nieuws

Prijzen Nederlandse nieuwbouwwoningen stijgen op een na hardst

woningbouw Premium 660

Prijzen Nederlandse nieuwbouwwoningen stijgen op een na hardst
Woningbouw op Zeeburgereiland. Foto: ANP, Dijkstra

De prijzen van de Nederlandse nieuwbouwkoopwoningen zijn in het vierde kwartaal van 2018 het op een na sterkst gestegen in de EU. Alleen Tsjechië kende een hogere stijging, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 11,3 procent duurder dan een jaar eerder. Wel nam de stijging iets af in vergelijking met het derde kwartaal. Na een piek in die periode (ruim 16 procent) is de 11 procent weer op hetzelfde niveau als in de eerste kwartalen van 2018.

Tsjechië haalt Nederland in

Binnen de Europese Unie kende alleen Tsjechië een hogere stijging van de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen ten opzichte van een jaar eerder dan Nederland. Vorig kwartaal was Nederland nog het land met de sterkste prijsstijging voor nieuwbouwkoopwoningen in Europa.

Nieuwbouw stijgt sneller

De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen nu vijf kwartalen op rij sterker dan de prijzen van bestaande koopwoningen. Die stegen in dezelfde periode met 9 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 9,3 procent. In drie landen in de Europese Unie namen de verkoopprijzen van koopwoningen meer toe. Alleen in Slovenië, Letland en Tsjechië stegen de prijzen meer.

De stijging van de huizenprijzen zal deels te maken hebben met de stijgende bouwkosten. Ook speelt mee dat er steeds minder goedkope nieuwbouwwoningen worden verkocht.

Reageer op dit artikel