nieuws

Reële kans op doorstart tiny house-bouwer Cubicco

woningbouw 2293

Reële kans op doorstart tiny house-bouwer Cubicco
Randy Riteco in 2016 bij het eerste Cubicco-huis in Roosendaal. Foto: Guido Benschop

Cubicco, een bouwer van kleine huisjes, start mogelijk binnen een paar weken door. Dat zegt curator Floor Wertenbroek. Vorig maand ging het jonge, Brabantse bedrijf failliet.

Volgens Wertenbroek zijn er meerdere geïnteresseerden om het bedrijf uit Bergen op Zoom over te nemen. “Er is een “reële kans op een doorstart.” Binnen een week hoopt ze nieuws te kunnen melden. Cubicco, een bedrijf van ondernemer Randy Riteco, kwam in 2016 op de markt met een betaalbare, verplaatsbare, modulaire woning voor één- en tweepersoonshuishoudens die als een bouwpakket in elkaar gezet kon worden gezet en orkaanproof was. Experts uit de ruimtevaart en de extreme bouw waren betrokken bij de ontwikkeling van de woning.

De curator zit “midden in de besprekingen” met overnamekandidaten. Hoe het kwam dat het bedrijf failliet is geraakt, weet ze nog niet precies. “Dat ben ik nog aan het uitzoeken.” Wel zag ze heel veel enthousiasme. “Er is best wel wat geld in gaan zitten. De grote klappers zijn echter uitgebleven.”

Erg spijtig, zegt oprichter Cubicco

“Erg spijtig”, zegt Riteco over het faillissement. Volgens hem hadden de andere aandeelhouders geen fiducie meer in het bedrijf. Waarom precies zegt hij niet te weten. Riteco mikt zelf op een doorstart. Of hij daar andere partijen bij betrekt, wil hij nog niet zeggen. “Ik heb er vertrouwen in dat we binnen een paar weken tot een deal kunnen komen.”

Cubicco meldde in de zomer van 2017 nog 58 woningen te hebben verkocht in Nederland. Ook zouden er kansen zijn voor vierhonderd woningen in Engeland en Caribische eilanden. Cubicco hoopte na de orkanen van 2017 op de Caribische gebied op extra afzet. Verschillende units die net geplaatst waren hadden de orkanen getrotseerd, constateerde hij toen tevreden. Riteco zegt dat er in Nederland 20 tot 25 van de huisjes staan. Cubicco had een productielocatie in een voormalige sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom.

Cubicco fabriekswoning

Het bouwpakket van Cubicco. Bron: Cubicco

Niet onder indruk van Heijmans One

Riteco was bij de start van zijn bedrijf in 2016 niet onder indruk van concurrent Heijmans One. “Dat concept voldoet niet aan het permanente Bouwbesluit. Dat is een keuze, daar is Heijmans eerlijk over. Maar dan moet je niet doen alsof je enorm innovatief bent. De echte innovatie staat hier.’’

Wertenbroek zou het zonde vinden als een doorstart niet zou slagen. “Daar ben ik altijd op gericht.” Ze probeert er nu voor te zorgen dat ze een goede prijs krijgt, om crediteuren die door het faillissement gedupeerd zijn zo veel mogelijk tegemoet te komen.

Reageer op dit artikel