nieuws

Woningcorporaties laten 6,1 miljard euro voor nieuwbouw ongebruikt liggen, signaleert Ollongren

woningbouw Premium 2091

Woningcorporaties laten 6,1 miljard euro voor nieuwbouw ongebruikt liggen, signaleert Ollongren
Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, viceminister-president

Woningcorporaties zouden 6,1 miljard euro extra in de bouw van sociale huurwoningen kunnen steken. Dat zegt minister Ollongren (wonen) in antwoord op Kamervragen.

De ruim driehonderd corporaties kunnen volgens haar gezamenlijk 4 miljard euro uit hun commerciële tak verhuizen naar hun sociale tak. Als zij dat doen, kan er voor 6,1 miljard euro extra geïnvesteerd worden in nieuwe sociale woningen, stelt Ollongren.

De Kamervragen van het SP volgen na uitspraken van Kees van Nieuwamerongen, toezichthouder van de corporaties, in Cobouw.

Dood kapitaal”, noemde de toezichthouder het onbenutte geld in een interview eind januari van dit jaar.  “Als je constateert dat je als corporaties zoveel wensen hebt en zelf beperkte middelen hebt, gebruik dan alsjeblieft alles wat je hebt.”

Corporaties weten niet wat ze met het overtollige geld in de commerciële tak aanmoeten

Sinds de in 2015 aangenomen Woningwet moeten corporaties hun commerciële activiteiten (vrijesectorhuur, koopwoningen) scheiden van hun sociale activiteiten (sociale huurwoningen bouwen en beheren). Het vermogen werd daardoor ook gescheiden.

Dat er niets met het geld gedaan wordt is volgens Van Nieuwamerongen “een gemiste kans”. Met het ongebruikte geld kunnen volgens hem vele nieuwbouwprojecten en verduurzamingsprojecten van de grond komen. “Veel corporaties hebben daar helemaal geen beleid op ontwikkeld. De woningen staan daar en het geld staat daar en that’s it. ”

Minister Ollongren wijst erop dat als het geld uit de commerciële tak wordt gehaald, het niet meer gebruikt kan worden voor de bouw middenhuurwoningen. De afgelopen maanden heeft ze juist het pad willen effenen voor de bouw van meer middenhuur door corporaties.

Stijgende bouwkosten voor corporaties schrikbarend

Volgens haar hebben veel corporaties het dode kapitaal misschien niet eens nodig om extra sociale huurwoningen te bouwen. In totaal hebben de sociale huisvesters nog ruim 16 miljard euro op de plank liggen (in de DAEB-tak) voor de bouw van sociale huurwoningen.

Van Nieuwamerongen gaf in het interview ook aan dat de corporaties veel last hebben van de stijgende bouwkosten. “De kostenontwikkeling van de afgelopen jaren is echt schrikbarend. Zeker in combinatie met de beschikbaarheid van locaties. Dat zijn enorme belemmeringen voor de nieuwbouwproductie.” Er zijn corporaties die zeggen: ‘Als het zo moet, dan stop ik met bouwen.’ Dat vind ik een heel serieus probleem.

Ollongren kan daar als minister niet veel aan doen, zegt ze. “De stijging van bouwkosten vloeit voort uit de toegenomen vraag naar mensen en materialen, die de capaciteit in de sector overstijgt. Het is primair aan de bouwsector zelf om voor voldoende capaciteit aan mensen en materialen te zorgen.”

Corporatietoezichthouder waarschuwt

Corporatietoezichthouder waarschuwt

Reageer op dit artikel