihouse is gemaakt door de bewoonster zelf. Wij hebben haar begeleid. Zoals we dat ook willen doen voor bijvoorbeeld woningcorporaties. Onze rol is ervoor zorgen dat de bestanden en het ontwerp kloppen en – als de opdrachtgever daar om vraagt – een montageteam inschakelen voor de uitvoering van het werk. De realisatie van een Wikihouse duurt ongeveer een maand.”

Wat is de kracht van het Wikihouse?
“De snelheid van werken is hoog. Dat komt omdat je werkt in één keten en alles zelf doet. Er zijn bijna geen onderaannemers nodig. Daarnaast is een Wikihouse volledig afgestemd op de vraag van de gebruikers. Dat kan omdat de relatie tussen ontwerper en maker één op één is. Overigens speelde ook onze art director Tessa Peters, hierin een belangrijke rol. In dit digitale ambacht hebben ontwerper en maker samen het hele traject in handen. Dat maakt het ook een voordelig maatwerkproduct. Met name woningbouwcorporaties en zorginstellingen tonen al veel belangstelling. Woningbouwcorporaties moeten snel woningen opleveren en wij zien dat ze daardoor steeds meer buiten de gebaande paden treden. Ze nemen bijvoorbeeld rechtstreeks contact op met leveranciers. Het grote voordeel van het Wikihouse is dat je niet vast zit aan bepaalde maten. Er kan met gebruikt materiaal gewerkt waaraan je je gemakkelijk kunt aanpassen. In het Wikihouse in Den Bosch bijvoorbeeld zijn tweedehands kozijnen gebruikt waar de rest van het huis omheen is gebouwd.”

Welk probleem lost dit op?
“Nederland heeft een woningtekort en we moeten flexibeler omgaan met de woonvraag. We denken te veel in bakstenen als de enige manier van wonen. Een Wikihouse gaat in principe tien jaar mee, maar in de toekomst kunnen deze ook permanent worden bewoond. In de bouw wordt alleen maar gedacht in perioden van vijf of vijftig jaar en dat is echt veel te star.”

Wikihouse
Naam: Rolf van Boxmeer
Leeftijd: 40
Bedrijf: Rezone
Missie: Wij geloven in meer flexibele steden
Motto: Onderzoeken door te dóen
Voorbeeld: Diller, Scofido + Renfro, Skender, Mothership

Wat hebben jullie in dit traject geleerd?
“Wij bouwen dampopen, wat beter is voor de gezondheid van de bewoners. Dat gaat in tegen de huidige trend om juist dampdicht te bouwen. Bij welke materialen het huis het beste zou ademen was nog wel een punt van discussie. Uiteindelijk is voor de binnenkant gekozen voor OSB en voor de buitenkant voor OSB of multiplex uit een hogere duurzaamheidsklasse. Aan de buitenkant is het huis afgespoten met spuitkurk.”

Wat was de grootste uitdaging?
“Het transport! Daar heb ik wel een paar slapeloze nachten van gehad. Het Wikihouse heeft een lessenaardak en tijdens de bouw in de loods leek hij veel te groot te worden. Met maar een paar centimeter vanaf de grond kon hij net aan op een vorkheftruck de loods uit.”

Reageer op dit artikel