nieuws

VORM deelt taakstraf uit aan roekeloze bouwvakkers: ‘Onbestaanbaar, diepe zucht’

woningbouw 12640

VORM deelt taakstraf uit aan roekeloze bouwvakkers: ‘Onbestaanbaar, diepe zucht’

“Moet je nou kijken joh?” Roekeloos gedrag van twee bouwvakkers in Amsterdam: ze staan op een betonplaat die aan een kraan hangt. Wat ze vermoedelijk niet weten, is dat ooggetuigen video’s maken. Toen bouwdirecteur Daan van der Vorm die zag, schaamde hij zich kapot en greep hij in.

Veilig werken? Drie bouwvakkers in Amsterdam leken er onlangs maling aan te hebben. Op een video die vandaag door VORM Bouw is gepubliceerd op Twitter valt te zien hoe twee van hen op een betonplaat staan die hoog in de lucht aan een kraan hangt.

Directeur Daan van der Vorm wist niet wat hij zag en gaat op Twitter door het stof. “Met grote schaamte deze video binnengekregen”, schrijft hij. Om eraan toe te voegen dat de betrokkenen, inclusief machinist per direct zijn geschorst.

Van der Vorm heeft het te druk om Cobouw te woord te staan. Hij verwijst naar een persbericht op de website. Daarin staat dat de timmerlieden en kraanmachinist in dienst zijn bij onderaannemers van VORM.

Gedragsverandering

De ontwikkelende bouwer noemt het gedrag van de heren “levensgevaarlijk en onacceptabel.” Uiteindelijk besloot het de drie niet weg te sturen van de bouwplaats.

“Wegsturen is niet de oplossing, daar leren de heren niets van, wij hebben de oplossing gezocht in het realiseren van een gedragsverandering”, onderbouwt directeur-eigenaar Van der Vorm in die verklaring.

Het bouwbedrijf knoopte het gesprek aan met de drie waaghalzen, daar zouden ze van geschrokken zijn. “Ze realiseren zich ineens dat ze met levens speelden.”

De drie moeten verplicht een veiligheidsopleiding volgen. Daarnaast krijgen ze een taakstraf: onbezoldigd – dus in hun eigen tijd – moeten ze andere medewerkers op de bouwplaats gaan aanspreken op onveilige werksituaties.

Twintig doden

In de bouw vielen er in 2017 en in 2018 20 doden. VORM is zich daar terdege van bewust, schrijft het bedrijf. “Voor iedereen willen wij een zo veilig mogelijke werkomgeving creëren. Zo organiseert VORM sinds 2017 de zogenaamde Veiligheidsdagen”, schrijft de bouwer op haar website.

Tijdens die drie dagen worden alle eigen werkplaatsmedewerkers, maar ook die van haar partners en onderaannemers, bijgeschoold op het gebied van veilig werken.”

Wanneer de drie bouwvakkers de capriolen uithaalden, is onduidelijk. Het is voor de redactie van Cobouw ook niet duidelijk hoeveel tijd er zat tussen gevaarlijk handelen en maatregelen en of VORM pas ingreep na de confrontatie met de video of direct.

Reageer op dit artikel