nieuws

NOM gaat Noord-West Europa veroveren

woningbouw 934

NOM gaat Noord-West Europa veroveren
“Tijdens een project van Emergo in Ermelo worden energiemodules van FactoryZero geplaatst.” Foto: Emergo Prefab

Nul-op- de-meter renovaties (NOM) moeten voet aan de grond gaan krijgen in Noord-West Europa. Dat wil het innovatie- en experimentenprogramma Energiesprong voor elkaar krijgen.

De Hollandse uitvinding NOM is sinds een paar jaar niet enkel meer in Nederland te vinden. In Frankrijk en het VK zijn de eerste pilots al gerealiseerd en in Duitsland en New York worden dit jaar proefprojecten gedaan.

‘Ruimte voor opschaling en innovatie’

Energiesprong wil nu verder opschalen. NOM moet Noord-West Europa gaan veroveren. Daardoor ontstaat ruimte voor opschaling en innovatie, schrijft de Energiesprong woensdag in een bericht. “Dit zorgt voor betere en scherper geprijsde oplossingen voor zowel laag- als hoogbouw.”

In Nederland is volgens de initiatiefnemer al een duidelijke prijsdaling te zien, sinds daar vijf jaar geleden de eerste NOM-renovaties op de markt kwamen. In Frankrijk en het VK is een zelfde trend zichtbaar. Energiesprong hoopt dat die prijsdaling door opschaling nog verder wordt ingezet. “Hoe groter de vraag hiernaar hoe competitiever de markt uiteindelijk wordt.”

43 miljoen appartementen

Het VK, Nederland, Frankrijk en Duitsland tellen volgens Energiesprong samen maar liefst 43 miljoen appartementen waar nog geen goede energieneutrale renovatieoplossing voor is. Dit terwijl alle landen de klimaatdoelen moeten halen voor 2025. De markt voor NOM-renovaties is dus groot.

Mustbe0, het nieuwe Europese innovatieproject dat Energiesprong start, gaat de komende 3,5 jaar aan de slag in deze landen aan de slag om NOM-renovaties door te ontwikkelen voor appartementen in Noord- west Europa. In dit programma  hebben negen woningcorporaties zich gecommitteerd negen pilotprojecten te realiseren. Dat zijn in totaal 415 appartementen. Dit volume is genoeg om een markt te creëren voor oplossingen voor appartementsgebouwen, stelt de Energiesprong.

Reageer op dit artikel