nieuws

Minister: ‘kabinet heeft geen nom-ambities’

woningbouw 2254

Minister: ‘kabinet heeft geen nom-ambities’

Te weinig nul-op-de-meterwoningen? “Het kabinet heeft geen nom-ambities”, reageert minister Ollongren. Wel wil ze kijken of de niet functionerende maatregelen voor corporaties, aantrekkelijker kunnen gemaakt.

Te duur. Zo maar 60.000 euro per woning. En het wordt niet goedkoper. Maar duurder.

Ok, dan heb je geen maandelijkse energierekening meer, maar toch vinden corporaties de investering van ‘veel naar nul op de meter’ te hoog. Ondanks de zogeheten Wet Energieprestatievergoeding, bleek eerder dit jaar uit een rapport van CE Delft.

“Hoe kan dat”, willen VVD’er Koerhuis en CDA’er Ronnes weten? “En wat gaat de minister doen om de zogeheten Wet Energieprestatievergoeding te verbeteren? En wat zijn eigenlijk haar ambities voor nom-woningen.”

Praten

De minister gaat praten met Aedes, de Woonbond en de vereniging Stroomversnelling, schrijft ze in reactie terug. Ze zal bekijken welke aanpassingen wenselijk zijn en mogelijk. Eind dit jaar hoopt ze daarop terug te komen.

Leer alles over gasloos bouwen

Leer alles over gasloos bouwen

Maar het gaat niet zoals gehoopt, met nom. Tot nu toe zijn er ongeveer 6000 woningen nom gemaakt. Meer dan 100.000 binnen afzienbare tijd. was in 2013 de belofte, toen nul-op-de-meter nog geen begrip was.

“Dat was geen doel van het kabinet”, benadrukt de minister. “Waarom het aantal niet gehaald is? Te hoge kosten en door het uitblijven van sterke kostendalingen”, excuseert zij zich.

CE Delft dringt aan op stimulerende maatregelen voor de nom-light-versies. Vooral de laatste horde naar nom zou namelijk veel geld kosten. De minister acht dat complex, maar niet uitgesloten.

Stijgende kosten

Nee, geen torenhoge plannen van Ollongren. En dat de nom-metamorfoses de komende jaren duurder worden en niet goedkoper kan ze ook niet helpen.

“Wel is de prijsstijging van nul-op-de-meter renovatieconcepten significant lager dan algemeen in de bouw”, sust ze de gemoederen. Ze baseert zich op inschattingen van de Stroomversnelling.

Hoe de nom-markt zich verder zal ontwikkelingen is niet goed te voorspellen, volgens de minister. Ze onderschrijft wel dat de stijgende kosten, de businesscase verslechteren. Onderwijl houdt ze hoop.

“Mogelijk gaan afspraken in ontwerp-Klimaatakkoord de nom-kosten verlagen via opschaling en grotere aantallen renovatiekosten.”

Ze gunt voorstanders van nom succes, maar besluit. “Het kabinet heeft geen specifieke ambities als het gaat over het tot nul-op-de-meter renoveren van huurwoningen. Wat betreft het klimaatbeleid in de gebouwde omgeving staan de CO2-reductiedoelstellingen voorop. Waar huurder en verhuurder samen tot het oordeel komen, dat het tot nul-op-de-meter renoveren van de woning gewenst is, wil ik die ambitie graag blijven faciliteren.”

 

Reageer op dit artikel