nieuws

Rotterdam neemt onorthodoxe maatregelen voor meer middenhuur-woningen

woningbouw Premium 987

Rotterdam neemt onorthodoxe maatregelen voor meer middenhuur-woningen

Rotterdam gaat het tekort aan huurwoningen voor middeninkomens te lijf met onorthodoxe maatregelen. Restricties aan huurverhogingen moeten in tien jaar minstens 8.000 nieuwe ‘middenhuur’-woningen opleveren.

Wethouder Bas Kurvers (Wonen) wil met de maatregel “politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen” behouden voor de stad. “Deze Rotterdammers doen werk dat belangrijk is voor de stad. Ze moeten in Rotterdam kunnen wonen.” Zo’n 13 procent van de Rotterdamse huishoudens heeft een middeninkomen.

Volgens het ‘Actieplan Middenhuur’ krijgen ontwikkelaars en verhuurders te maken extra verplichtingen in overeenkomsten voor onder meer gronduitgifte. Die moeten voorkomen dat de huren voor middengroepen te veel worden verhoogd gedurende vijftien jaar na nieuwbouw. De woningen mogen binnen die tijd ook niet meer worden verkocht.

Van de 18.000 woningen die in de periode tussen 2018 en 2022 worden gebouwd moet zo’n 20 procent een huurwoning in het middensegment zijn. Het gaat daarbij om woningen met een (kale) huur van circa 700 tot 1000 euro per maand

Corporaties moeten duizenden grotere sociale huurwoningen gaan omzetten naar vrije sector woningen voor middeninkomens

Het gemeentebestuur richt het vizier verder op de bestaande woningvoorraad. Corporaties moeten volgens het college duizenden grotere sociale huurwoningen gaan omzetten naar vrije sector woningen voor middeninkomens. Het moet leiden tot meer doorstromingsmogelijkheden op de overspannen Rotterdamse woningmarkt en voorkomen dat mensen met essentiële beroepen massaal buiten de stad moeten gaan wonen.

Reageer op dit artikel