nieuws

Fors minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen

woningbouw 2068

Fors minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen
Foto: Flip Franssen

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 27 procent minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit gegevens van het CBS. In januari werd voor 3.833 nieuwe woningen een vergunning verleend. In februari 3.946. Vorig jaar werden in de eerste maanden ruim zesduizend woningen maandelijks vergund: 6063 in januari en 6.348 in februari.

Voor het eerst sinds 2016 zit de klad er goed in

Het is voor het eerst sinds het voorjaar van 2016 dat de klad er goed in zit bij de vergunningsverlening. Toen daalde het aantal vergunningen na een piek in 2015. Dat betrof veel projecten die in de crisis waren blijven liggen.

De nieuwe dip heeft waarschijnlijk te maken met de hoge bouwkosten en het gebrek aan bouwlocaties. Ook het verbod op nieuwbouw met een gasaansluiting heeft invloed: dat zorgt voor kostenverhogingen en vertragingen. Makelaars klagen de laatste tijd dat nieuwbouw te duur wordt en dat potentiële kopers afhaken. Het zou steeds langer duren op de 70 procent voorverkoop te halen.

De terugval van het aantal afgegeven staat niet in de weg dat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen stijgt. In de eerste twee maanden van dit jaar werden volgens het CBS 7 procent meer woningen opgeleverd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In januari 2019 5.150 woningen en in februari 4.374.

Reageer op dit artikel